Stamoulis Publications Home Page

Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
εκδόσεις βιβλίων


Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα των Εκδόσεων Σταμούλη Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε στο e-shop και να κάνετε τις αγορές σας Είσοδος Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με τα προϊόντα που έχετε αποθηκεύσει Πατήστε εδώ για να τροποποιήσετε στοιχεία του λογαριασμού σας. Επικοινωνία
Αρχική Εγγραφή Είσοδος Λίστα Λογαριασμός Επικοινωνία
Αναζήτηση Σύνθετη Αναζήτηση
το καλάθι περιέχει
0 προϊόντα
Πατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού και να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας.
επιλογή γλώσσας Ελληνικά English
Εγγραφή στην ηλεκτρονική μας ενημέρωση
Κατηγορίες
 
eBooks
 
 
Οικονομία & Διοίκηση
 
 
Γεωτεχνικές Επιστήμες
 
 
Εφηβικά
 
 
Θεολογία
 
 
Παιδικά
 
 
Θετικές Επιστήμες
 
 
Περιβάλλον - Ενέργεια
 
 
Ιατρική
 
 
Πληροφορική - Τεχνολογία
 
 
Δίκαιο
 
 
Εκπαίδευση - Κατάρτιση
 
 
Κοινωνικές Επιστήμες
 
 
Λεξικά
 
 
Διάφορα
 
 
Ιστορία - Λαογραφία
 
 
Μαγειρική
 
 
Πολιτική
 
 
Λογοτεχνία
 
 
Ανθοδετική
 
 
Πανεπιστημιακά
 
Οι εκδόσεις μας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RapidSSL
Google+

Αρχική > Άρθρα > Business > Ειδικά θέματα > Οδηγός ΜΒΑ


Οδηγός ΜΒΑ

Ημερομηνία: 08/10/2009
 

 

Το MBA είναι ο δημοφιλέστερος μεταπτυχιακός τίτλος μεταξύ των οικονομικών σπουδών, και επιλέγεται όχι μόνο από οικονομολόγους σε πρώτο πτυχίο. Αλλά και από πληθώρα άλλων ειδικοτήτων όπως οι μηχανικοί, οι νομικοί, ακόμη και οι απόφοιτοι θεωρητικών σπουδών. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Quacquarelli Symonds (QS), το 79% των Ελλήνων που επιθυμούν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, προτιμούν το ΜΒΑ. Εξ αυτών, το 81% δήλωσαν ότι θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων για να βελτιώσουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές.

Η επιτυχία του MBA (διεθνώς και στην Ελλάδα) οφείλεται άλλωστε στο γεγονός ότι βοηθάει τον κάτοχό του να κατανοήσει τη λειτουργία μιας επιχείρησης: πώς οργανώνεται, πώς δομείται, πώς διοικείται. Είναι άλλωστε ενδεικτικοί οι τομείς που αποτελούν τις σπουδές του MBA: δομή της εταιρείας, στρατηγική, εταιρική κουλτούρα, μάρκετινγκ, λογιστική, χρηματοοικονομικά, διοίκηση ανθρωπίνων πόρων, διοίκηση πληροφοριακών συστημάτων, ηθική, λειτουργία διεθνών αγορών. Βέβαια, παρότι υπάρχει ένας βασικός κορμός, το πρόγραμμα σπουδών κάθε MBA μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πανεπιστήμιο. 

