Stamoulis Publications Home Page

Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
εκδόσεις βιβλίων


Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα των Εκδόσεων Σταμούλη Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε στο e-shop και να κάνετε τις αγορές σας Είσοδος Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με τα προϊόντα που έχετε αποθηκεύσει Πατήστε εδώ για να τροποποιήσετε στοιχεία του λογαριασμού σας. Επικοινωνία
Αρχική Εγγραφή Είσοδος Λίστα Λογαριασμός Επικοινωνία
Αναζήτηση Σύνθετη Αναζήτηση
το καλάθι περιέχει
0 προϊόντα
Πατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού και να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας.
επιλογή γλώσσας Ελληνικά English
Εγγραφή στην ηλεκτρονική μας ενημέρωση
Κατηγορίες
 
eBooks
 
 
Οικονομία & Διοίκηση
 
 
Γεωτεχνικές Επιστήμες
 
 
Εφηβικά
 
 
Θεολογία
 
 
Παιδικά
 
 
Θετικές Επιστήμες
 
 
Περιβάλλον - Ενέργεια
 
 
Ιατρική
 
 
Πληροφορική - Τεχνολογία
 
 
Δίκαιο
 
 
Εκπαίδευση - Κατάρτιση
 
 
Κοινωνικές Επιστήμες
 
 
Λεξικά
 
 
Διάφορα
 
 
Ιστορία - Λαογραφία
 
 
Μαγειρική
 
 
Πολιτική
 
 
Λογοτεχνία
 
 
Ανθοδετική
 
 
Πανεπιστημιακά
 
Οι εκδόσεις μας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RapidSSL
Google+

Αρχική Γεωτεχνικές Επιστήμες Τρόφιμα & Ποτά > Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα


Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα

Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα

ΒΑΡΖΑΚΑΣ Χ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Σ. ΙΩΑΝΝΗΣ
€55,52  €49,97 (-10,00%)
Πόντοι που κερδίζετε: 5
Χρονολογία έκδοσης:  2006
ISBN: 9608002400
Σχήμα: 17x24
Σελίδες: 633
Κατηγορία είδους: ΒΙΒΛΙΟ
Εκδότης: ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ "ΕΚΔ.ΕΜΒΡΥΟ"
Κωδικός βιβλίου: 30199
Εξώφυλλο: ΣΚΛΗΡΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Διαθεσιμότητα: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ (ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ)
Περιεχόμενα>>  
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ - [ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΟΡΟΛΟΓΙΑ,
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ) - ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ
1.1. Εισαγωγή 31
1.2. Ορολογία 32
1.2.1. Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί 32
1.2.2. Τι είναι το γονίδιο 33
1.2.3. Τι είναι η Βιοτεχνολογία 33
1.2.4. Παραδοσιακές μέθοδοι δημιουργίας νέων ποικιλιών φυτών 34
1.2.5. Ο ρόλος της γενετικής τροποποίησης στην παραγωγή των τροφίμων 34
1.2.5.1. Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα 34
1.2.5.2. Γενετικά τροποποιημένα συστατικά 36
1.2.5.3. Γενετική τροποποίηση ως τεχνολογικό μέσο 36
1.2.6. Γενετικά τροποποιημένα συστατικά στις ζωοτροφές 36
1.2.7. Που εντοπίζονται τα κυριότερα Γενετικά Τροποποιημένα προϊόντα 38
1.2.8. Ποια γενετικά τροποποιημένα προϊόντα κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 39
1.2.9. Διαδικασία για την έγκριση ενός γενετικά τροποποιημένου οργανισμού 39
1.2.10. Κανονισμοί 1829, 1830/2003 41
1.2.10.1. Λανθασμένη σήμανση προϊόντων 42
1.3. θέση της ΕΕ για θέματα ΓΤΟ 43
1.4. Εισαγωγή στην ανάλυση επικινδυνότητας 47
1.4.1. Ανάλυση επικινδυνότητας 51
1.4.1.1. Επικοινωνία της επικινδυνότητας 57
1.4.1.2. Διαδικασίες διαχείρισης μιας κρίσης δυνητικά υψηλής επικινδυνότητας 58
1.4.1.3. Στρατηγική επικοινωνίας 59
1.4.2. Ο ρόλος της εκτίμησης της επικινδυνότητας στην αξιολόγηση των ΓΤ τροφίμων 60
1.4.2.1. Συγκριτική προσέγγιση (εξοικείωση, ουσιαστική ισοδυναμία] 64
1.4.2.2. Αξιοποίηση βιολογικών γνώσεων για την εκτίμηση 70
1.4.2.3. Στρατηγικές για περιορισμό έκθεσης καταναλωτών 71
1.4.2.4. Παρακολούθηση του προϊόντος μετά την εισαγωγή του στην αγορά 72
1.4.2.4.1. Οδηγία 2003/89/ΕΚ Παράρτημα ΙΙΙα 79
1.4.2.5. Ασφάλεια ΓΤ τροφίμων 87
1.4.2.6. Ρυθμιστική επίβλεψη ΓΤ Φυτών 91
1.4.2.7. Πιθανή μεταφορά γονιδίων 92
1.4.2.8. Πιθανή αλλεργιογόνος Βράση 92
1.4.2.9. Πιθανή τοξικολογική δράση 93
1.4.2.10. Μη προσδοκώμενες επιδράσεις 99
1.4.2.11. Επιτήρηση μετά την εισαγωγή του προϊόντος στην αγορά 102
1.5. Αξιολόγηση της ασφάλειας τροφίμων και ζωοτροφών που έχουν ανα­πτυχθεί με βιοτεχνολογικές μεθόδους. Πρόσφατες εξελίξεις στη γεωργι­κή βιοτεχνολογία 103
1.5.1. Γενικές αρχές 105
1.5.2. Προετοιμασία και σύνθεση των ΓΤΟ 107
1.5.3. Αρχές αξιολόγησης της ασφάλειας που εφαρμόζονται σε διαθρεπτικώς βελτιωμένα τρόφιμα και ζωοτροφές 114
1.5.4. Αξιολόγηση έκθεσης 114
1.5.5. Ειδικά θέματα αξιολόγησης 115
1.5.6. Χαρακτηρισμός με μοριακές μεθόδους 116
1.5.7. Σύστημα μετασχηματισμού και DNA 116
1.5.8. Χαρακτηρισμός του DNA που έχει εισαχθεί στο φυτό 118
1.5.9. Κληρονομικότητα, σταθερότητα και ασφάλεια του εισαχθέντος DNA 118
1.5.10. Αξιολόγηση της ασφάλειας πρωτεϊνών 119
1.5.11. Εφαρμογή της αρχής της ουσιαστικής ισοδυναμίας 120
1.5.12. Ανάλυση εκατοστιαίας (%) σύστασης 121
1.5.13. Στατιστικά θέματα 121
1.5.14. Επιλογή κατάλληλου φορέα σύγκρισης 122
1.5.15. Κατάλογος ΓΤ προϊόντων 122
1.5.16. Κόστος εργαστηριακών αναλύσεων και μελετών επικύρωσης 123
1.6. Ρόλος των δημόσιων φορέων στην ανίχνευση ΓΤ τροφίμων 123
1.6.1. Αποτελέσματα - Συμπεράσματα 126
1.6.2. Παράμετροι που επηρεάζουν την αξιολόγηση ασφάλειας ΓΤ τροφίμων 130
1.6.3. Πληροφορίες για τη γενετική τροποποίηση 131
1.6.4. Επιδράσεις τοξικές ή αλλεργικές στην ανθρώπινη υγεία ή την υγεία των ζώων από ΓΤ τρόφιμα/ζωοτροφές 131
1.6.5. Διαθρεπτική αξιολόγηση ΓΤ τροφίμων 133
1.7. Προβλήματα και συζητήσεις κατά την αξιολόγηση της ασφάλειας 134
1.8. Συστάσεις 137
1.9. Μελέτες περιπτώσεων αξιολόγησης της επικινδυνότητας ΓΤ τροφίμων 152
1.9.1. Γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος ΝΚ603 152
1.9.2. Παράδειγμα εγκεκριμένου ΓΤ γλυκού αραβόσιτου σειράς Bt11 162
1.9.3. Παραδείγματα νέων γενετικών τροποποιήσεων 170
1.9.3.1. Γενετικά τροποποιημένο γεώμηλο 170
1.9.3.2. Γενετικά τροποποιημένη ποικιλία βαμβακιού 171
1.9.3.3. Ανθεκτικότητα στα έντομα 172
1.9.3.4. Ανθεκτικότητα σε ζιζανιοκτόνα 174
1.9.3.5. Το χρυσό ρύζι [Golden Rice] 175
1.9.3.6. Γενετικά τροποποιημένοι μικροοργανισμοί [ΓΤΜ) 176
1.9.3.6.1. Ένζυμα 178
1.9.4. ΓΤ ελαιοκράμβη ανθεκτική στο ζιζανιοκτόνο ROUNDUP (GT 73) 184
1.9.5. Παράδειγμα γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου GA2 1 191
1.9.6. Αραβόσιτος ΜΟΝ 863 192
1.9.7. Γνωμοδότηση για την Αρχική Έκθεση Αξιολόγησης για την ασφάλεια του προϊόντος «Food products of genetically modified BtCRY 1F maize line 1507 - Pioneer Overseas Corporation», στα πλαίσια του Κανονισμού 258/97 και 1829/2003 197
1.9.8. Γενετική τροποποίηση του φασολιού 202
1.9.9. Αξιολόγηση ΓΤ ιχθύων για ζωοτροφή 207
1.9.9.1. Διαγονιδιακοί ιχθείς και κανονισμοί 211

