Stamoulis Publications Home Page

Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
εκδόσεις βιβλίων


Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα των Εκδόσεων Σταμούλη Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε στο e-shop και να κάνετε τις αγορές σας Είσοδος Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με τα προϊόντα που έχετε αποθηκεύσει Πατήστε εδώ για να τροποποιήσετε στοιχεία του λογαριασμού σας. Επικοινωνία
Αρχική Εγγραφή Είσοδος Λίστα Λογαριασμός Επικοινωνία
Αναζήτηση Σύνθετη Αναζήτηση
το καλάθι περιέχει
0 προϊόντα
Πατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού και να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας.
επιλογή γλώσσας Ελληνικά English
Εγγραφή στην ηλεκτρονική μας ενημέρωση
Κατηγορίες
 
eBooks
 
 
Οικονομία & Διοίκηση
 
 
Γεωτεχνικές Επιστήμες
 
 
Εφηβικά
 
 
Θεολογία
 
 
Παιδικά
 
 
Θετικές Επιστήμες
 
 
Περιβάλλον - Ενέργεια
 
 
Ιατρική
 
 
Πληροφορική - Τεχνολογία
 
 
Δίκαιο
 
 
Εκπαίδευση - Κατάρτιση
 
 
Κοινωνικές Επιστήμες
 
 
Λεξικά
 
 
Διάφορα
 
 
Ιστορία - Λαογραφία
 
 
Μαγειρική
 
 
Πολιτική
 
 
Λογοτεχνία
 
 
Ανθοδετική
 
 
Πανεπιστημιακά
 
Οι εκδόσεις μας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RapidSSL
Google+

Αρχική Γεωτεχνικές Επιστήμες Δενδροκομία - Καρποφόρα δέντρα > Η Κερασιά και η Καλλιέργειά της


Η Κερασιά και η Καλλιέργειά της

Η Κερασιά και η Καλλιέργειά της

ΧΑΤΖΗΧΑΡΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
€30,00  €27,00 (-10,00%)
Πόντοι που κερδίζετε: 3
Χρονολογία έκδοσης:  2014
ISBN: 9789607667489
Σχήμα: 17x24
Σελίδες: 440
Κατηγορία είδους: ΒΙΒΛΙΟ
Εκδότης: ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ Α.Ε.
Κωδικός βιβλίου: 38143
Εξώφυλλο: ΜΑΛΑΚΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Διαθεσιμότητα: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
Περιεχόμενα>>  
Πρόλογος 13
Εισαγωγή 15
Α. Υφιστάμενη κατάσταση και Προοπτικές 17
/. Καλλιεργούμενες εκτάσεις και παραγωγή κερασιού στον κόσμο 7 7
Κατανομή της καλλιέργειας της κερασιάς στη χώρα μας 77
Οικονομικά στοιχεία της καλλιέργειας της κερασιάς στη χώρα μας 78
Προοπτικές της καλλιέργειας 79
Παραγόμενα προϊόντα 20
Β. Βοτανικά στοιχεία 23
7. Καταγωγή και εξάπλωση 23
Ταξινόμηση 24
Βοτανικά χαρακτηριστικά 25
Άλλα είδη του γένους Cerasus 26
Prunus cerasus L, (Cerasus vulgaris Mill), (βυσσινιά) 26
Prunus fruticosa Pall., {Cerasus chamaecerasus ή P. chamaecerasus Lois),
(κερασιά της Σιβηρίας, της στέπας ή του εδάφους) 27
5. Συγγενικά είδη της κερασιάς με εδώδιμο καρπό 27
Prunus mahaleb L, (Μαχαλέπι ή αρωματική κερασιά) 27
Prunus besseyi, (P. pumila var. besseyi Waugh), (κερασιά των ΒραχωδώνΌρεων) 27
Prunus tomentosa, (Nanking cherry) 28
Prunus pseudocerasus Lindl, (ψευτοκερασιά) 28
Prunus pumila, (νάνα κερασιά) 28
Prunus humilis Bunge 28
Γ. Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις 29
7. Κλιματικό περιβάλλον 29
Κατάλληλες περιοχές 29
Κατάλληλα εδάφη 30
Δ. Ποικιλίες και Επικονιαστές τους 33
7. Υφιστάμενη κατάσταση στη χώρα μας 33
Διεθνείς τάσεις στην βελτίωση των ποικιλιών 34
Κατηγορίες ποικιλιών και κριτήρια κατηγοριοποίησης αυτών 36
Περιγραφή των σπουδαιότερων χαρακτηριστικών των κυριότερων ποικιλιών
και επικονιαστές αυτών 38
Early BiGi 38
Sweet Early 38
Precoce Bernard 38
Bigarreau Burlat 38
Sabrina 39
Early Star 39
Larian 40
Giorgia 40
Lapins 40
Satin 40
Canada Giant 41
Bigarreau Stark Hardy Giant 41
Grace Star 41
Ferrovia 42
Van 42
Blaze Star 43
Kordia 43
Samba 43
Black Star 44
Regina 44
Germersdorfer 44
Τραγανά Εδέσσης 45
Μπακιρτζέικα 45
Skeena 46
Sweetheart 46
5. Κριτήρια επιλογής κατάλληλων ποικιλιών 46
Ε. Υποκείμενα 49
/. Υφιστάμενη κατάσταση 49
Διεθνείς τάσεις βελτίωσης υποκειμένων. 50
Ιστορική αναδρομή των προσπαθειών βελτίωσης των υποκειμένων 5 /
Βαθμός συμφωνίας μεταξύ υποκειμένων και ποικιλιών 52
Κατηγορίες υποκειμένων 53
Περιγραφή σπουδαιότερων χαρακτηριστικών των κυριότερων υποκειμένων 54

