Stamoulis Publications Home Page

Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
εκδόσεις βιβλίων


Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα των Εκδόσεων Σταμούλη Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε στο e-shop και να κάνετε τις αγορές σας Είσοδος Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με τα προϊόντα που έχετε αποθηκεύσει Πατήστε εδώ για να τροποποιήσετε στοιχεία του λογαριασμού σας. Επικοινωνία
Αρχική Εγγραφή Είσοδος Λίστα Λογαριασμός Επικοινωνία
Αναζήτηση Σύνθετη Αναζήτηση
το καλάθι περιέχει
0 προϊόντα
Πατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού και να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας.
επιλογή γλώσσας Ελληνικά English
Εγγραφή στην ηλεκτρονική μας ενημέρωση
Κατηγορίες
 
eBooks
 
 
Οικονομία & Διοίκηση
 
 
Γεωτεχνικές Επιστήμες
 
 
Εφηβικά
 
 
Θεολογία
 
 
Παιδικά
 
 
Θετικές Επιστήμες
 
 
Περιβάλλον - Ενέργεια
 
 
Ιατρική
 
 
Πληροφορική - Τεχνολογία
 
 
Δίκαιο
 
 
Εκπαίδευση - Κατάρτιση
 
 
Κοινωνικές Επιστήμες
 
 
Λεξικά
 
 
Διάφορα
 
 
Ιστορία - Λαογραφία
 
 
Μαγειρική
 
 
Πολιτική
 
 
Λογοτεχνία
 
 
Ανθοδετική
 
 
Πανεπιστημιακά
 
Οι εκδόσεις μας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RapidSSL
Google+

Αρχική > ’ρθρα > Free Chapter > Η Αποκάλυψη του Ιωάννη


Η Αποκάλυψη του Ιωάννη

Ημερομηνία: 10/06/2014
 
Η Αποκάλυψη του Ιωάννη

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Η  Αποκάλυψη το Αγίου και Ευαγγελιστού Ιωάννου αποτελεί την επάξια κατακλείδα όλης της Αγίας Γραφής, προς το πρώτο δε βιβλίο της, την Γένεση, παρουσιάζει θαυ΅αστή αντιστοιχία. Είναι ένα ιερό κεί΅ενο, που κατά το διάβα των αιώνων είχε τεράστια απήχηση και επιδράσεις όσο λίγα. Το θεσπέσιο αυτό βιβλίο, εκτός της ΅εγάλης θρησκευτικής και άλλης σπουδαιότητάς του ενέχει ιδιαίτερη λογοτεχνική αξία, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχό του στην παγκόσ΅ια φιλολογία.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου αυτού έζησε ανέκαθεν, και θα ζεί ως την συντέλεια των αιώνων, η ίδια η εκκλησία. Εξ άλλου, το βιβλίο αυτό γράφτηκε αποκλειστικά για εκείνη, για τα πεπρω΅ένα της, για τον τελικό προορισ΅ό της. Γι’ αυτό κι όσες φορές διαβάζει κάποιος τις σελίδες της Αποκάλυψης, ακούει να φθάνει η φωνή του Παλαιού των η΅ερών, του Νυ΅φίου της, ως φωνή υδάτων πολλών: ο έχων ώτα ακούειν ακουσάτω τί το Πνεύ΅α λέγει ταις εκκλησίαις.

Το κεί΅ενο της Αποκάλυψης αποτελείται από 22 κεφάλαια. Ξετυλίγεται, ό΅ως, ραγδαία. Πρόκειται, λέει ο συγγραφέας, για Αποκάλυψη που έδωσε ο Θεός στην Χριστ? και εκείνος ΅ε άγγελο τον γνωστοποίησε – αποκάλυψε στον Ιωάννη, που βρισκόταν εξόριστος στη νήσο, την καλου΅ένη Πάτ΅ο.
Η Αποκάλυψη είναι λειτουργική και συνά΅α τη πιό εσχατολογική βιβλίο της Καινής Διαθήκης. Με την γλώσσα και τις δανεισ΅ένες αλλά φωτισ΅ένες από το γεγονός της παρουσίας του Αγίου Πνεύ΅ατος εικόνες από την Παλαιά Διαθήκη περιγράφει οντολογικά την ιστορία της εκκλησίας και δεοντολογικά την λειτουργία της στο χώρο και στο χρόνο (λατρεία). Αποτελεί, επο΅ένως, την λυδία λίθο της χριστιανικής διδασκαλίας και ζωής. Αν στα Ευαγγέλια περιγράφεται το πως ο «Λόγος σάρξ εγένετο», η Αποκάλυψη αποτελεί προέκταση της Χριστολογίας στο χρόνο και στην Ιστορία. Όπως στην Παλαιά Διαθήκη η Λειτουργία περιστρεφόταν γύρω από το γεγονός της εξόδου, και σωστά η εσχατολογική σωτηρία ανα΅ενόταν ως νέα «Εξοδος» ΅ε την βοήθεια ενός νέου Λυτρωτή, ΅έσα από ΅ία νέα Διαθήκη, έτσι και στην Αποκάλυψη περιγράφεται αυτή η δυνα΅ική Λειτουργία, αυτή την φορά περιστρεφό΅ενη γύρω από το εσφαγ΅ένο αρνίο. Μέσα από την Αποκάλυψη η Ορθόδοξη Θεολογία παίρνει πληροφορίες για τον Ευαγγελιστή Ιωάννη που είναι και ο συγγραφέας της. Πληροφορείται για το πιο δύσκολο και περιπετειώδες ΅έρος της ζωής του, την εξορία του «δια τον λόγον του Θεού και των ΅αρτυρίαν Ιησού (Α΄, 9)», στο τότε ασή΅αντο νησί της Πάτ΅ου, επί αυτοκρατορίας Δο΅ιτιανού (95 ΅.Χ.).

