Stamoulis Publications Home Page

Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
εκδόσεις βιβλίων


Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα των Εκδόσεων Σταμούλη Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε στο e-shop και να κάνετε τις αγορές σας Είσοδος Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με τα προϊόντα που έχετε αποθηκεύσει Πατήστε εδώ για να τροποποιήσετε στοιχεία του λογαριασμού σας. Επικοινωνία
Αρχική Εγγραφή Είσοδος Λίστα Λογαριασμός Επικοινωνία
Αναζήτηση Σύνθετη Αναζήτηση
το καλάθι περιέχει
0 προϊόντα
Πατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού και να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας.
επιλογή γλώσσας Ελληνικά English
Εγγραφή στην ηλεκτρονική μας ενημέρωση
Κατηγορίες
 
eBooks
 
 
Οικονομία & Διοίκηση
 
 
Γεωτεχνικές Επιστήμες
 
 
Εφηβικά
 
 
Θεολογία
 
 
Παιδικά
 
 
Θετικές Επιστήμες
 
 
Περιβάλλον - Ενέργεια
 
 
Ιατρική
 
 
Πληροφορική - Τεχνολογία
 
 
Δίκαιο
 
 
Εκπαίδευση - Κατάρτιση
 
 
Κοινωνικές Επιστήμες
 
 
Λεξικά
 
 
Διάφορα
 
 
Ιστορία - Λαογραφία
 
 
Μαγειρική
 
 
Πολιτική
 
 
Λογοτεχνία
 
 
Ανθοδετική
 
 
Πανεπιστημιακά
 
Οι εκδόσεις μας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RapidSSL
Google+

Αρχική > Άρθρα > Γενικά > Άρθρα του μήνα > Η καλλιέργεια της Τρούφας


Η καλλιέργεια της Τρούφας

Ημερομηνία: 06/06/2014
 
Η καλλιέργεια της Τρούφας

Η τρούφα

Η λέξη «τρούφα» είναι ξενόφερτη και αναφέρεται στα υπόγεια μανιτάρια, κονδυλώδη και σαρκώδη, στα οποία ανήκουν ιδιαίτερα τα γένη τούμπερ (Tuber), και συμβιώνουν με το ριζικό σύστημα συγκεκριμένων δασικών δέν­τρων. Η τρούφα δεν είναι νέο μανιτάρι. Στην αρχαία Ελλάδα ονομάζονταν ύδνα, ενώ σήμερα με την εξελληνισμένη γαλλική ονομασία «τρούφα». Στη νεότερη Ελλάδα έχει καταγραφεί η ύπαρξή τους σε Πελοπόννησο, Ήπειρο, Θράκη, Κεντρική Ελλάδα, Μυτιλήνη, Σάμο κ.α., και έχει διάφορες ονομασίες όπως ύδνα, γεράνιον, ασχίον, οιτόν, κεραύνιον κ.ά.
Οι τρούφες είναι εκλεκτά μανιτάρια, και το ενδιαφέρον γι’ αυτά είναι πολύ μεγάλο εξαιτίας της απαράμιλλης γεύσης τους, του λεπτού τους αρώματος και της φήμης τους ως αφροδισιακού εδέσματος. Έχουν περιγραφεί από την αρχαιότητα για τη νοστιμάδα και το άρωμά τους. Ο Πλίνιος τα ονόμασε «θαύματα της φύσης». Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και πρόσφατα στη χώρα μας, έχει ξεκινήσει η καλλιέργεια της τρούφας και σε επαγγελματική βάση. Θεωρείται φυτικό κρέας από τον πλούτο των πρωτεϊνών της. Οι τρούφες τρώγονται ωμές, ψημένες, συντηρημένες. Εκτός από γευστικά μανιτάρια, θεωρούνται δύσπεπτα, μαλακτικά, ευκοίλια και αφροδισιακά. Ονομάζονται και «αρνίσια αμελέτητα» επειδή φυτρώνουν σε τοποθεσίες όπου συνουσιάζονται τα ελάφια.
Η υπόσχεση για οφέλη από τη καλλιέργεια της τρούφας μπορεί να δοθεί μόνο σε υπομονετικούς ανθρώπους. Αιτία είναι ο χρόνος αναμονής, που κυμαίνεται από 5 μέχρι 8 έτη, για να απολαύσει ο καλλιεργητής της τρούφας τα αποτελέσματα. Τα εμβολιασμένα με τον μύκητα της τρούφας φυτά φουντουκιάς και φλαμουριάς, που αυξάνονται σχετικά γρήγορα, μπορούν να βοηθήσουν στην εμφάνιση της τρούφας από το 5ο έτος. Σε δρύες όμως, που αυξάνονται αργά, εμφανίζονται από το 8ο έτος.