Σποροφυτικά υποκείμενα 54
Κλωνικά υποκείμενα 58
Επιλογές από υβρίδια του γένους Prunus 65
Σειρές υποκειμένων 66
7. Ενδιάμεσα υποκείμενα 77
7.1. Ενδιάμεσος εμβολιασμός 78
7. 2. Χρησιμοποιούμενα ενδιάμεσα υποκείμενα 79
8. Κριτήρια επιλογής κατάλληλων υποκειμένων 81
ΣΤ. Πολλαπλασιασμός υποκειμένων και ποικιλιών 83
/. Η σημασία του εμβολίου και του υποκειμένου 83
Γενικά για τους τρόπους πολλαπλασιασμού ποικιλιών και υποκειμένων 83
Υφιστάμενη κατάσταση 84
Φυτώριο 85

Επιλογή εδάφους εγκατάστασης του φυτωρίου 86
Πολλαπλασιαστικό υλικό 87
Κατηγορίες πολλαπλασιαστικού υλικού 88
Ποιότητα πολλαπλασιαστικού υλικού 89
Φύτευση, εμβολιασμός και καλλιεργητικές φροντίδες φυτωρίων 90
Διάθεση δενδρυλλίων 92
5. Μέθοδοι πολλαπλασιασμού υποκειμένων 92
Εγγενής πολλαπλασιασμός ή με σπόρο 93
Αγενής πολλαπλασιασμός 95
6. Μικροπολλαπλασιασμός 104
Μεριστωματικός πολλαπλασιασμός 105
Μεθοδολογία του μεριστωματικού πολλαπλασιασμού 106
Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια και ριζοβολία
μεριστωμάτων 107
Συνθήκες φωτισμού, θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας ανάπτυξης
μεριστωμάτων 108
Προβλήματα μεριστωματικού πολλαπλασιασμού 109
Χρησιμοποίηση μεριστωματικού πολλαπλασιασμού στα υποκείμενα 110
7. Μέθοδοι πολλαπλασιασμού ποικιλιών 7 7 7
Γενικά 111
Εμβολιασμός με ενοφθαλμισμό 113
Εμβολιασμός με εγκεντρισμό 116
8. Σκελετοεμβολιασμοί. 720
Ζ. Εγκατάσταση κερασεώνα 121
7. Υφιστάμενη κατάσταση 727
Παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην εγκατάσταση του κερασεώνα 722
Προετοιμασία εδάφους, επιλογή και φύτευση δενδρυλλίων 723
Αποστάσεις φύτευσης 725
Επιλογή και διάταξη επικονιαστών 725
Η. Κλαδέματα των δένδρων 127
7. Εισαγωγή 727
2. Κλαδέματα διαμόρφωσης των δένδρων 728
Διαμόρφωση σε ελεύθερο κύπελλο 128
Διαμόρφωση σε παλμέττα με 3-4 ορόφους 131
Διαμόρφωση σε κυπαρισσάκι 134
Διαμόρφωση σε μονόκλωνο γραμμικό σύστημα 137
Αλλα σχήματα διαμόρφωσης των δένδρων 141
3. Κλάδεμα καρποφορίας 744
Θερινό κλάδεμα 145
Χειμερινό κλάδεμα 146
4. Κλάδεμα επαναφοράς 747
Θ. Χειρισμοί εδάφους 149
7. Καταπολέμηση ζιζανίων 749
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των μεθόδων καταπολέμησης ζιζανίων 149
Σύγχρονη αντιμετώπιση ζιζανίων 150
Εφαρμογή ζιζανιοκτονίας 151