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΤ (ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΘΟΔΩΝ, ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, ΜΕΙΟΝΕ­ΚΤΗΜΑΤΑ)
2.1. Μέθοδοι ανίχνευσης 217
2.1.1. Μέθοδοι για την ανίχνευση ΓΤΟ στις τροφές και τα τρόφιμα 220
2.1.1.1. Ποσοτικός προσδιορισμός ΓΤΟ 221
2.1.1.1.1. Αντίδραση πολυμεράσης [PCR) 223
2.1.1.1.2. Ανοσομαγνητικός διαχωρισμός και σύγκριση με PCR 228
2.2. Κατευθυντήριες γραμμές για τη δειγματοληψία και την ανίχνευση γενετι­κώς τροποποιημένων οργανισμών 230
2.2.1. Γενικές αρχές 231
2.2.2. Αρχές που προβλέπονται στα πρωτόκολλα δειγματοληψίας 232
2.3. Αναλυτικά πρωτόκολλα / μέθοδοι ανάλυσης 239

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΖΩΑ
3.1. Αναγνώριση λειτουργίας γονιδίων 251
3.2. Ανθεκτικότητα σε έντομα 251
3.3. Αντίσταση σε ζιζανιοκτόνα 253
3.4. Ανθεκτικότητα σε ιούς 256
3.5. Αρρενοστειρότητα 260
3.6. Εισαγωγή γονιδίων 260
3.7. Γενικά αποτελέσματα της γενετικής τροποποίησης στα φυτά 261
3.7.1. Ανησυχίες για τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις της γενετικής μηχανικής
3.8. Εφαρμογές σε ΓΤ λαχανικά 264
3.9. Εφαρμογές της γενετικής τροποποίησης στη βελτίωση κτηνοτροφικών 266 φυτών 276
3.9.1. Ανάπτυξη ανθεκτικότητας έναντι εχθρών (έντομα] σε κτηνοτροφικά φυτά με τη χρήση απομονωμένων γονιδίων από το βάκιλο της Θουριγγίας [Bacillus thurigiensis) 277
3.9.2. Ανάπτυξη ανθεκτικότητας έναντι εχθρών [ιών] σε κτηνοτροφικά φυτά 280
3.9.3. Ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε κτηνοτροφικά φυτά έναντι των ζιζανίων 281
3.10. Εφαρμογές της γενετικής τροποποίησης στην τεχνολογία τροφίμων 290
3.10.1. Η χρήση της κλασικής Γενετικής Βελτίωσης στην μείωση των επιπέ­δων των αλλεργιογόνων στα τρόφιμα 292
3.10.2. Η χρήση της Γενετικής Μηχανικής στη μείωση των επιπέδων των αλλεργιογόνων στα τρόφιμα 293
3.10.2.1. Αντιπληροφοριακό mRNA 293
3.10.2.2. Διάσπαση των ενδομοριακών δισουλφιδικών δεσμών των αλλεργιο­γόνων μέσω της οικογένειας των θειορεδοξινών 295
3.11. Επιπτώσεις της γενετικής τροποποίησης στον άνθρωπο 296

