Stamoulis Publications Home Page

Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
εκδόσεις βιβλίων


Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα των Εκδόσεων Σταμούλη Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε στο e-shop και να κάνετε τις αγορές σας Είσοδος Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με τα προϊόντα που έχετε αποθηκεύσει Πατήστε εδώ για να τροποποιήσετε στοιχεία του λογαριασμού σας. Επικοινωνία
Αρχική Εγγραφή Είσοδος Λίστα Λογαριασμός Επικοινωνία
Αναζήτηση Σύνθετη Αναζήτηση
το καλάθι περιέχει
0 προϊόντα
Πατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού και να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας.
επιλογή γλώσσας Ελληνικά English
Εγγραφή στην ηλεκτρονική μας ενημέρωση
Κατηγορίες
 
eBooks
 
 
Οικονομία & Διοίκηση
 
 
Γεωτεχνικές Επιστήμες
 
 
Εφηβικά
 
 
Θεολογία
 
 
Παιδικά
 
 
Θετικές Επιστήμες
 
 
Περιβάλλον - Ενέργεια
 
 
Ιατρική
 
 
Πληροφορική - Τεχνολογία
 
 
Δίκαιο
 
 
Εκπαίδευση - Κατάρτιση
 
 
Κοινωνικές Επιστήμες
 
 
Λεξικά
 
 
Διάφορα
 
 
Ιστορία - Λαογραφία
 
 
Μαγειρική
 
 
Πολιτική
 
 
Λογοτεχνία
 
 
Ανθοδετική
 
 
Πανεπιστημιακά
 
Οι εκδόσεις μας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RapidSSL
Google+

Αρχική > Άρθρα > Κριτικές > Κριτική για το βιβλίο Εκδρομή στον Άγιο Λάζαρο


Κριτική για το βιβλίο Εκδρομή στον Άγιο Λάζαρο

Ημερομηνία: 01/04/2015
 
Κριτική για το βιβλίο Εκδρομή στον Άγιο Λάζαρο

Ο ΑΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΥΠΗΡΞΕ επιστήθιος φίλος και μαθητής του Χριστού και η κύρια μορφή στο μεγαλύτερο θαύμα του Κυρίου στην επίγεια ζωή του. Μετά την ανάστασή του αναγκάστηκε να καταφύγει στην Κύπρο, όπου έγινε επίσκοπος του Κιτίου. Τριάντα ολόκληρα χρόνια ποίμανε το λαό της πόλης, που αργότερα έλαβε το όνομα Λάρνακα από την λάρνακα του Αγίου Λαζάρου που βρίσκεται στον ομώνυμο περικαλλή ναό της. Το βιβλίο παρουσιάζει στα παιδιά τη ζωή του Αγίου Λαζάρου μέσα από ιστορίες, παραδόσεις, έθιμα, κάλαντα και χαρούμενες δραστηριότητες.

Αλλά ποιος ήταν ο Άγιος Λάζαρος, που αποκαλείται και «επιστήθιος» φίλος του Χριστού; Και τι σχέση είχε με την πόλη Λάρνακα της Κύπρου όπου βρίσκεται και ο μεγαλοπρεπής ναός του; Τρεις φίλοι ταξιδεύουν στην Κύπρο στα ίχνη του μεγάλου αυτού αγίου. Το βιβλίο περιέχει πλούσιο υλικό για να απασχοληθούν δημιουργικά τα παιδιά στο σπίτι ή στην τάξη: Ιστορίες, κάλαντα του Αγίου Λαζάρου, δρώμενα, χρωμοσελίδες και άλλες δραστηριότητες

Άλλη μια προσεγμένη και καλαίσθητη δημιουργία της Μαρίας Προδρόμου η οποία κάνει, και αυτή τη φορά, αίσθηση τόσο για το γνωσιολογικό της επίπεδο όσο και για τη λογοτεχνική πληρότητα με την οποία ξεδιπλώνει την ιστορία της. Την ιστορία της που αρχίζει στα Χανιά και ολοκληρώνεται στη Λάρνακα, με πρωταγωνιστές τρεις μαθητές. Με γλώσσα απλή, κατανοητή και, ώρες-ώρες, με ανάλαφρο σαρκασμό καταγράφει την εκδρομή των φίλων που σμίγουν, τελικά, με τους μαθητές που αλληλογραφούσαν, με τη δασκάλα τους, ακόμα και με τον πιλότο που τους έφερε στο νησί, προσέξτε τώρα ονοματεπώνυμο: Λάζαρος Ανδρέου, και που τυγχάνει να είναι σύζυγος της δασκάλας.

