Stamoulis Publications Home Page

Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
εκδόσεις βιβλίων


Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα των Εκδόσεων Σταμούλη Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε στο e-shop και να κάνετε τις αγορές σας Είσοδος Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με τα προϊόντα που έχετε αποθηκεύσει Πατήστε εδώ για να τροποποιήσετε στοιχεία του λογαριασμού σας. Επικοινωνία
Αρχική Εγγραφή Είσοδος Λίστα Λογαριασμός Επικοινωνία
Αναζήτηση Σύνθετη Αναζήτηση
το καλάθι περιέχει
0 προϊόντα
Πατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού και να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας.
επιλογή γλώσσας Ελληνικά English
Εγγραφή στην ηλεκτρονική μας ενημέρωση
Κατηγορίες
 
eBooks
 
 
Οικονομία & Διοίκηση
 
 
Γεωτεχνικές Επιστήμες
 
 
Εφηβικά
 
 
Θεολογία
 
 
Παιδικά
 
 
Θετικές Επιστήμες
 
 
Περιβάλλον - Ενέργεια
 
 
Ιατρική
 
 
Πληροφορική - Τεχνολογία
 
 
Δίκαιο
 
 
Εκπαίδευση - Κατάρτιση
 
 
Κοινωνικές Επιστήμες
 
 
Λεξικά
 
 
Διάφορα
 
 
Ιστορία - Λαογραφία
 
 
Μαγειρική
 
 
Πολιτική
 
 
Λογοτεχνία
 
 
Ανθοδετική
 
 
Πανεπιστημιακά
 
Οι εκδόσεις μας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RapidSSL
Google+

Αρχική > Άρθρα > Γενικά > Άρθρα του μήνα > Συνέντευξη της Σοφίας Χατζή για το Τελευταίο Κέρασμα


Συνέντευξη της Σοφίας Χατζή για το Τελευταίο Κέρασμα

Ημερομηνία: 04/04/2017
 
Συνέντευξη της Σοφίας Χατζή για το Τελευταίο Κέρασμα

Έχουμε συνηθίσει να την ακούμε να παίρνει η ίδια συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο και να βοηθάει τους φιλοξενούμενους της να βγάλουν την πιο ωραία πλευρά του εαυτού της. Μετά όμως από την κυκλοφορία του τρίτου της βιβλίου, ζητήσαμε να αντιστραφούν οι ρόλοι και είχαμε μια σύντομη αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί της με αφορμή το βιβλίο της «Τελευταίο κέρασμα».

Ερ. Αγαπητή Σοφία, το αναγνωστικό κοινό σας γνώρισε και σας αγάπησε με δύο παιδικά βιβλία που έχουν ως ήρωα ένα παιδί από την Αφρική, τον Μουτότο. Η πηγή έμπνευσης αυτών των βιβλίων ήταν η παραμονή σας στην Αφρική για κάποια χρόνια.
Το τρίτο σας  όμως βιβλίο το «Τελευταίο κέρασμα» έχει ως αποδέκτες τους μεγαλύτερους αναγνώστες. Από που άντλησατε τα θέματά σας και τις ιστορίες;


Απ. Οι ιστορίες που περιγράφονται στο «Τελευταίο κέρασμα», είναι κατά βάσιν πραγματικές ιστορίες, που έλαβαν χώρα στην πατρίδα του συζύγου μου, στα παραλίμνια μέρη της Τριχωνίδας, αλλά και  στο νησί Αγκίστρι, καθώς και στον Πειραιά.
Τα επεισόδια που διαβάζει κανείς στο βιβλίο είναι καταγραφές αληθινών περιστατικών που συνέβησαν στον μικρόκοσμο ενός σπιτιού, ενός χωριού, ενός νοσοκομείου, τελικά του κόσμου μας. Καταγραφές όμως που επεδίωξαν να μην σταθούν σε κουτσομπολίστικες αναφορές, αλλά να  βυθιστούν στην απλότητα μιας  σχέσης αγάπης, με χαρές  και πόνους ή ζωγράφισαν συνηθισμένες σχέσεις μίσους, έχθρας,ζήλιας.
Οι ιστορίες αυτές ήταν ακουμπισμένες σε γωνιές του λαβυρίνθου της ζωής, και που ο μίτος για να μη χαθεί κανείς σε εύκολες αναλύσεις αρετής και αμαρτίας, ήταν το άγγιγμα του Θεού στην πλάτη των ηρώων.
 


Ερ. Το «Τελευταίο κέρασμα» είναι μια σειρά διηγημάτων. Ποιός είναι ο συγγραφέας που κατεξοχήν θαυμάζετε και από τον οποίο έχετε επηρεαστεί;


Απ. Οι συγγραφείς που θαυμάζω είναι ο Παπαδιαμάντης, ο Ντοστογιέφσκι,ο Γκόγκολ και πλήθος άλλοι που είχαν συνείδηση πως οι άνθρωποι γεννιούνται και πεθαίνουν χτυπημένοι από πληγές που προκαλεί η δίνη ενός ανεμοστρόβιλου.
Ο κάθε ανεμοστρόβιλος ανακάλυψαν οι γεωλόγοι έχει μια πνοή που τον διατηρεί στη ζωή και τον κατευθύνει. Η πνοή του, που περιγράφουν λοιπόν αυτοί οι συγκεκριμένοι συγγραφείς έχει μέσα της το πνεύμα του Ουρανού.
Όσο για το πόσο επηρεάστηκε η γραφή στο «Τελευταίο κέρασμα» από αυτούς, νιώθω ανακουφισμένη που  ευτυχώς δεν είναι στη ζωή αυτή για να προσβληθούν από την αμήχανη μαθητεία μου στα γραπτά τους.