Προοπτικές της καλλιέργειας της τρούφας

Η καλλιέργεια τρούφας αποτελεί για τη χώρα μας αξιόλογη δραστηριότητα που εξασφαλίζει σε κάποιον που θα ασχοληθεί καλές αποδόσεις, ικανοποιητική έγγειο πρόσοδο και λίγη εργασία. Μπορεί να αξιοποιήσει σχολάζουσες περιοχές (άγονες, ορεινές και δυσπρόσιτες) συμπληρώνοντας το κενό που αφήνουν εγκαταλειμμένες καλλιέργειες. Επιπλέον, δεν δεσμεύει μεγάλο κεφάλαιο, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού και στην καλή διατήρηση του δασικού πλούτου της χώρας και τέλος είναι καλλιέργεια οικολογική με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Μπορεί η τρούφα να είναι καινούργια και φυσικά σχετικά άγνωστη για τη χώρα μας, όμως το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι ερευνητικά κέντρα, όπως το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου και ιδιαίτερα το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον ειδικό μυκητολόγο Στ. Διαμαντή, κάνουν αξιόλογη ερευνητική δουλειά και έχουν τοποθετήσει το θέμα στη σωστή του βάση. Αυτό σημαίνει πως με επιστημονικά επιχειρήματα δίνονται οδηγίες σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με την τρούφα, ενθαρρύνοντας τους σοβαρούς και αποθαρρύνοντας όσους νομίζουν ότι η τρούφα είναι χρυσωρυχείο.
Ανακεφαλαιώνοντας, αναφέρω τα στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας/ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης που με συντηρητικούς υπολογισμούς ανεβάζει την απόδοση μιας φυτείας τρούφας σε 1000-1500€/στρ. Εφόσον η περιοχή είναι κατάλληλη και ο καλλιεργητής επιμελής, η απόδοση μπορεί να ανέβει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο. Οι πληροφορίες μιλούν για την ελληνική τρούφα που είναι αυτοφυής ότι η ποιότητά της χαρακτηρίζεται εξαιρετική. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις καλλιεργημένες.
Πριν από την προμήθεια δενδρυλλίων, θα πρέπει να γίνει καλή έρευνα της αγοράς και να προτιμηθούν δενδρύλλια που είναι πιστοποιημένα. Τα διετή είναι τα καλύτερα. Τα αγγλικά δεν πρέπει να προτιμώνται εξαιτίας της διαφοράς σε γεωγραφικό πλάτος μεταξύ της χώρας μας και της Αγγλίας, καθώς και της ακαταλληλότητας του γενετικού υλικού για τη χώρα μας. Και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι αποτρεπτικοί.

 Μανιτάρια από τα χέρια σας

Περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια της τρούφας αλλά και γενικά για την καλλιέγια των μανιταριών θα βρείτε στο βιβλίο Μανιτάρια από τα χέρια σας του Δημήτρη Στεφανάκη.
 

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας

 Περιεχόμενα καλαθιού
Δεν έχετε αρκετούς πόντους για να αγοράσετε αυτό το προϊόν!

 Περιεχόμενα καλαθιού
^BACK TO TOP