Μέσα, λοιπόν, από τις ξεναγήσεις των οικοδεσποτών, ο Μανώλης, ο Νεκτάριος και ο Νικόλας ενημερώνονται για κάθε τι που αφορά το ναό του Αγίου Λαζάρου και μένουν, πραγματικά, έκθαμβοι με την αρχιτεκτονική, με το εικονοστάσι, με τον τάφο του Αγίου Λαζάρου και, γενικώς, με τον περιβάλλοντα χώρο.Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη Μαρία Προδρόμου γιατί, σε καιρούς πνευματικής αποχαύνωσης, και καθώς η πίστη βάλλεται πανταχόθεν, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, γράφοντας, δηλαδή, βιβλία με θρησκευτικό προσανατολισμό αλλά χωρίς εμμονή σε δογματισμούς, στοιχείο που, κατά την άποψή μου, ανεβάζει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Προσωπικά δε, και δεν έχω πρόβλημα να το ομολογήσω, περνώντας επάνω από τις γραμμές και σελίδες της Μαρίας Προδρόμου γινόμουνα, ξανά, μαθητής και κρατούσα, προσεκτικά, το κερί μου, στην πρώτη σειρά των στασιδιών της εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου. Θα ήταν, τέλος, παράλειψη εκ μέρους μου, εάν δεν εξέφραζα τον θαυμασμό μου για την εκπληκτική, και σχεδόν ανάγλυφη, εικονογράφηση της Πέγκυς Φούρκα.

Ο κύριος Λάζαρος άφησε τα παιδιά να περιεργαστούν το εσωτερικό του ναού

Σε λίγο η μεγάλη εκκλησία είχε γεμίσει με τόσες παιδικές φωνές, που ούτε τις φωνές των δασκάλων μπορούσες να ακούσεις, μήτε του κυρίου Λάζαρου, που έδειχνε στα παιδιά όσες εικόνες ήταν τοποθετημένες ψηλά, στο πίσω μέρος της εκκλησίας. Τα παιδιά κοιτούσαν πότε δεξιά και πότε αριστερά. Άλλοτε περπατούσαν με βήμα αργό και άλλοτε έτρεχαν, λες και δεν είχαν χρόνο να τα προλάβουν όλα τούτα να τα δουν και να τα ερευνήσουν.-Εδώ, εδώ, φώναξε ο Μανώλης και όλοι έτρεξαν να δουν.Στα δεξιά του ναού, πίσω απ' το ψαλτήρι, ο Μανώλης στεκόταν στο πρώτο σκαλί και έγνεφε να τον ακολουθήσουν. Το πρόσωπό του ήταν αναψοκοκκινισμένο σαν να είχε βρει ένα σπουδαίο θησαυρό. Δεν είχε άδικο! Γιατί, μόλις κατέβηκαν τα υπόλοιπα παιδιά τα μαρμάρινα σκαλιά, βρέθηκαν σ' ένα υπόγειο, σκοτεινό χώρο, πολύ περιορισμένο.-Εδώ, παιδιά, βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Λαζάρου, εξήγησε χαμηλόφωνα η κυρία Δήμητρα και παραμέρισε αθόρυβα η ίδια αφήνοντας χώρο στα παιδιά να περάσουν και να δουν από κοντά τον τάφο.-Δηλαδή εδώ υπάρχει το λείψανο του αγίου; ρώτησε η Ελένη.-Όχι, Ελένη μου. Το μόνο που βρίσκεται στην εκκλησία είναι ένα μικρό κομμάτι απ' την κάρα του, δηλαδή το κεφάλι του, και το οστό του δεξιού του χεριού. Αυτά βρίσκονται σ' ένα επίχρυσο σκευοφυλάκιο κοντά στην είσοδο του ναού.-Πού βρίσκεται, τότε, το υπόλοιπο λείψανο; ρώτησε ο Νεκτάριος.-Πριν από πολλά χρόνια, πήρε τον λόγο ο κύριος Λάζαρος, και συγκεκριμένα το 899μ.Χ., ο αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης, ο Λέων ο Στ' ο Σοφός έδωσε εντολή να μεταφέρουν το λείψανο του αγίου από το Κίτιο, τη σημερινή Λάρνακα, στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι πήραν το σώμα του αγίου από τη μαρμάρινη λάρνακα, μέσα στην οποία ήταν τοποθετημένο, και το μετέφεραν.-Γι' αυτόν τον λόγο η Λάρνακα ονομάστηκε έτσι; ρώτησε ένα Κρητικόπουλο, ο Γρηγόρης.-Σωστά. Όταν έφτασε το λείψανο του αγίου στην Πόλη, οι κάτοικοι το υποδέχτηκαν με μεγάλες τιμές. Αυτό το γεγονός γιορτάζει η εκκλησία μας κάθε χρόνο, στις 17 Οκτωβρίου. Ο αυτοκράτορας, θέλοντας να ευχαριστήσει τους Κυπρίους γι' αυτό το μεγάλο δώρο, τους το ανταπέδωσε χτίζοντας έναν περίλαμπρο ναό για τον Άγιο Λάζαρο στο Κίτιο, που αργότερα ονομάστηκε Λάρνακα. Γι' αυτό και η Μητρόπολή μας λέγεται Μητρόπολη Κιτίου (σ.σ.28-30).

Πηγή: http://www.alfanews.com.cy/politismos/item/13669-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CE%B1%CF%81%CE%BF.html

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας

 Περιεχόμενα καλαθιού
Δεν έχετε αρκετούς πόντους για να αγοράσετε αυτό το προϊόν!

 Περιεχόμενα καλαθιού
^BACK TO TOP