Τα βήματα για την εγγραφή σε ΜΒΑ

Oι προϋποθέσεις εισαγωγής (και η αίτηση) για ένα πρόγραμμα MBA (Masters in Business Administration) δεν είναι ίδιες για όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως δεν είναι ίδια και τα προγράμματα ΜΒΑ. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά προγράμματα EMBA (Executive MBA), τα οποία απαιτούν περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας (8 - 10 συνήθως) σε υψηλές διοικητικές θέσεις παρά καλή βαθμολογία πρώτου πτυχίου. Υπάρχουν επίσης προγράμματα που προσφέρονται από απόσταση στα Ελληνικά (για αυτά που προσφέρονται στη χώρα μας), οπότε η προϋπόθεση πιστοποιητικού της Αγγλικής δεν ισχύει. Να ξέρετε, τέλος, ότι αρκετές από τις κορυφαίες σχολές διοίκησης επιχειρήσεων απαιτούν ικανοποιητικό σκορ στο GMAT (Graduate Management Admissions Test - www.gmat.org), καθώς και συγγραφή εργασιών με θέματα σχετικά με τη διοίκηση.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλά πανεπιστήμια δεν προϋποθέτουν πρώτο πτυχίο (bachelor) αν ο αιτών έχει πολλά χρόνια προϋπηρεσίας (π.χ. 10 έτη) σε διοικητικές θέσεις πολυεθνικών εταιρειών. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές διαφορές στις προϋποθέσεις εγγραφής αμερικανικών και βρετανικών πανεπιστημίων.

ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ
Στη λίστα που ακολουθεί γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής των βασικών προϋποθέσεων για την εγγραφή σε ένα MBA:

 • Αναζήτηση των καταλυτικών ημερομηνιών (application deadlines). Σε πολλά πανεπιστήμια είναι ένα έτος πριν από την έναρξη του προγράμματος, ενώ σε άλλα έξι μήνες πριν. Κάποια προγράμματα από απόσταση (distance learning) στη χώρα μας δέχονται έως και ένα μήνα πριν από την έναρξη αν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων.
 • Αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας & πτυχίου (Transcript) & Degree. Και τα δύο αυτά θα πρέπει να είναι μεταφρασμένα / επικυρωμένα επίσημα αν είναι από ελληνικό φορέα / ίδρυμα. Η μετάφραση μπορεί να γίνει στο Βρετανικό Συμβούλιο, στο μεταφραστικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών και σε συγκεκριμένα νομικά γραφεία αν σταλούν σε ξένο φορέα. Αν έχετε μεγάλη προϋπηρεσία, αλλά δεν έχετε πτυχίο, η αίτηση μπορεί να γίνει κανονικά.
 • Πιστοποιητικό αγγλικής γλώσσας - Αν πρόκειται για ξενόγλωσσο πρόγραμμα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Αν εκκρεμεί η εξέταση, θα πρέπει να αναφέρεται αυτό στην αίτηση με την ένδειξη «Pending» και την ημερομηνία που αναμένονται τα αποτελέσματα. Τώρα με τα νέα συστήματα εξετάσεων TOEFL & IELTS, τα αποτελέσματα δεν αργούν περισσότερο από 1 μήνα περίπου.
 • Συστατικές επιστολές από καθηγητές και εργοδότες. Πολλά πανεπιστήμια απαιτούν 1 - 2 από καθηγητές και μία τουλάχιστον από εργοδότη. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι καθηγητές αλλά και οι εργοδότες δεν έχουν υποχρέωση να σας δώσουν συστατική επιστολή.
 • Βεβαίωση τράπεζας ή sponsor για την κάλυψη των διδάκτρων. Στις περισσότερες περιπτώσεις στην Ελλάδα, ο γονιός μπορεί να υπογράψει μία υπεύθυνη δήλωση ή η διεύθυνση προσωπικού της εταιρείας που θα χορηγήσει τον υπάλληλο.
 • Προετοιμασία κειμένων. Σε πολλές περιπτώσεις πολλά πανεπιστήμια απαιτούν και την προετοιμασία κειμένων με σχετική θεματολογία του κλάδου που σας ενδιαφέρει, εκτός από τα «κλασσικά» κείμενα που εξηγούν τους λόγους της επιλογής του κλάδου και του ιδρύματος. Οι εργασίες για πολλά από τα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια είναι των 1.500 λέξεων.
 • Προετοιμασία για το GMAT (ιδίως για τα αμερικανικά πανεπιστήμια και πολλά από τα ευρωπαϊκά).
 • VISA (για σπουδές στις ΗΠΑ).
 • Συνέντευξη (αν ζητηθεί).
 • Βιογραφικό (αν ζητηθεί).

