Βιογραφικό σημείωμα του ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Ε.Α. ΠΑΤΣΑΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΓΕΝΙΚΑ: Γεννήθηκε στο Παραλίμνι της επαρχίας Αμμοχώστου της Κύπρου στις 16-9-1937. Οι γονείς του ήταν τελείως αγράμματοι. Ωστόσο, ο πατέρας του Ξενής Πάτσαλος συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον καταξιωμένων λαϊκών ποιητών της Κύπρου. Το Δημοτικό Σχολείο το τελείωσε στο Παραλίμνι. Στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου και στις 26-9-1956 εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων.
Στις 29-7-1959 ονομάσθηκε Ανθυπολοχαγός. Φοίτησε σε πολλές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής ’μυνας. Αποστρατεύθηκε το 1992 με το βαθμό του Αντιστρατήγου. Το 1963 νυμφεύφθηκε την Αγγελική Κουλουρίδου, κάτοικο Χαλκίδας, και απέκτησαν τρία παιδιά. Μετά την αποστρατεία του διαμένει στη Χαλκίδα. Διετέλεσε επί 8 χρόνια Γραμματέας του Συλλόγου Κυπρίων Ευβοίας και Γραμματέας του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδας επί δεκαπέντε έτη.
ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Ως μαθητής Γυμνασίου μυήθηκε στην ΕΟΚΑ από το1955, πρώτο έτος έναρξης του αγώνα της Κύπρου κατά των ’γγλων. Έλαβε μέρος σε πολλές διαδηλώσεις και χειριζόταν το θέμα της ρίψης προκηρύξεων της ΕΟΚΑ στο Παραλίμνι. Σε μια διαδήλωση έριξε κατά γης την αγγλική σημαία που ήταν αναρτημένη στον Αστυνομικό Σταθμό, όπου υπήρχε και αγγλικό φυλάκιο. Στις 18-6-1956 μαζί με δύο σμμαθητές του πυρπόλησαν τις αποθήκες Γενικού Υλικού (NAFI) των ’γγλων στήν Αμμόχωστο. Δύο φορές δικάσθηκε από τους ’γγλους για την εθνική του δράση. Για τη συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-59), το 2005 του απενεμήθη από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τιμητικό Δίπλωμα με αντίστοιχο μετάλλιο.
Το Μάρτιο του 1964, κατόπιν της ανταρσίας της μουσουλμανικής μειονότητας της Κύπρου που εκδηλώθηκε από το 1963, μετέβη στην Κύπρο για να υπηρετήσει την ιδιαίτερη Πατρίδα του. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του με το ψευδώνυμο Παράσχος Κων/νος έλαβε μέρος στις παρακάτω πολεμικές επιχειρήσεις: α. Εκκαθαριστική επιχείρηση στον Πενταδάκτυλο τον Απρίλιο του 1964, ως Διοικητής Λόχου Εθελοντών. β. Επιχειρήσεις Τυλληρίας τον Αύγουστο του 1964 ως Διοικητής Λόχου του 216ΤΠ. Γι’ αυτή την επιχείρηση προτάθηκε διά την απομονήν πολεμικού Σταυρού Γ΄ τάξεως και του απενεμήθη Έπαινος υπό του ΓΕΣ. γ. Εκκαθαριστική επιχείρηση κατά Μουσουλμάνων στασιαστών στις πολυκατοικίες Λεμεσού στις 17-5-1965 για την οποία του απενεμήθη έπαινος υπό της IV Ανωτέρας Τακτικής Διοικήσεως διά το θάρρος, την τόλμη καί την αυτοθυσία του. δ. Εκκαθαριστική επιχείρηση στα σπίτια των Μουσουλμάνων στασιαστών στα Κάτω Πολεμίδια της Λεμεσού στις 25-9-1965 για την οποία του απενεμήθησαν συγχαρητήρια και έπαινος από την IV Ανωτέρα ΤακτικήΔιοίκηση.
ΗΘΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ Πέραν των πιο πάνω ηθικών αμοιβών τού απενεμήθησαν: α. Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος β. Το Μετάλλιον Στρατιωτικής Αξίας Β΄ Τάξης γ. Ο Σταυρός των Ταξιαρχών του Τάγματος του Φοίνικος δ. Το Μετάλλιον Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξης ε. Το Μετάλλιον επιχειρήσεων Κύπρου στ. Το Μετάλλιο Απελευθερωτικού Αγώνος Κύπρου (1955-59)
ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ποιήματα του ποιητή έχουν δημοσιευθεί στον Κυπριακό και Ευβοϊκό Τύπο, στο περιοδικό “Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΣ” που εκδίδει η Διεύθυνση Αποδήμων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, στο περιοδικό “ΚΟΙΝΟΝ ΚΥΠΡΙΩΝ” που εκδίδει στην Αθήνα η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας, στο περιοδικό “ΚΥΠΡΟΣ ΓΗ ΕΝΑΛΙΑ” που εκδιδόταν στην Πάτρα από την Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας, στο περιοδικό “ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ” που εκδίδεται στην Αθήνα από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και στο περιοδικό “ΜΥΡΟΒΛΗΤΗΣ” που εκδίδεται στη Χαλκίδα. Ποιήματά του επίσης περιελήφθησαν σε Ανθολογία που έχει εκδώσει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας.
Ο ποιητής έχει απαγγείλει ποιήματά του σε πολλές εκδηλώσεις στη Χαλκίδα και στην Αθήνα. Παρουσίασε με ποιήματά του εκπομπές εθνικού περιεχομένου για την Κύπρο στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αθήνα, στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ι.Μ. Δημητριάδος στο Βόλο και στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας. Το 1998 εξέδωσε την πρώτη Ποιητική Συλλογή του με τίτλο “ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΟΥ, Κύπρος-Εύβοια”. Το 1999 επιμελήθηκε την έκδοση σε βιβλίο των “ΑΠΑΝΤΩΝ” του θανόντος πατέρα του (λαϊκού ποιητή). Το 2001 εξέδωσε τη δεύτερη Ποιητική Συλλογή του με τίτλο “ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ”.
Το 2005 εξέδωσε την τρίτη Ποιητική Συλλογή του με τίτλο “ΣΤΙΧΟΙ ΑΡΟΤΡΟΥ ΥΝΙ” Βραβεύτηκε οκτώ φορές σε Πανελλήνιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς. Από το 2000 τυγχάνει μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και από το 2007 μέλος της Αμφικτυονίας Ελληνισμού. Το 2008 συμπεριελήφθη στο λεξικό της ελληνικής Διανόησης που εξέδωσε η ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (σελ. 302) και το 2009 συμπεριελήφθη στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ (σελ. 185-188). |