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΣΠΑ ΓΙΑ ΓΤ (ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΤ, ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ/ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ)
4.1. Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί [ΓΤΟ] στην Ευρωπαϊκή Ένωση 303
4.2. Κατευθυντήριες γραμμές για τη συνύπαρξη ΓΤ, συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών (2Q03/55B/EK 23-07-2003) 324
4.2.1. Γενικές αρχές των κατευθυντηρίων γραμμών 325
4.2.2. Ενδεικτικός κατάλογος μέτρων για συνύπαρξη ΓΤ και συμβατικών καλλιεργειών 326
4.3. Περισσότερα για την Οδηγία 90/2 19 και την τροποποίηση της Οδηγίας 90/2 19 (200 1/204) 329
4.3.1 ΟΔΗΓΙΑ 90/2 19/ΕΟΚ για την περιορισμένη χρήση γενετικών τροποποι­ημένων μικροοργανισμών με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος 329
4.3.2. Παράρτημα Ι : Κριτήρια για την κατάταξη ΓΤ μικροοργανισμών στην Ομά6α Ι 330
4.3.3. Παράρτημα II: Παράμετροι αξιολόγησης της ασφάλειας που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη 332
4.3.4. 200 1/204/ΕΚ: Απόφαση του Συμβουλίου, της 8ης Μαρτίου 200 1, για την τροποποίηση της οδηγίας 90/2 19/ΕΟΚ, όσον αφορά τα κριτήρια αξιο­λόγησης της ασφάλειας για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον ορισμέ­νων τύπων γενετικώς τροποποιημένων μικροοργανισμών 334
4.3.4.1. Εισαγωγή 334
4.3.4.2. Γενικά κριτήρια 334
4.3.4.2.1. Εξακρίβωση/επιβεβαίωση στελέχους 334
4.3.4.2.2. Τεκμηρίωση ασφαλείας 335
4.3.4.2.3. Γενετική σταθερότητα 335
4.3.4.3. Ειδικά κριτήρια 335
4.3.4.3.1. Αρνητική παθογένεια 335
4.3.4.3.1.1. Αρνητική τοξικογένεια 335
4.3.4.3.1.2. Αρνητική αλλεργιογένεια 335
4.3.4.3.2. Αβλαβείς μη ομαλά παραγόμενοι παράγοντες 336
4.3.4.3.3.Μεταφορά γενετικού υλικού 336
4.3.4.3.4. Ασφάλεια για το περιβάλλον σε περίπτωση ακούσιας και σημαντικής απώλειας ελέγχου 336
4.4. Επισήμανση 341
4.4.1. Κατηγοριοποίηση επισήμανσης 353
4.4.1.1. Επισήμανση προσυσκευασμένων ΓΤΤ 353
4.4.1.2. Επισήμανση μη προαυσκευασμένων ΓΤΤ 354
4.5. Ιχνηλασιμότητα ΓΤ τροφίμων 357
4.5.1. Απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας 362
4.5.1.1. Προϊόντα συσκευασμένα ή χύδην που αποτελούνται από ή περιέ­χουν ΓΤΟ [Αρθρο 4] 362
4.5.1.2. Προϊόντα συσκευασμένα ή χύδην που παράγονται από ΓΤΟ [Αρθρο 5) 363
4.5.2. Περιπτώσεις στις οποίες ο φορέας διακίνησης δεν υποχρεούται να διατηρεί τις πληροφορίες που αναφέρονται στα σημεία 1 και 2 364
4.5.2.1. Διακίνηση χύδην προϊόντων 367
4.5.2.2. Διακίνηση συσκευασμένων προϊόντων 368
4.5.3. Ιχνηλασιμότητα των ΓΤΟ καθώς και των Τροφίμων και Ζωοτροφών που προέρχονται από αυτούς 373
4.5.4. Κανονισμός για την Ιχνηλασιμότητα 374
4.5.5. Ιχνηλασιμότητα και HACCP 375
4.5.6. Οφέλη 377
4.5.7. Κόστος 377
4.5.8. Αντίθετες απόψεις 378
4.5.9. Ανάπτυξη συστημάτων ιχνηλασιμότητας 386
4.5.10. Παρακολούθηση ιχνηλασιμότητας 387
4.5.11. Ιχνηλασιμότητα στην επεξεργασία αλιευμάτων 388