Τέλος, θα πρέπει να εξασφαλίσετε και τόπο διαμονής (accommodation) αν πρόκειται να φύγετε για το εξωτερικό, κάτι το οποίο γίνεται αμέσως μετά την αποδοχή της αίτησής σας και όχι κατά τη διάρκεια της αίτησης. Αυτός είναι και ένας λόγος παραπάνω να ξεκινήσετε τις διαδικασίες νωρίτερα. Ενα πρόγραμμα ΜΒΑ στην Αμερική διαρκεί συνήθως δύο έτη σε πλήρη φοίτηση (τέσσερα εξάμηνα), ενώ στη Μεγάλη Βρετανία (σε σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια) ένα έτος (σε πλήρη φοίτηση). Αν παρακολουθείτε με μερική φοίτηση (part - time) τότε διπλασιάζεται ο χρόνος.

Τα κριτήρια επιλογής ΜΒΑ

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αφιερώσουν σημαντικό χρόνο σε έρευνα για την επιλογή του MBA. Το Διαδίκτυο, η πληροφόρηση που παρέχουν τα προγράμματα ΑΕΙ και κάποια αφιερώματα στον Τύπο αποτελούν πολύτιμες πηγές πληροφοριών. Εν τέλει κάποιος θα κρίνει ανάλογα με τους επαγγελματικούς και προσωπικούς στόχους του. Ορισμένα βασικά κριτήρια είναι:

 • Πιστοποίηση: Η πιστοποίηση από κάποιον διεθνή οργανισμό αποτελεί γενική «εγγύηση» ποιότητας. Το Association of MBAs (AMBA) αποτελεί τον πιο έγκριτο φορέα πιστοποίησης.
 • Κριτήρια Εισαγωγής: Η αυστηρότητά τους, ιδιαίτερα της εργασιακής εμπειρίας και του GMAT, αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία ενός προγράμματος.
 • Κόστος Σπουδών: Σε κάποια προγράμματα των ΗΠΑ μπορεί να ξεπεράσει τα 200.000 δολάρια. Πάντως προσφέρονται συνήθως δάνεια σπουδών. Το ύψος των διδάκτρων δεν αντανακλά πάντα την ποιότητα σπουδών καθώς κάποια ΑΕΙ λειτουργούν με όρους επιχειρηματικούς, ενώ άλλα αντιμετωπίζουν έξοδα για πολυτελείς εγκαταστάσεις και marketing.
 • Διεθνοποίηση: Αποτελεί ένδειξη ποιότητας για ένα πρόγραμμα το να καταφέρνει να προσελκύει αρκετούς αλλοδαπούς φοιτητές.
 • Πρόγραμμα Σπουδών: Τα περισσότερα MBA έχουν παρόμοια μαθήματα κορμού, αλλά διαφέρουν στη δυνατότητα ειδίκευσης, τα μαθήματα επιλογής, την πρακτική εξάσκηση. Είναι σημαντικό να προσφέρονται μαθήματα προσωπικής ανάπτυξης.
 • Δυνατότητες δικτύωσης: Η ύπαρξη οργανωμένου δικτύου αποφοίτων είναι σημαντική. Σε μεγάλο βαθμό η αξία ενός MBA αντανακλάται στην καριέρα των αποφοίτων του.
 • Κατάταξη σε λίστες: Υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία συγκριτικής αξιολόγησης ΑΕΙ και προγραμμάτων MBA. Οι σχετικές έρευνες διεξάγονται από ΜΜΕ (π.χ. Times, FT, Economist, Business Week, Der Spiegel) ή άλλους φορείς (π.χ. Πανεπιστήμιο Shanghai, ReportED). Χρήσιμα συμπεράσματα εξάγονται και από στοιχεία εξειδικευμένων οργανισμών (π.χ. SSRN, GMAC).

ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΒΑ ΓΙΑ ΤΟ 2009 (FINANCIAL TIMES)

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας

 Περιεχόμενα καλαθιού
Δεν έχετε αρκετούς πόντους για να αγοράσετε αυτό το προϊόν!

 Περιεχόμενα καλαθιού
^BACK TO TOP