Ερ. Αν σας  ζητούσαμε να συμπυκνώσετε σε μια κεντρική ιδέα την κοινή συνιστώσα όλων των διηγημάτων ποια θα ήταν αυτή;


Απ. Θα το περιγράψω με μια εικόνα.
Οι ήρωες στο «Τελευταίο κέρασμα» είναι σαν ένα παγόβουνο, που το ένα τρίτο του είναι πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και τα δυο τρίτα είναι στο σκοτεινό βυθό. Ο ήλιος φωτίζει μόνο το κομμάτι που φαίνεται. Οι άνθρωποι στο «Τελευταίο κέρασμα» αφήνουν τον ήλιο να λιώσει ό,τι φαίνεται και σιγά σιγά με μυστικό αλλά απλό τρόπο όσο λιώνει το πάνω μέρος, αναδύεται το βυθισμένο σκοτεινό κομμάτι που με τη σειρά του λιώνει και ο σκοπός είναι να γίνει τελικά το παγόβουνο αυτό θάλασσα και κύμα με αφρό που θα κολυμπούν τα δελφίνια και θα ξεπλένονται τα ψαροπούλια.

Ερ. Ποιά είναι η πορεία του βιβλίου τώρα; Έχουν γίνει εκδηλώσεις παρουσίασής του στο κοινό; Ποιά είναι η αντίδραση του κόσμου;


Απ. Το «Τελευταίο κέρασμα» το φιλοξένησαν με συγκίνηση σε εκδηλώσεις, ενορίες από όλο το λεκανοπέδιο. Παρουσιάστηκε δύο φορές σε ραδιοφωνικές εκπομπές.
Πολλοί αναγνώστες τηλεφωνούν και γενικά ανταποκρίθηκαν στο βιβλίο με ευχαριστίες και πολλή αγάπη. Αρκετοί εξέφρασαν την ταύτισή τους με τους ήρωες,αλλά και με τα γεγονότα, αναγνώρισαν δικές τους καταστάσεις και διέκριναν μέσα από τα διηγήματα τα άγνωστα βάθη του ανθρώπου αλλά και τις δυνατότητές του.
Αρκετοί έβγαλαν τα δικά τους συμπεράσματα σε διηγήματα στα οποία δεν εξηγούνται με σαφήνεια όλα τα γεγονότα. Έτσι κάποιος θα δει στο πρόσωπο ενός ιερέα, έναν τσαρλατάνο που τελεί το τρισάγιο στον τάφο του κεντρικού  ήρωα στο διήγημα  με τίτλο το «Τελευταίο κέρασμα», ενώ στα μάτια ενός άλλου αναγνώστη θα αχνοφαίνεται ένας άγιος με σχισμένο ράσο και τρεμάμενα χέρια.


Ερ. Όντως ο καθένας μας ερμηνεύει τα γραφόμενα με βάση τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο.


Ποιοί ήταν οι συνεργάτες σας σ΄αυτή την έκδοση;


Απ. Πολύτιμη ήταν η συνεργασία μου με τον διορθωτή του βιβλίου Αναστάσιο Θεοφιλογιαννάκο. Ευχαριστώ την εικονογράφο Αγγελική Δελεχά για το μοναδικό της αποτύπωμα, σκιτσάροντας στις σελίδες. Ο ζωγράφος Χρήστος Κεχαγιόγλου έντυσε με τον πανέμορφο πίνακά του «Ξημέρωμα στη Λίμνη» το εξώφυλλο. Ο Στέφανος Δορμπαράκης, μουσικός και δάσκαλος στο κανονάκι, ένας νέος με ταλέντο και όρεξη για δουλειά, παιδί του ιερέα π. Γεωργίου Δορμπαράκη και της  Σοφίας, περιοδεύει στο εξωτερικό σε συναυλίες δίπλα σε μεγάλους μουσικούς και με τους ήχους και τις νότες έφτιαξε την ζωή του τέτοια που να χαίρεται και να απευθύνει στο Θεό ευχαριστία για το δώρο που του δόθηκε.

Ευχαριστώ τις εκδόσεις «Θύρα», την οικογένεια Σταμούλη που με υποστήριξε, την Σταυρούλα Σταμάτη που με παρακινεί ευγενικά με τη φιλία της, τον Πέτρο Ρέππα για την ξεκούραστη συνεργασία όσο δημιουργούσαμε το βιβλίο καθώς και τους αφανείς ήρωες του ατελιέ των εκδόσεων Σταμούλη, αλλά και της εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας που έδειξαν το τάλαντό τους πριν το βιβλίο πάρει το δρόμο για το βιβλιοπωλείο

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας

 Περιεχόμενα καλαθιού
Δεν έχετε αρκετούς πόντους για να αγοράσετε αυτό το προϊόν!

 Περιεχόμενα καλαθιού
^BACK TO TOP