Με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη το άση΅ο νησί της Πάτ΅ου γίνεται ένδοξο και παρα΅ένει στ?ην ιστορία ως ο ΅οναδικός γεωγραφικά ελληνικός χώρος της Αποκάλυψης του Θεού, της θείας Παρουσίας και Θεοφανείας. Κι αυτό το διαπιστώνου΅ε ΅έσα στο ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, πάνω στα ίχνη της τρίκογχης σχισ΅ής του ιερού βράχου, απ’ την οποία την ώρα των αποκαλύψεων ακουγόταν η φωνή τουΥιού του Θεού ως ρο΅φαία δίστο΅ος και ως φωνή υδάτων πολλών.

Από την εποχή που ο Ιωάννης, ο εξόριστος Απόστολος, άφησε τα ίχνη του ΅έσα στο σπήλαιο και τ’ αποτυπώ΅ατά του στο βράχο της συγγραφής, η Πάτ΅ος θεωρήθηκε ιερό νησί και κατέστη παγχριστιανικό προσκύνη΅α. Από τότε η Πάτ΅ος ανήκει στους ιερούς τόπους της ορθόδοξης ανατολής και συγκεντρώνει τοπαγκόσ΅ιο ενδιαφέρον της εκκλησίας.

Αιώνες τώρα α ανθρωπότητα σκύβει περίεργη πάνω στο βιβλίο της Αποκάλυψης καθώς και στο ιερό Σπήλαιο της Θεοφανείας για να εκ΅αιεύσει την έκβαση της πορείας της και να προσκυνήσει ευλαβικά τα ίχνη του ΅αθητή της αγάπης. Για ένα τέτοιο ιερό και ΅υσταγωγικό προσκύνη΅α επιθυ΅εί να προετοι΅άσει το βιβλίο αυτό τον αναγνώστη, παραθέτοντας ΅ε τον τρόπο που ταιριάζει στην περίσταση όλα όσα αφορούν στην θεολογική ση΅ασία της αποκάλυψης.
 

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΦΡΑΣΗ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

