Stamoulis Publications Home Page

Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
εκδόσεις βιβλίων


Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα των Εκδόσεων Σταμούλη Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε στο e-shop και να κάνετε τις αγορές σας Είσοδος Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με τα προϊόντα που έχετε αποθηκεύσει Πατήστε εδώ για να τροποποιήσετε στοιχεία του λογαριασμού σας. Επικοινωνία
Αρχική Εγγραφή Είσοδος Λίστα Λογαριασμός Επικοινωνία
Αναζήτηση Σύνθετη Αναζήτηση
το καλάθι περιέχει
0 προϊόντα
Πατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού και να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας.
επιλογή γλώσσας Ελληνικά English
Εγγραφή στην ηλεκτρονική μας ενημέρωση
Κατηγορίες
 
eBooks
 
 
Οικονομία & Διοίκηση
 
 
Γεωτεχνικές Επιστήμες
 
 
Εφηβικά
 
 
Θεολογία
 
 
Παιδικά
 
 
Θετικές Επιστήμες
 
 
Περιβάλλον - Ενέργεια
 
 
Ιατρική
 
 
Πληροφορική - Τεχνολογία
 
 
Δίκαιο
 
 
Εκπαίδευση - Κατάρτιση
 
 
Κοινωνικές Επιστήμες
 
 
Λεξικά
 
 
Διάφορα
 
 
Ιστορία - Λαογραφία
 
 
Μαγειρική
 
 
Πολιτική
 
 
Λογοτεχνία
 
 
Ανθοδετική
 
 
Πανεπιστημιακά
 
Οι εκδόσεις μας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RapidSSL
Google+

Αρχική > Άρθρα > Free Chapter > Το Μεγάλο Μυαλό π. Ανανίας Κουστένης


Το Μεγάλο Μυαλό π. Ανανίας Κουστένης

Ημερομηνία: 16/05/2023
 
Το Μεγάλο Μυαλό π. Ανανίας Κουστένης

«Στον Γολγοθά ο Κύριος μαγείρεψε για όλους»

Το μεγάλο μυαλό του πατέρα Ανανία μπορούσε να το κηρύξει ακόμη και στη γλώσσα των πλουσίων επιχειρηματιών που νομίζουν ότι κρατούν στα χέρια τους τις τύχες ολόκληρης της οικουμένης. «Μεταβιβάζονται, αδελφοί και πατέρες, αυτά… Μεταβιβάζονται!» έλεγε. «Γίνονται, όπως λέμε στα οικονομικά σήμερα, άυλοι τίτλοι. Άυλοι τίτλοι! Ό,τι κάνουμε καλό, το βρίσκουμε μπροστά μας. Μια καλή κουβέντα, μια καλή σκέψη, λίγα χρήματα, λίγη στοργή και αγάπη, έναν καλό τρόπο. Πολλές φορές, αν δεν έχουμε τίποτα, δίνουμε την αγάπη μας».

Μαζί με τα οικονομικά ήταν σε θέση να παραθέσει στην επόμενη πρόταση μία δέσμη στίχων από μία αγαπημένη του ποίηση: «Κι είναι αυτό που λέει ο μεγάλος Ελύτης: Είμαστε ευτυχείς με το τίποτα. Με την αγάπη. Η αγάπη είναι χωρίς έξοδα. Δωρε?ν ?λάβετε, δωρε?ν δότε». Επιχειρηματικά, ποίηση, ορθόδοξη θεολογία, τα έμπλεκε όλα δημιουργικά και ύστερα έλεγε λιτά: «Πηγή αγάπης ο άνθρωπος». Κι άλλοτε, έλεγε: «Καλά είναι τα οικονομικά αλλά τα οικονομικά φτάνουν μέχρι την τσέπη μας και μέχρι το στομάχι μας. Υπάρχει και η θεία οικονομία».

Το ποτάμι του Κουστένη δεν τελείωνε εκεί που το περίμενες εσύ και σπάνια χωρίς ανάλογο παράδειγμα ή διδακτική ιστορία: «Κάποιος, μια φορά, δεν είχε τίποτα να κάνει κι έλεγε: Περισσεύουν τα χέρια μου. Κρέμονται εκεί και δεν κάνουν τίποτα. Κρεμανταλάς! Κρέμονται! Και, τι τον φώτισε ο Θεός να κάνει; Θα φυτέψω δένδρα οπωροφόρα και τους καρπούς που θα βγαίνουν στα τρίστρατα –ένας μικρός Αβραάμ κι αυτός– θα τους μοιράζω στους ανθρώπους δωρεάν. Και το έκανε! Μοίραζε κι έλεγε: Φάτε, παιδιά, δωρεάν! Αυτά είναι τα κόπια μου! Είναι οι καρποί από τον κόπο, τα χεράκια μου! Κι είναι μεγαλύτερη χαρά να δίνεις παρά να παίρνεις». Κατεβαίνοντας βαθύτερα καταλαβαίνεις ότι εκείνος που δίνει έχει τη μεγάλη χαρά της προσφοράς που είναι ασυγκρίτως ωραιότερη από τη χαρά του να παίρνεις.

Από τα χέρια του παπά Κουστένη είχε φάει κόσμος και κοσμάκης, όχι μεταφορικά αλλά κυριολεκτικά, γιατί συνήθιζε να μαγειρεύει καθημερινά αφήνοντας την πόρτα του σπιτιού του ανοιχτή, μπαίνοντας ελεύθερα οι άνθρωποι να στυλωθούν με κανένα λαδερό ή ό,τι άλλο γεννούσε η κατσαρόλα των λίγων τετραγωνικών των Εξαρχείων. Αμέτρητοι έφαγαν από την αναμμένη εστία του Ανανία, ενθυμούμενος κανείς εκείνην την ωραία θεολογία που έλεγε ο ίδιος από ραδιοφώνου για τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό: «Στον Γολγοθά ο Κύριος μαγείρεψε για όλους κι έκαμε, πρόσφερε την αντικειμενική σωτηρία, όπως λέει η Εκκλησία μας. Αλλά επειδή υπάρχει το αυτεξούσιο, ζητάει από τον κάθε υποκείμενο, απ’ τον κάθε άνθρωπο, απ’ την κάθε οντότητα να έλθει και να φάει, όστις θέλει. Τόσο σέβεται ο Χριστός την ελευθερία μας!».

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας

 Περιεχόμενα καλαθιού
Δεν έχετε αρκετούς πόντους για να αγοράσετε αυτό το προϊόν!

 Περιεχόμενα καλαθιού
^BACK TO TOP