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟ­ΪΟΝΤΩΝ
5.1. Εισαγωγή 395
5.2. Πλαίσιο της Βιοασφάλειας στη Γενετική Τροποποίηση 396
5.3. Παρακολούθηση των Γενετικά τροποποιημένων φυτών μετά την εισαγωγή τους 400
5.3.1. Κριτήρια επιλογής των εμπλεκόμενων οργανισμών 402
5.3.2. Συμπεράσματα 403
5.4. Πλαίσιο ασφάλειας ΓΤ τροφίμων και συστατικών αυτών 405
5.4.1. Έλεγχοι ασφάλειας μη επεξεργασμένων τροφίμων σε πειραματόζωα 409
5.4.2. Μελλοντικές προοπτικές 409
5.4.3. Αρχές εκτίμησης οικολογικών κινδύνων 411
5.5. Συζήτηση 415
5.5.1. Ασφάλεια τροφίμων και διατροφή 417
5.5.2. Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις 417
5.5.3. Ηθικά ζητήματα 4 17
5.5.4. Ρυθμιστικά ζητήματα 418

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΩΝ
6.1. Αρχές και μέθοδοι γενετικής τροποποίησης 421
6.1.1. Μετασχηματισμός φυτών με το Agrobacterium tumefaciens 424
6.1.1.1. Αρχή της μεθόδου 424
6.1.1.2. Το βακτήριο και τα πλασμίδιά του 425
6.1.1.3. Η διαδικασία προσβολής 427
6.1.1.4. Περιγραφή της μεθόδου 434
6.1.1.5. Επιλογή των μετασχηματισμένων φυτών [SCREENING] 437
6.1.1.6. Μικρού μεγέθους Ti-πλασμίδια και ανάπτυξη δυαδικών πλασμιδιακών φορέων 440
6.1.2. Τροποποίηση φυτών με μικροέγχυση 442
6.1.3. Μετασχηματισμός φυτών με βομβαρδισμό σωματιδίων 443
6.1.4. Μετασχηματισμός πρωτοπλαστών 444
6.1.5. Εφήμερη έκφραση 445
6.2. Εφαρμογές της γενετικής τροποποίησης στη γεωργία 446
6.2.1. Ανθεκτικότητα σε έντομα 447
6.2.2. Ανθεκτικότητα σε ζιζανιοκτόνα 448
6.2.3. Ανθεκτικότητα σε ιούς 449
6.2.4. Γονίδια-δείκτες και γονίδια-ιχνηλάτες 452

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΥΓΕΙΑ
7.1. Επιπτώσεις ΓΤ φυτών στο περιβάλλον 457
7.1.1. Αυξημένη χρήση ζιζανιοκτόνων 457
7.1.2. Συνέπειες στο έδαφος 457
7.1.3. Καταστροφή της οικολογίας μιας περιοχής 458
7.1.4. Απώλεια ωφελίμων εντόμων 458
7.1.5. Αδυναμία περιορισμού της γονιδιακής μόλυνσης 458
7.1.6. Αλλαγή της χρήσης της γης 459
7.2. Συνοπτική παρουσίαση ερευνών σχετικών με κινδύνους στην υγεία προερχόμενους από τη γενετική τροποποίηση από τη διεθνή βιβλιογραφία 459
7.2.1. Καταγεγραμμένοι θάνατοι από ΓΤ προϊόντα 459
7.2.2. Σοβαρές αλλεργικές επιπτώσεις 459
7.2.3. Πρόκληση καρκίνου εξαιτίας ΓΤ προϊόντων 460
7.2.4. Αύξηση των κρουσμάτων προσβολής βακτηριακής ή ιογενούς φύσης 461
7.2.5. Κίνδυνοι λόγω ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά 462
7.2.6. Εμφάνιση τοξικότητας και υποβάθμιση της διατροφικής ποιότητας 463
7.3. Περιβάλλον 463
7.3.1. Γενική διαταραχή των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του εδάφους 463
7.3.2. Ανάπτυξη φαινομένων εδαφικής στειρότητας και γενικότερης εδαφι­κής μόλυνσης 463
7.3.3. Ενδεχόμενες επιπτώσεις κατανάλωσης ΓΤ τροφίμων στο περιβάλλον 464
7.4. Φυτά 466
7.4.1. Παραγωγή υπερζιζανίων 466
7.5. Δένδρα 466
7.5.1. Καταστροφή των δασών 466
7.5.2. Δημιουργία δένδρων-καταστροφέων 466
7.6. Έντομα 467
7.6.1. Παραγωγή υπερεχθρών 467