Συγκαλλιέργεια 752
Άρδευση 753

Η σημασία του νερού και η πρόσληψη αυτού από τα δένδρα 153
Περίοδος αρδεύσεων στην κερασιά και η σημασία τους 154
Συστήματα άρδευσης 156
Αναγκαίες ποσότητες χορήγησης νερού με κάθε άρδευση 159
Συχνότητα άρδευσης 161
Ποιότητα του νερού άρδευσης 163
I. Θρέψη - Λίπανση κερασιάς 167
1. Γενικά 767
Το έδαφος και η σημασία του 7 68
Εδαφικοί παράγοντες 769
Θρεπτικά στοιχεία και πρόσληψη αυτών 770
Λίπανση ?72

Προσδιορισμός των αναγκών των δένδρων σε θρεπτικά στοιχεία 173
Παράγοντες που επιδρούν στην αξιοποίηση των λιπασμάτων από τα δένδρα 175
Πρακτική λίπανσης της κερασιάς 177
Λίπανση με τα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία 182
6. Ο ρόλος, η σημασία και οι ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων 782
Άζωτο, (Ν) 183
Φώσφορος, (Ρ) 184
Κάλιο, (Κ) 185
Ασβέστιο, (Ca) 186
Μαγνήσιο, (Mg) 188
Θείον, (S) 190
Σίδηρος, (Fe) 191
Μαγγάνιο, (Μη) 194
Ψευδάργυρος, (Ζη) 195

Βόριο,(Β) 197
Χαλκός, (Cu) 200
Μολυβδαίνιο, (Μο) 201
Χλώριο, (CI) 202

Λίπανση με οργανική ουσία 203
Εφαρμογή οργανικής λίπανσης 205
Εναλλακτική γεωργία 206
ΙΑ. Καρποφορία κερασιάς 209
7. Καταβολή των ανθοφόρων οφθαλμών 209
Διακοπή του λήθαργου των οφθαλμών 270
Καρποφόρα όργανα 2 7 7
Άνθη 27 7
Καρπογένεση 272
Επικονίαση - Γονιμοποίηση των ανθέων 273
Σχηματισμός και ανάπτυξη του καρπού 274
Ασυμβίβαστο 275
Πρόωρες καρποπτώσεις 276
70.Ο ρόλος των μελισσών στην διεξαγωγή της επικονίασης 2 78
7 7. Παράγοντες που επιδρούν στην επικονίαση, γονιμοποίηση και παραγωγή του καρπού.. 220
IB. Ρυθμιστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κερασιά 223
7. Ρυθμιστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη φυτωριακή παραγωγή 223
Ρυθμιστικές ουσίες για έκπτυξη πλάγιας βλάστησης στο φυτώριο 224
Ρυθμιστικές ουσίες στην αποφύλλωση φυτωριακών δενδρυλλίων 225
Ρυθμιστικές ουσίες στη βλάστηση και ανάπτυξη των δένδρων. 225

