
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Πολίτης
Χρον. Έκδοσης: 2012
Σχήμα: 21x29
ISBN: 9789603519195 Σελίδες: 360 Τιμή: 42 €
Κωδ. Βιβλίου: 2467
Το βιβλίο καλύπτει δύο από τους κυριότερους τομείς των ασφαλιστικών μαθηματικών: το συλλογικό πρότυπο για τις συνολικές αποζημιώσεις ενός ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου και τη θεωρία χρεοκοπίας. Το υλικό του βιβλίου έχει προκύψει από την εμπειρία του συγγραφέα στη διδασκαλία του μαθήματος «Θεωρία Χρεοκοπίας» στους φοιτητές του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Το βιβλίο καλύπτει ωστόσο ένα ευρύτερο γνωστικό πεδίο αφού, και για να εξασφαλίζεται η «αυτάρκειά» του, εκτός από μία λεπτομερής περιγραφή του συλλογικού προτύπου δίνεται και μία συνοπτική παρουσίαση βασικών εννοιών από τη θεωρία πιθανοτήτων και τις στοχαστικές ανελίξεις.
Το βασικό μαθηματικό μοντέλο το οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά στη θεωρία χρεοκοπίας είναι το λεγόμενο κλασικό πρότυπο της θεωρίας κινδύνων, το οποίο μελετήθηκε για πρώτη φορά από τον Lundberg στις αρχές του 20ου αιώνα. Το πρότυπο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μία προέκταση του συλλογικού προτύπου, εφόσον εξετάζει τόσο τις αποζημιώσεις (έξοδα) όσο και τα ασφάλιστρα (έσοδα) μιας ασφαλιστικής εταιρείας, καθώς αυτά μεταβάλλονται στο χρόνο. Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου παρουσιάζονται επίσης διάφορα άλλα υποδείγματα που έχουν μελετηθεί για τη σχέση εσόδων και εξόδων μιας εταιρείας σε σχέση με ένα χαρτοφυλάκιο ζημιών.
Σε κάθε κεφάλαιο υπάρχουν αρκετά λυμένα παραδείγματα που βοηθούν στην κατανόηση της θεωρίας, ενώ υπάρχουν και 200 περίπου ασκήσεις συνολικά, οι οποίες δίνονται στο τέλος κάθε κεφαλαίου.
Ο Κ. Πολίτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Μετά την αποφοίτησή του από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου, του Sheffield και του Cambridge στη Μ. Βρετανία. Το διάστημα 1998-2003 εργάστηκε ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Southampton στη Μ. Βρετανία. Από το 2004 που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, έχει διδάξει διάφορα μαθήματα Πιθανοτήτων, Στατιστικής και Αναλογισμού, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Περισσότερες από 20 εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Advances in Applied Probability, Journal of Applied Probability, Annals of Statistics, Insurance: Mathematics and Economics, Scandinavian Actuarial Journal κ.ά.), ενώ έχει επιβλέψει διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές εργασίες στα πλαίσια των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Εφαρμοσμένη Στατιστική» και την «Αναλογιστική Επιστήμη και Διοικητική Κινδύνου» του Πανεπιστημίου Πειραιά.
|