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ
ΓΤΤ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ (ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΓΤΤ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ, ΣΠΑ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΑ)
8.1. Τα πιστεύω των καταναλωτών ενάντια στους ΓΤΟ - Διαφορές μεταξύ χωρών 471
8.2. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών για τα ΓΤ τρόφιμα 478
8.3. θέματα συζήτησης 482
8.4. Αρχές αντίληψης επικινδυνότητας 487
8.4.1. Ποιοτικά χαρακτηριστικά επικινδυνότητας 487
8.4.2. Ποιοτικά χαρακτηριστικά ωφελειών 488
8.4.3. Εφαρμογές στά τρόφιμα 4S9
8.4.4. Λειτουργίες επικοινωνίας κινδύνων-ωφέλειας 489
8.4.5. Μέθοδοι αξιολόγησης 49 1
8.5. Συμπεριφορά καταναλωτών για ΓΤ αλιεύματα 492
8.5.1. Δράση μη κυβερνητικών οργανισμών [ΜΚΟ] 492
8.5.2. Καταναλωτής και ΓΤ ψάρια 493
8.5.3. Καταναλωτής και ΓΤ τρόφιμα 500
8.5.4. Εφαρμογές και χρήσεις προϊόντων ΓΤ και Γενετικής Μηχανικής 503
8.5.4.1. Εφαρμογές ΓΤ προϊόντων σε τρόφιμα και μη τρόφιμα 503
8.5.4.2. Βιοτεχνολογικές μέθοδοι για τον έλεγχο νοθείας 505
8.5.4.3. Εφαρμογή Χημειομετρίας/ ανάλυσης πολλαπλών μεταβλητών στα ΓΤ προϊόντα 508
8.5.5. Περιβαλλοντικά ζητήματα 508
8.5.6. Συμπεράσματα 511

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ
ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΤΤ-ΒΙΟΗΘΙΚΗ
9.1. Μελλοντικές προοπτικές 515
9.2. Μελλοντικές προοπτικές νέων ΓΤ τροφίμων 5 16
9.3. Βιοηθική 518
9.4. Μεταλλαγμένα και ηθική 520

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΣΤΟΧΙΑΣ και ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Failure Mode & Effect Analysis [FMEA] ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΙΒΑΝΠΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΓΤ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
10.1. Εισαγωγή 53 1
10.2. Περιγραφή 532
10.3. Μεθοδολογία 532
10.4. Αποτελέσματα 536
10.4.1. Αποτελέσματα προκαταρκτικής ανάλυσης κινδύνων 536
10.4.2. Αποτελέσματα ανάλυσης δενδρογράμματος αστοχίας 543
10.4.3. Αποτελέσματα μελέτης αστοχίας 545
10.4.4. Έλεγχος πρώτων υλών 561
10.5. Σύστημα πρόληψης ΓΤΟ 562

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΓΤ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΡΩΝ
Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας

 Περιεχόμενα καλαθιού
Δεν έχετε αρκετούς πόντους για να αγοράσετε αυτό το προϊόν!

 Περιεχόμενα καλαθιού
Εmail Αlert
Εάν θέλετε να σας ενημερώσουμε όταν το βιβλίο γίνει διαθέσιμο ή όταν κάποιος συγγραφέας εκδόσει κάποιο νέο βιβλίο, συμπληρώστε το email σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Παρακαλώ ενημερώστε με,
με email όταν:
 
ο συγγραφέας εκδώσει καινούριο βιβλίο
ΒΑΡΖΑΚΑΣ Χ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Σ. ΙΩΑΝΝΗΣ
 
Για να χρησιμοποιήσετε αυτή την υπηρεσία, πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Για να κάνετε εγγραφή, πατήστε εδώ
Είδατε πρόσφατα
1Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα - ΒΑΡΖΑΚΑΣ Χ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Σ. ΙΩΑΝΝΗΣ
€55,52 €49,97
 
 
 
^BACK TO TOP