Έκπτυξη πλάγιων βλαστών 225
Μείωση του μεγέθους των δένδρων 226
5. Ρυθμιστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην άνθιση και στην καρποφορία 227
Αύξηση της ανθοφορίας 227
Οψίμιση της άνθισης 228
Βελτίωση της καρπόδεσης 228
Διευκόλυνση της συγκομιδής 228
Πρωίμιση της ωρίμασης 229
Οψίμιση της ωρίμασης 229
Βελτίωση της ποιότητας του καρπού 229

Σημείωση 230
ΙΓ. Εχθροί της κερασιάς 231
Εισαγωγή στη φυτοπροστασία 23 7

Επικίνδυνα ζώα και πτηνά 232
Ακάρεα 233

Τετράνυχοι 234
Εριόφυες 238
4. Έντομα 239
AA.Rhagoletiscerasi(Linnaeus), ραγκολέτης ή ραγολέτης 239
Αφίδες, (Aphididae) 243
San Jose, (κόκκινη ψώρα) 247
Σφαιρολεκάνιο, (χελωνάκι) 249
Σκολύτες 250
Λιθοκολέτης 253
Καπνώδης 256
Καλιρόη της κερασιάς 257
Άλλα έντομα και εχθροί 258

Νηματώδεις 265
Αντιμετώπιση εντόμων και ακάρεων 267

Προληπτική αντιμετώπιση 267
Συμβατική καταπολέμηση 269
Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση 273
Βιολογική αντιμετώπιση 277
ΙΔ. Ασθένειες της κερασιάς 287
7. Εισαγωγή 287
Μέγεθος ζημιών που προκαλούν 288
Γενικά για την αντιμετώπιση των ασθενειών 288
Μυκητολογικές ασθένειες 289

Φαιά σήψη (Μονίλια) 290
Κυλινδροσπορίωση της κερασιάς 293
Ανθράκνωση της κερασιάς ή γνωμόνια 296
Κορύνεο 298
Φυτόφθορα 301
Σηψιρριζίες 307
Αδρομυκώσεις 311
Νέκρωση βραχιόνων 314
Άλλοι μύκητες που προσβάλλουν την κερασιά 316
5. Βακτηριολογικές ασθένειες 318
Βακτηριακό έλκος των πυρηνοκάρπων 318
Βακτηριακός καρκίνος 322
6. Αντιμετώπιση των ασθενειών 325
7. Φυτοπροστατευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των ασθενειών... 328
7.1. Ανόργανα μυκητοκτόνα 329
7. 2. Οργανομεταλλικά μυκητοκτόνα 330
7. 3. Οργανικά μυκητοκτόνα ή προστατευτικά μυκητοκτόνα 330
7.4. Οργανικά μυκητοκτόνα εξειδικευμένης δράσης 331
7. 5. Αντιβιοτικά 331
Βιολογικά μυκητοκτόνα 334
Παρατηρήσεις 334
8. Πρόγραμμα ψεκασμών αντιμετώπισης εχθρών και ασθενειών της κερασιάς 335
Ε. Ιώσεις της κερασιάς 337
7. βιολογία - φυσιολογία - μορφολογία ιών 337
Συμπτωματολογία 337
Διάγνωση 338
Διάδοση 338
Ζημίες 338
Αντιμετώπιση 339
Ονοματολογία 340
Εξάπλωση 340
Ιώσεις της κερασιάς 347

Νεκρωτική δακτυλιωτή κηλίδωση των πυρηνοκάρπων 341
Νανισμός των πυρηνοκάρπων 343
Άλλες ιώσεις της κερασιάς 344
7 0. Φυτοπλάσματα 348
ΙΣΤ. Μη μολυσματικές ασθένειες και Φυσιολογικές ανωμαλίες 351
7. Εδαφικοί παράγοντες 357
Προβλήματα θρέψης 357
Δυσμενείς επιπτώσεις εισροών 352
Τοξικότητες από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας 352
Αντίξοες κλιματικές συνθήκες 353
Σχίσιμο του καρπού από βροχοπτώσεις 354