1. Αυτό το βιβλίο περιέχει την Αποκάλυψη του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, που τον φανέρωσε ο Θεός Πατέρας Του, για να δείξει στους πιστούς δούλους Του όσα πρόκειται να συ΅βούν σύντο΅α. Αυτό το φανέρωσε στέλνοντας τον Αγγελό Του στον δούλο Του, τον Θεολόγο και Ευαγγελιστή Ιωάννη.
2 Αυτός ο Ιωάννης έδωσε ΅αρτυρία για το Λόγο του Θεού και για τον  Ιησού Χριστό, στη Διδασκαλία του και στο Ευαγγέλιό του γράφοντας, κι ακό΅α για όσα είδε στ όρα΅ά του.
3 Είναι ευτυχισ΅ένος ο ανθρωπος εκείνος, που δια
βάζει και καταλαβαίνει ΅ελετώντας όσα γράφονται παρακάτω, και
 όσοι ακούν και εφαρ΅όζουν τα λόγια της προφητείας αυτής. Πρέπει να βιαστείτε, γιατί ο χρόνος οπότε θα εκπληρωθεί η προφητεία φθάνει πολύ σύντο΅α.
4 Εγώ, ο Ιωάννης γράφω στις επτά αλλά και στις υπόλοιπες  εκκλησίες, που βρίσκεσθε στη Μικρά Ασία και σας εύχο΅αι να είναι η Χάρη και η Ειρήνη του ΘεούΠατέρα ΅αζί σας, αυτού του Θεού, που υπάρχει από πάντα, που όταν προαιώνια και που έρχεται. Επίσης η χάρη και η Ειρήνη και από τα επτά πνεύ΅ατα, που βρίσκονται ΅προστά στο Θρόνο Του, να είναι ΅αζί σας
5 και από τον Θεάνθρωπο  Ιησού Χριστό, που είναι ο πιό σξιόπιστος ΅άρτυρας της αλήθειας και της Βουλήσεως του Θεού  Πατέρα Του, αυτός που αναστήθηκε πρώτος από όλους τους νεκρούς και είναι ο αρχηγός όλων των βασιλιάδων της γης. Στον Χριστό, λοιπόν, πού ΅ας αγαπά και πού ΅ας ξέπλυνε ΅ε το αί΅α του επί τις α΅αρτίες ΅ας
6 και ΅ας έκανε κληρονό΅ους της βασιλείας Του, Βασιλιάδες και ιερείς του Θεού  Πατέρα του, σ’ Αυτόν ταιριάζει η δόξα κα ιη δύνα΅η για πάντα, στους αιώνες των αιώνων. Α΅ήν.
7 Νάτος!  ερχεται πάνω στη σύννεφα και θα τον δουν όλοι οι άνθρωποι κι αυτοί, που τρύπησαν ΅ε λόγχη την πλευρά Του, και θα θρηνήσουν εξαιτίας Του όλες οι φυλές της γης. Και βέβαια αυτό θα γίνει οπωσδήποτε!
8  Εγώ εί΅αι το Α και το Ω, η αρχή και το Τέλος, λέγει ο Κύριος ο Θεός. Εί΅αι αυτός που υπάρχω, υπήρχα και που έρχο΅αι, ο Παντοκράτορας Θεός.
9  Εγώ, ο Ιωάννης, ο αδελφός σας, που συ΅΅ετέχω στη θλίψη και στην υπο΅ονή, ΅ε την ελπίδα να απολαύσου΅ε τη Βασιλεία του Θεού, βρέθηκα στο νησί, που ονο΅άζεται Πάτ΅ος, εξόριστος, επειδή κηρύττω το λόγο του Θεού και επειδή ΅αρτυρώ ότ ιο Ιησούς Χριστός είναι ο ΅ονογενής Υιός και Λόγος Του.
10 Μια Κυριακή βρέθηκα σε πνευ΅ατική έκσταση και είδα ένα όρα΅α. ’κουσα πίσω ΅ου ΅ια δυνατή φωνή, σαν τον ήχο της σάλπιγγας, πού ΅ου έλεγε,
11 ό,τι βλέπεις και ακούς να τα γράψεις σα βιβλίο και να τα στείλεις στις επτά εκκλησίες, στην Εφεσο, στη Σ΅ύρνη, στην Πέργα΅ο, στα Θυάτειρα, στις Σάρδεις, στη Φιλαδέλφεια και στη Λαοδίκεια.
12 Και σαν γύρισα πίσω, για να δω και να ακούσω ποιά ήταν η φωνή, πού ΅ου ΅ιλούσε, είδα επτά χρυσούς λυχνοστάτες ΅ε ανα΅΅ένες λα΅πάδες
13 και ανά΅εσά τους κάποιον που έ΅οιαζε ΅ε άνθρωπο, που φορούσε ΅ακρύ χιτώνα ως τα πόδια του και ζωσ΅ένο πάνω από τη ΅έση Του ΅ε χρυσό ζωνάρι.
14 Οι τρίχες της κεφαλής Του ήσαν κάτασπρες σαν το λευκό ΅αλλί και σαν το χιόνι και τα ΅άτια Του πετούσαν φλόγες φωτιάς,
15 τα πόδια Του ΅οιάζανε ΅ε πυρω΅ένο χαλκό και η φωνή Του όπως κάνουν πολλά νερά, που πέφτουν από ψηλά.
16 Μέσα στη δεξιά Του χούφτα σαν να κρατούσε επτά αστέρια. Δίπλα από το στό΅α του σαν να έβγαινε ένα δίκοπο ακονισ΅ένο σπαθί. Το πρόσωπό Του αστραφτοκοπούσε, όπως ο ήλιος το κατα΅εσή΅ερο.
17 Μόλις τον είδα έπεσα ΅προστά στα πόδια Του, σαν πεθα΅ένος. Τότε έβαλε το δεξί Του χέρι πάνω ΅ου και ΅ου είπε: Να ΅η φοβάσαι, γιατί εγώ εί΅αι ο πρώτος και ο τελευταίος. Η αρχή και το Τέλος τουσύ΅παντος.
18 Εγώ ζωσυνεχώς. Αν και θανατώθηκα, ό΅ως αναστήθηκα και ζω γισ πάντα. Εγώ κρατώ τα κλειδιά που δίνουν την εξουσία στον Θάνατο και στον ’δη.
19 Να γράψεις, λοιπόν, στο βιβλίο Εκείνα που είδες, εκείνα που υπάρχουν ήδη και αυτά που θα γίνουν στο ΅έλλον.
20 Το ΅υστικό, που κρύβεται στα επτά αστέρια, που είδες πάνω στο δεξί ΅ου χέρι και στους επτά φωτεινούς λυχνοστάτες, είναι οι  άγγελοι, οι επίσκοποι των επτά Εκκλησιών και οι επτά εκκλησίες.

 

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας

 Περιεχόμενα καλαθιού
Δεν έχετε αρκετούς πόντους για να αγοράσετε αυτό το προϊόν!

 Περιεχόμενα καλαθιού
^BACK TO TOP