Stamoulis Publications Home Page

Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
εκδόσεις βιβλίων


Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα των Εκδόσεων Σταμούλη Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε στο e-shop και να κάνετε τις αγορές σας Είσοδος Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με τα προϊόντα που έχετε αποθηκεύσει Πατήστε εδώ για να τροποποιήσετε στοιχεία του λογαριασμού σας. Επικοινωνία
Αρχική Εγγραφή Είσοδος Λίστα Λογαριασμός Επικοινωνία
Αναζήτηση Σύνθετη Αναζήτηση
το καλάθι περιέχει
0 προϊόντα
Πατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού και να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας.
επιλογή γλώσσας Ελληνικά English
Εγγραφή στην ηλεκτρονική μας ενημέρωση
Κατηγορίες
 
eBooks
 
 
Οικονομία & Διοίκηση
 
 
Γεωτεχνικές Επιστήμες
 
 
Εφηβικά
 
 
Θεολογία
 
 
Παιδικά
 
 
Θετικές Επιστήμες
 
 
Περιβάλλον - Ενέργεια
 
 
Ιατρική
 
 
Πληροφορική - Τεχνολογία
 
 
Δίκαιο
 
 
Εκπαίδευση - Κατάρτιση
 
 
Κοινωνικές Επιστήμες
 
 
Λεξικά
 
 
Διάφορα
 
 
Ιστορία - Λαογραφία
 
 
Μαγειρική
 
 
Πολιτική
 
 
Λογοτεχνία
 
 
Ανθοδετική
 
 
Πανεπιστημιακά
 
Οι εκδόσεις μας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RapidSSL
Google+

Αρχική > Οι 15 βασικές αλλαγές που φέρνει στα ΑΕΙ ο νόμος-πλαίσιο, τέλος για άσυλο και «αιώνιους» φοιτητές


 

Οι 15 βασικές αλλαγές που φέρνει στα ΑΕΙ ο νόμος-πλαίσιο, τέλος για άσυλο και «αιώνιους» φοιτητές


Δεκαπέντε βασικές αλλαγές φέρνει στα ΑΕΙ ο νέος νόμος-πλαίσιο που υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή από ευρύτατη πλειοψηφία βουλευτών. Η συναίνεση επιτεύχθηκε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά και την αποδοχή από μέρους της κυβέρνησης δύο εκ των τριών προϋποθέσεων που έθετε η ΝΔ. Τέλος στο πανεπιστημιακό άσυλο, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρουν την Πέμπτη Τα Νέα, οι 15 βασικές αλλαγές είναι οι εξής:

1. Τα πανεπιστήμια αποκτούν διοικητική δυαρχία. Ενα 15μελές Συμβούλιο με οκτώ εσωτερικά μέλη, έξι εξωτερικά και έναν εκπρόσωπο φοιτητών θα είναι αρμόδιο για διοικητικά θέματα και ανάπτυξη, ενώ η Σύγκλητος θα έχει ακαδημαϊκές αρμοδιότητες


2. Ο πρύτανης επιλέγεται βάσει διεθνούς προκήρυξης ενδιαφέροντος και μπορεί να προέρχεται από χώρο εκτός του πανεπιστημίου που θα διοικεί. Το Συμβούλιο θα προκρίνει 2 ή 3 υποψηφιότητες και στη συνέχεια οι καθηγητές του ιδρύματος θα ψηφίζουν για την ανάδειξη του ενός. Δεν ψηφίζουν διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές. Η θητεία του θα είναι πενταετής χωρίς δυνατότητα ανανέωσης.


3. Καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο. Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων τους εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία.

 

4. Οι καθηγητές θα αξιολογούνται κάθε πενταετία και προβλέπονται επιβραβεύσεις για θετικές και κυρώσεις σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης.


5. Οι πανεπιστημιακοί εντάσσονται σε τρεις βαθμίδες: καθηγητές, αναπληρωτές και επίκουροι. Μπορούν να καλούνται ως επισκέπτες καθηγητές και καταξιωμένοι Έλληνες ή αλλοδαποί επιστήμονες


6. Προβλέπεται δυνατότητα σύντομων σπουδών τριετούς διάρκειας που θα οδηγούν σε κανονικό πτυχίο, για όσα ιδρύματα το αποφασίσουν.

 

7. Ιδρύονται σχολές μεταπτυχιακών σπουδών και σχολές διά βίου μάθησης.

 

8. Τέλος στους «αιώνιους» φοιτητές. Θα χάνουν τη φοιτητική ιδιότητα αν ξεπεράσουν τέσσερα εξάμηνα σπουδών περισσότερα από τον κανονικό χρόνο. Δίνεται δυνατότητα μερικής φοίτησης σε εργαζόμενους φοιτητές. Θεσπίζονται φοιτητικά δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου.


9. Οι φοιτητές θα μπορούν να μετακινούνται εσωτερικά σε διαφορετικά τμήματα, μεταφέροντας πιστωτικές μονάδες, όπως συμβαίνει με το πρόγραμμα
Erasmus για τις μετακινήσεις στο εξωτερικό.


10. Η περιουσία και τα κληροδοτήματα των ιδρυμάτων θα αξιοποιούνται για την αύξηση των εσόδων τους από οργανισμούς που θα ιδρυθούν.


11. Μέρος της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων συνδέεται με την αξιολόγησή τους. Προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση βάσει δεικτών ποιότητας.


