Ο κ. Ιωάννης Αρβανιτογιάννης απεφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Χημείας (1984) και είναι κάτοχος δύο διδακτορικών διατριβών, στα συνθετικά πολυμερή και στην φυσικοχημεία τροφίμων, από το εργαστήριο Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας, ΑΠΘ (1990) και το τμήμα επιστήμης τροφίμων και εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας του Nottingham (Αγγλίας) (1993), αντίστοιχα.
Εργάστηκε ερευνητικά στο πανεπιστήμιο Loughborough (Αγγλία), Ciba-Geigy (Ελβετία) και στο Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της Οσάκα στην Ιαπωνία. Από το 1995 έως το 2000 ήταν επίκουρος καθηγητής με αντικείμενο τον έλεγχο ποιότητας τροφίμων του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ. Από τον Μάρτιο 2000 ανέλαβε τα καθήκοντά του ως επίκουρος καθηγητής με αντικείμενο τον έλεγχο ποιότητας, μεταποίηση και τεχνολογία τροφίμων στο τμήμα Γεωπονίας του Παν/μίου Θεσσαλίας. Από τον Μάρτιο του 2005 έχει αναλάβει τα καθήκοντά του ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου περιβάλλοντος του Παν/μίου Θεσσαλίας.
Είναι συγγραφέας σε περισσότερες από 150 ερευνητικές εργασίες και άρθρα ανασκόπησης σε διεθνώς ανεγνωρισμένα περιοδικά και σε κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία, είναι μέλος του editorial board σε τέσσερα διεθνή περιο¬δικά (Carbohydrate polymers, International Journal of Food Science and Technology, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Food Reviews International) και χαίρει διεθνούς αναγνώρισης (περισσότερες από 1500 ετεροαναφορές).
Επίσης, έχει συμμετάσχει κατ’ επανάληψη ως εισηγητής σε διαλέξεις συστημάτων διασφάλισης ποιότητας τροφίμων (ISO 9000), διαχείρισης περιβάλλοντος (ISO 14000) και ασφάλειας τροφίμων (HACCP) και συσκευασίας τροφίμων. Επίσης είναι συγγραφέας των ακόλουθων 11 βιβλίων εκ των οποίων 8 στην Ελληνική (ISO 9000 & ISO 14000, ISO 9000:2000, Ασφάλεια Τροφίμων (HACCP), Στοιχεία Τεχνολογίας και Συσκευασίας Τροφίμων, ISO 22000, Οδηγός καταναλωτή για ασφαλή μεταχείριση τροφίμων, Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, Διασφάλιση Ποιότητας για το ΕΑΠ) και 3 βιβλίων στην Αγγλική (Food Quality and Safety Guide for the Food and Drinks industry (MAICH), Waste Management for the food Industries (Elsevier), ISO 22000/HACCP case studies of products of animal origin). |