Αίτια και μορφές σχισίματος 354
Παράγοντες που επιδρούν στο σχίσιμο 356
Αντιμετώπιση του σχισίματος 358

Χαλαζοπτώσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα 36 7
Ζημίες από παγετούς 363

Περιγραφή παγετών 363
Φθινοπωρινοί παγετοί 364
Χειμερινοί παγετοί 364
Ανοιξιάτικοι παγετοί 365
Αντιμετώπιση ζημιών από ανοιξιάτικους παγετούς 365
9. Φυσιολογικές ασθένειες ή ανωμαλίες κερασιάς 368
Κομμίωση 368
Δίδυμοι καρποί 369
Επιφανειακή κηλίδωση κερασιών (pitting) 369
Πρόωρη φυλλόπτωση 370
ΙΖ. Ωρίμαση, Συγκομιδή και Συσκευασία του καρπού 373
7. Γενικά 373
Ωρίμαση του καρπού 374
Ποιότητα του καρπού 376
Βελτίωση ποιότητας 379
Συγκομιδή του καρπού 381

Κατάλληλος χρόνος συγκομιδής 381
Συγκομιδή 382
Μηχανική συγκομιδή 383
6. Τυποποίηση και συσκευασία του καρπού 385
Συσκευαστήρια 385
Μέσα συσκευασίας 386
7. Συντήρηση του καρπού 386
Πρόψυξη 388
Ψύξη 389
Μεμβράνες συσκευασίας 390

Μεταφορά των καρπών 391
Μετασυλλεκτικές ασθένειες 391
10. Μετασυλλεκτικές φυσιολογικές ανωμαλίες 393
ΙΗ. Διάθεση των κερασιών 395
7. Τρόποι διάθεσης και εμπορίας 396
Διαμόρφωση τιμών διάθεσης 397
Άλλοι τρόποι διάθεσης 398
Ποιοτικές προδιαγραφές εμπορίας κερασιού 399
Επώνυμα πιστοποιημένα προϊόντα 40 7
Πιστοποίηση επώνυμων προϊόντων 403
Πιστοποίηση διαλογητηρίων - συσκευαστηρίων 404
ΙΘ. Μεταποίηση του κερασιού 407
7. Μεταποιήσιμες ποικιλίες 407
Μεταχείριση του καρπού από τη συγκομιδή μέχρι τη μεταποίηση 408
Κονσερβοποίηση 409
Κατάψυξη 470
Αποξήρανση 470
Μεταποίηση σε μαρασκίνο, γλασέ ή ζαχαρωτά 417
Μεταποίηση σε μαρμελάδες και ζελέδες 472
Χυμοί και νέκταρ 4 73
Κρασιά και ηδύποτα 4 74
70. Οικιακά σκευάσματα 4 74
Ευχαριστίες 417
Βιβλιογραφία 419
Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας

 Περιεχόμενα καλαθιού
Δεν έχετε αρκετούς πόντους για να αγοράσετε αυτό το προϊόν!

 Περιεχόμενα καλαθιού
Εmail Αlert
Εάν θέλετε να σας ενημερώσουμε όταν το βιβλίο γίνει διαθέσιμο ή όταν κάποιος συγγραφέας εκδόσει κάποιο νέο βιβλίο, συμπληρώστε το email σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Παρακαλώ ενημερώστε με,
με email όταν:
 
ο συγγραφέας εκδώσει καινούριο βιβλίο
ΧΑΤΖΗΧΑΡΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 
Για να χρησιμοποιήσετε αυτή την υπηρεσία, πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Για να κάνετε εγγραφή, πατήστε εδώ
Είδατε πρόσφατα
1Η Κερασιά και η Καλλιέργειά της - ΧΑΤΖΗΧΑΡΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
€30,00 €27,00
 
 
 
^BACK TO TOP