12. Μπορούν να συγχωνεύονται, κατατέμνονται και καταργούνται ΑΕΙ, όταν υπάρχει δυσανάλογα μικρός ή μεγάλος αριθμός φοιτητών και όταν η λειτουργία τους δεν δικαιολογείται επιστημονικά.


13. Μπορούν να ιδρύονται παραρτήματα ελληνικών ΑΕΙ σε άλλες χώρες.

 

14. Μπορούν να οργανώνονται μαθήματα στην αγγλική και σε άλλες γλώσσες. Η διδασκαλία ξένης γλώσσας καθίσταται υποχρεωτική για τη λήψη πτυχίου.


15. Προβλέπεται λειτουργία επώνυμων εδρών για χορηγούς και ευεργέτες των πανεπιστημίων.

 

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231125110

 

Οι εννέα αλλαγές και η μία απόσυρση από το νομοσχέδιο

Του Απόστολου Λακασα

 

Χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο παρά την ολοκλήρωση πενταετών σπουδών... μένουν για ακόμη μία φορά οι απόφοιτοι των πολυτεχνείων και των γεωπονικών σχολών.

Χθες, η ηγεσία του υπ. Παιδείας απέσυρε από το ν/σ για τα ΑΕΙ τη διάταξη που προέβλεπε ότι τα τουλάχιστον πενταετούς διάρκειας προγράμματα σπουδών καταλήγουν σε μεταπτυχιακούς τίτλους, φτάνει η σχολή να έχει χωρίσει τις σπουδές σε δύο κύκλους, χωρίς δίδακτρα για τον δεύτερο. Η διάταξη είχε συμπεριληφθεί στο κείμενο που είχε σταλεί στους εισηγητές των κομμάτων την περασμένη Παρασκευή και ικανοποιούσε το πάγιο αίτημα πολυτεχνείων και γεωπονικών σχολών. 

Η ρύθμιση απεσύρθη διότι φέρεται να είχε προβλήματα αντισυνταγματικότητας, ενώ είχε προκαλέσει και έντονες αντιδράσεις των ΤΕΙ. 

Ως προς τις υπόλοιπες αλλαγές που έγιναν τελικά, ξεχωρίζει η διατήρηση της διανομής έντυπων συγγραμμάτων και μετά το 2015. Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής εννέα αλλαγές:

- Συνεχίζεται κανονικά η δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων χωρίς χρονικό όριο. Στον ορισμό των συγγραμμάτων συμπεριλαμβάνονται, εκτός των έντυπων βιβλίων, τα ηλεκτρονικά βιβλία και οι ακαδημαϊκές σημειώσεις σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή.

- Στο Συμβούλιο Ιδρύματος τα ενδοπανεπιστημιακά μέλη αυξάνονται από 7 σε 8, ενώ μειώνεται ο αριθμός των εξωπανεπιστημιακών μελών σε 6. Το 15ο μέλος είναι ο εκπρόσωπος των φοιτητών.

- Οι νυν πρυτάνεις δεν παύονται άμεσα μετά την ψήφιση του νόμου, αλλά θα συνεχίσουν να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής των νέων οργάνων και πάντως μέχρι τις 31 Αυγούστου 2012.

- Οι υποψήφιοι απόφοιτοι λυκείου θα εισάγονται σε τμήμα - πρόγραμμα σπουδών, που θα αποτελεί τη βασική εκπαιδευτική μονάδα. Η αρχική πρόθεση ήταν να εισάγονται σε σχολή και μετά το πρώτο έτος να κατανέμονται σε τμήματα - προγράμματα σπουδών. Στην τελική διάταξη, η σχολή εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική διοικητική και ακαδημαϊκή μονάδα. Η διατήρηση του τμήματος ως βασική διοικητική και ακαδημαϊκή μονάδα του ΑΕΙ είναι καίριο αίτημα των πανεπιστημιακών, το οποίο, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» η γραμματέας της ομοσπονδίας τους κ. Ευγενία Μπουρνόβα, «δεν θεωρούμε ότι ικανοποιείται».

- Στις 7μελείς επιτροπές κρίσης των διδασκόντων για την εκλογή τους ή την εξέλιξή τους θα πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον ένας καθηγητής από πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Για τη συμμετοχή του στη διαδικασία θα μπορεί να γίνει χρήση όλων των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας.

- Μέσω του Οργανισμού του ΑΕΙ θα οριστούν οι λεπτομέρειες για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εξεταστικών διαδικασιών των φοιτητών. Πρόθεση του υπουργείου είναι να διασφαλιστεί ότι οι εξετάσεις γίνονται σε συγκεκριμένη περίοδο τον Φεβρουάριο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο και οι εξεταστικές περίοδοι δεν επεκτείνονται επί μακρόν, όπως συμβαίνει σε αρκετές σχολές τώρα.

- Η Σύγκλητος παίρνει επιπλέον διοικητικές αρμοδιότητες, όπως η χάραξη της ερευνητικής πολιτικής του ΑΕΙ και η έγκριση των ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων.

- Και τα ΤΕΙ μπορούν να συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα.

-Τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, θα γίνει αξιολόγηση της εφαρμογής του από Διεθνή Επιτροπή.

 

 

 
Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας

 Περιεχόμενα καλαθιού
Δεν έχετε αρκετούς πόντους για να αγοράσετε αυτό το προϊόν!

 Περιεχόμενα καλαθιού
^BACK TO TOP