Stamoulis Publications Home Page

Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
εκδόσεις βιβλίων


Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα των Εκδόσεων Σταμούλη Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε στο e-shop και να κάνετε τις αγορές σας Είσοδος Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με τα προϊόντα που έχετε αποθηκεύσει Πατήστε εδώ για να τροποποιήσετε στοιχεία του λογαριασμού σας. Επικοινωνία
Αρχική Εγγραφή Είσοδος Λίστα Λογαριασμός Επικοινωνία
Αναζήτηση Σύνθετη Αναζήτηση
το καλάθι περιέχει
0 προϊόντα
Πατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού και να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας.
επιλογή γλώσσας Ελληνικά English
Εγγραφή στην ηλεκτρονική μας ενημέρωση
Κατηγορίες
 
eBooks
 
 
Οικονομία & Διοίκηση
 
 
Γεωτεχνικές Επιστήμες
 
 
Εφηβικά
 
 
Θεολογία
 
 
Παιδικά
 
 
Θετικές Επιστήμες
 
 
Περιβάλλον - Ενέργεια
 
 
Ιατρική
 
 
Πληροφορική - Τεχνολογία
 
 
Δίκαιο
 
 
Εκπαίδευση - Κατάρτιση
 
 
Κοινωνικές Επιστήμες
 
 
Λεξικά
 
 
Διάφορα
 
 
Ιστορία - Λαογραφία
 
 
Μαγειρική
 
 
Πολιτική
 
 
Λογοτεχνία
 
 
Ανθοδετική
 
 
Πανεπιστημιακά
 
Οι εκδόσεις μας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RapidSSL
Google+

Αρχική > Άρθρα > Νέα > ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ. Απ’ όλους έχουμε κάτι καλό να πάρουμε


ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ. Απ’ όλους έχουμε κάτι καλό να πάρουμε

Ημερομηνία: 25/10/2013
 
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ. Απ’ όλους έχουμε κάτι καλό να πάρουμε
 
 
Συνέντευξη με τη συγγραφέα του βιβλίου Σταυρούλα Σταμάτη
 
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σπούδασε στη Γαλλία, ζει στην Ελλάδα,  Έχει πλούσια εμπειρία  ως ραδιοφωνική παραγωγός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και εκπαδευτικός. Έχει γράψει ήδη δοκίμια και παιδικά βιβλία. 
Το Ημερολόγιο του Πέτρου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σταμούλη στη σειρά ΑΘΩΣ/ΠΑΙΔΙΚΑ είναι το πρώτο της παιδικό μυθιστόρημα. 
 
- Το Ημερολόγιο του Πέτρου είναι ένα βιβλίο που μοιάζει ως προς την μορφή με τα ευπώλητα «Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα» και «Το ημερολόγιο μιας ξενέρωτης». Είναι τυχαίο;
 
- Καθόλου. Έβλεπα γύρω μου τα παιδιά να κρατούν κάποια  βιβλία με μορφή ημερολογίου και κάποια μέρα έτυχε να τα διαβάσω και εγώ. Τότε πήρα την απόφαση να γράψω ένα βιβλίο για τα Ελληνόπουλα,  αλλά και για τα παιδιά από άλλες εθνότητες που ζουν στην Ελλάδα. Ένα βιβλίο που να εκφράζει τα σύγχρονα παιδιά στον τόπο μας και να πατάει στα καλά στοιχεία των βιβλίων που προανέφερα. 
 
- Ο ήρωας σας, ο Πέτρος είναι δώδεκα χρονών και ετοιμάζεται να πάει στο γυμνάσιο. Δυσκολεύεται να πάρει ύψος και ξαφνικά αναγκάζεται να χάσει τους φίλους του και να μετακομίσει μακριά  από την Αθήνα στην Χαλκιδική. Είναι πολλά όλα αυτά για ένα μικρό αγόρι
 
- Ακριβώς. Στην αρχή όλα του φαίνονται δύσκολα, αλλά σιγά-σιγά με την βοήθεια των γονιών του, των νονών του, του υπέροχου καρδιακού παππού του και  ενός σοφού  πνευματικού βγαίνει από όλα αυτά και η ζωή του γίνεται καλύτερη από πριν. 
Το βιβλίο διατρέχει η πεποίθηση πως απ΄όλους έχουμε κάτι καλό να πάρουμε, κάτι που τόνιζε σε όλους όσους συναντούσε ο γέροντας Παϊσιος. 
Βεβαίως σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή του Πέτρου και η συνάντηση του με τον γέρο – Θωμά, τον σαλό που φαίνεται τρελός, παράλογος, αλλά κρύβει έναν θησαυρό. 
 
- Υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία μέσα στο βιβλίο σας; 
 
- Αρχικά πίστευα ότι γράφω ένα βιβλίο με τις ιστορίες κάποιων παιδιών που γνώρισα στη Χαλκιδική κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εκεί.  Και ως ένα βαθμό έτσι είναι. Αργότερα ανακάλυψα πως το βιβλίο έχει ένα χαρακτήρα που ξεπερνάει την εντοπιότητα και έχει πανανθρώπινο χαρακτήρα: 
- Η μετανάστευση, το να χάνεις ξαφνικά όλους τους φίλους σου και να βρίσκεσαι άγνωστος σε ένα καινούργιο τρόπο, τα προβλήματα στις σχέσεις με τα αδέλφια, το ξεπέρασμα του φόβου και η αρχή μιας πορείας προς την ωρίμανση που ξεκινά στην εφηβεία είναι μερικά από τα θέματα αυτού του βιβλίου. 
- Παράλληλα το βιβλίο  είναι γεμάτο από ωραίες εμπειρίες  του κεντρικού ήρωα, αναμνήσεις που λειτουργούν …τονωτικά στον ίδιο,  αλλά και στον νεαρό αναγνώστη. Οι εμπειρίες αυτές έχουν σχέση με όσα ζει με το στενό οικογενειακό του περιβάλλον αλλά και με τους καινούργιους φίλους του. 
 
 
- Αν σας ζητούσα με δυο λόγια να περιγράψετε τον στόχο του έργου…
 
- Το βιβλίο έχει στόχο να ενδυναμώσει τα παιδιά από 11 έως 15 ετών,  να τους δώσει κουράγιο και παρηγοριά και να τα βοηθήσει να αγαπήσουν.  Και ακόμη να τα εμπνεύσει να ασχοληθούν δημιουργικά με διάφορα πράγματα, πέραν της εικονικής πραγματικότητας…
 
- Το βιβλίο είναι γεμάτο με αποφθέγματα από την αρχαία Ελλάδα αλλά κυρίως από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Δεν φοβηθήκατε μήπως τα παιδιά δυσκολευτούν;
 
- Το αντίθετο συμβαίνει. Τα παιδιά που το έχουν μέχρι στιγμής διαβάσει ενθουσιάζονται με τα αποφθέγματα. Τα αντιμετωπίζουν σαν παιχνίδι. Ας μην ξεχνάμε πως στην ηλικία των ένδεκα και δώδεκα ετών αλλά και στην εφηβεία, η κύρια απασχόληση των παιδιών είναι να μαθαίνουν καινούργια πράγματα. Ο εγκέφαλός τους λειτουργεί εκπληκτικά και μπορεί αν αφομοιώσει τα πάντα. 
 Σήμερα μου τηλεφώνησε ένας φίλος και μου είπε: Ζημιά που πάθαμε!  Ο γιος μας διάβασε το βιβλίο και τώρα θέλει να του εξηγήσουμε ένα σωρό πράγματα που ούτε εμείς δεν τα ξέρουμε. 
Ένας άλλος φίλος μου είπε πως το διάβασε κρυφά και η γυναίκα του…Είναι αλήθεια πως δυο γενιές σχεδόν ελλήνων δεν έχουμε επαφή με τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας γιατί μας το στέρησαν. 
 
- Αν σας ζητούσα  να μου πείτε σε ποια προηγούμενη λογοτεχνική παράδοση πατάει το βιβλίο σας τι θα λέγατε;
 
- Οσο και αν σας φανεί παράξενο, στον Γεροστάθη! Ένα βιβλίο που διαβάζω ακόμη και τώρα. 
 
- Η οικογένεια του βιβλίου είναι πολύ μεγάλη. Μία μητέρα και επτά παιδιά. Δεν είναι κάπως υπερβολικό;
 
- Η ιστορία στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα. Και στις  εμπειρίες που έζησα  μου κοντά σε πολυμελείς οικογένειες, στις οποίες παρά την κρίση και τις δυσκολίες, επικρατεί αισιοδοξία και μεγάλη δημιουργικότητα.  Θαυμάζω το ότι αυτές οι οικογένειες έχουν και σήμερα αυτή την τρέλα να κάνουν πολλά παιδιά. Αλλά δεν ορίζεται στις σελίδες του βιβλίου η  πολυτεκνία ως κανόνας. 
Ας μην ξεχνάμε ότι στο έργο υπάρχει και το άτεκνο ζευγάρι που συμπαρίσταται στην πολύτεκνη οικογένεια. Είναι δηλαδή άνθρωποι που έχουν δεχθεί τα πράγματα όπως έρχονται και κάνουν κάθε στιγμή το καλύτερό τους για αυτόν που θα βρεθεί δίπλα τους. Καμμία μιζέρια! 
 
- Και εκείνος ο Θωμάς ο σαλός που λέει όλα αυτά τα αιχμηρά για την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα;
 
- Αυτός είναι αληθινό πρόσωπο το οποίο παραδόξως αναπαύθηκε τη μέρα που κυκλοφόρησε το βιβλίο. Και εγώ αναρωτιέμαι, είναι τυχαία αυτά τα γεγονότα; Με γεμίζει επίσης έκπληξη η αναφορά στη Συρία, κάτι που δεν επεδίωξα τουλάχιστον συνειδητά αλλά προέκυψε.
 
 
 
- Το βιβλίο διανθίζεται με τα χιουμοριστικά σχέδια του Χρήστου Γουσίδη. Πώς συνεργαστήκατε μαζί του;
 
-. Κάθε μέρα μου έστελνε ένα κεφάλαιο με σκίτσα και το βλέπαμε με τους συμβούλους μου (τον αληθινό Πέτρο και τον αληθινό Παύλο, δώδεκα και δέκα ετών αντίστοιχα) και του κάναμε σχόλια. Και σαν μην του έφτανε αυτό είχε και την κόρη του που του έλεγε να βάλει τα δυνατά του. 
Ξέρετε, είμαι και σκηνοθέτης και είχα και εγώ  πολλές εικόνες για το βιβλίο μέσα στο κεφάλι μου. Αλλά ο Γουσίδης είναι και αυτός ένας ολόκληρος κόσμος  και  εξαιρετικά δημιουργικό να συνεργάζεσαι μαζί του. Ο Γουσίδης πατάει πολύ καλά στην ελληνική εικαστική παράδοση αλλά έχει στοιχεία που δίνουν στο έργο του διεθνή χαρακτήρα. Εδώ είχε να γεφυρώσει τον Τσαρούχη με τον Καραγκιόζη και το σύγχρονο κόμικ. Νομίζω πως το κατάφερε. Και κράτησε και μια παιδική ανεμελιά στο σχέδιο!  Δεν ήταν καθόλου εύκολο.
 
- Κλείνοντας θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;
 
- Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν να βγει αυτό το βιβλίο. Κυρίως την Δήμητρα Σταύρου Μιχάλσκι που έκανε την επιμέλεια – καθένας θα ήθελε μια τέτοια επιμελήτρια. Και τον σύζυγό μου Σταύρο Σταμάτη που με βοήθησε να δώσω έναν αγορίστικο χαρακτήρα στο βιβλίο. Τέλος θερμά ευχαριστώ έναν φίλο μοναχό που κόπιασε  ανάμεσα στα πολλά διακονήματά του για να με καθοδηγήσει σε ορισμένα πνευματικά θέματα. 
 
 
Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας

 Περιεχόμενα καλαθιού
Δεν έχετε αρκετούς πόντους για να αγοράσετε αυτό το προϊόν!

 Περιεχόμενα καλαθιού
^BACK TO TOP