Stamoulis Publications Home Page

Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
εκδόσεις βιβλίων


Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα των Εκδόσεων Σταμούλη Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε στο e-shop και να κάνετε τις αγορές σας Είσοδος Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με τα προϊόντα που έχετε αποθηκεύσει Πατήστε εδώ για να τροποποιήσετε στοιχεία του λογαριασμού σας. Επικοινωνία
Αρχική Εγγραφή Είσοδος Λίστα Λογαριασμός Επικοινωνία
Αναζήτηση Σύνθετη Αναζήτηση
το καλάθι περιέχει
0 προϊόντα
Πατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού και να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας.
επιλογή γλώσσας Ελληνικά English
Εγγραφή στην ηλεκτρονική μας ενημέρωση
Κατηγορίες
 
eBooks
 
 
Οικονομία & Διοίκηση
 
 
Γεωτεχνικές Επιστήμες
 
 
Εφηβικά
 
 
Θεολογία
 
 
Παιδικά
 
 
Θετικές Επιστήμες
 
 
Περιβάλλον - Ενέργεια
 
 
Ιατρική
 
 
Πληροφορική - Τεχνολογία
 
 
Δίκαιο
 
 
Εκπαίδευση - Κατάρτιση
 
 
Κοινωνικές Επιστήμες
 
 
Λεξικά
 
 
Διάφορα
 
 
Ιστορία - Λαογραφία
 
 
Μαγειρική
 
 
Πολιτική
 
 
Λογοτεχνία
 
 
Ανθοδετική
 
 
Πανεπιστημιακά
 
Οι εκδόσεις μας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RapidSSL
Google+

Αρχική > Άρθρα > Γενικά > Άρθρα του μήνα > Πασχαλινές συνταγές


Πασχαλινές συνταγές

Ημερομηνία: 30/03/2010
 
Πασχαλινές συνταγές

 

Αρνί (ή κατσίκι) στη σούβλα
 
 
Υλικά
 
1 αρνί γύρω στα 8-12 κιλά (εξαρτάται από το πόσα άτομα θα είστε, υπολογίστε ότι το αρνί στο ψήσιμο θα μαζέψει πολύ).
 
μια χούφτα αλάτι και πιπέρι.
 
σπάγκο για ράψιμο ή λεπτό σύρμα.
 
μια χοντρή βελόνα.
 
Εκτέλεση
 
Το αρνί δε θα χρειαστεί πλύσιμο, εκτός και αν έχει αίματα, οπότε τότε καθαρίστε το.
 
  • Σουβλίζετε το αρνί από την ουρά και σπρώχνετε για να βγει η σούβλα από το κεντρο του κεφαλιού.
  • Αλατοπιπερώνετε το αρνί από την εσωτερική πλευρά του. Μπορείτε να βάλετε ελάχιστο λάδι στο χέρι (ή σε ένα πινέλο κουζίνας) και να αλείψετε εξωτερικά το αρνί ώστε να κολλήσει επάνω στο αρνί το αλάτι. Μετά αλατοπιπερώνετε και εξωτερικά (στις πλάτες, λαιμό, πόδια).
  • Το ράβετε στο άνοιγμα με μια βελόνα με κλωστή ή με σύρμα λεπτό. Αυτό γίνεται για να μη τρέχει το ξύγκι κατά το ψήσιμο, κατά τα άλλα θα μπορούσε να μείνει και ανοιχτό.
  • Το σούβλισμα και το αλατοπιπέρωμα γίνονται από το προηγούμενο βράδυ.
  • Την Κυριακή του Πάσχα, πρωΐ-πρωΐ, ετοιμάζετε τη φωτιά (φτιάχνετε ένα λάκο με κάρβουνα στο μήκος του αρνιού και πλάτος ανάλογα με το πόσα αρνιά θα ψήσετε). Καλό είναι να έχετε και παρέα στο ψήσιμο.
  • Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλή. Για να ψηθεί το αρνί θέλει 2-3 ώρες ανάλογα με τη φωτιά που έχετε. Στην αρχή θέλει γρήγορο γύρισμα, βοηθά να μην "αρπάξει" το αρνί, να μην καεί δηλαδή.
  • Το ψήσιμο του αρνιού θέλει υπομονή. Μην βιάζεστε να το ψήσετε, θέλει να το βάλετε ψηλά σε ύψος και σε χαμηλή φωτιά. Αν το βάλετε χαμηλά (κοντά στη φωτιά), θα ψηθεί πιο γρήγορα αλλά μπορεί να το κάψετε.
  • Σημαντικό ρόλο στη γεύση παίζει το αλατοπίπερο και πόσο θα βάλετε (ανάλογα το πόσο αλμυρό το θέλετε).
 
Σημείωση: Όσοι βρίσκουν ανυπόφορο το ψήσιμο μπροστά στη φωτιά, μπορούν να αγοράσουν ένα αυτόματο μηχανάκι που πατάς το κουμπί και γυρίζει μόνο του το αρνί. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να πάθει κάποια εμπλοκή και να μείνετε ξεκρέμαστοι.
 
 
 
Κουλούρια Πασχαλινά
 
Υλικά:
  • 1280 γραμ. αλεύρι μαλακό
  • 500 γραμ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 5 κρόκοι αβγών
  • 1 φλυτζ. καφέ κονιάκ
  • 300 γραμ. βούτυρο γάλακτος
  • χυμός μισού λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 30 γραμ. αμμωνία
  • ½ φλυτζ. γάλα
 
Εκτέλεση:
 
  • Χτυπάμε το βούτυρο αρκετή ώρα να ασπρίσει.
  • Χωρίζουμε τα αβγά και χτυπάμε τα (4) ασπράδια μαρέγκα.
  • Χτυπάμε τους (9) κρόκους καλά με τη ζάχαρη και τους προσθέτουμε στο βούτυρο.
  • Ρίχνουμε το κονιάκ, τη σόδα διαλυμένη στο λεμόνι, την αμμωνία διαλυμένη καλά στο γάλα και τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε καλά και μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Η ζύμη γίνεται μαλακιά αλλά δε θέλει άλλο αλεύρι. Την αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα πριν πλάσουμε τα κουλούρια.
 
 
Βάψιμο Πασχαλινών αυγών
 
Υλικά
 
  • 1 φακελάκι βαφή Ανατόλια
  • Αβγά (όσα θέλετε να βάψετε)
  • 6 ποτήρια χλιαρό νερό
  • 6 κουτ. σούπας ξύδι
 
 
Εκτέλεση
 
Τα βγάζετε από το βράδυ έξω (αν τα έχετε στο ψυγείο). Για να μη σπάνε εύκολα, μπορείτε να τα βάλετε σε νερό με αλάτι.
 
Τα πλένετε καλά και τα βράζετε σε σιγανή φωτιά για να μη σπάσουν (καμιά 15 λεπτά). Καλό είναι να τα βράσετε την πρώτη μέρα και να τα βάψετε την επόμενη.
 
Σε μια λεκάνη βάζετε το χλιαρό νερό, το ξύδι, τη βαφή και τα ανακατεύετε πολυ καλά.
 
Τοποθετείτε τα γερά βρασμένα αβγά σε μία στρώση στην λεκάνη και τα αφήνετε 5 λεπτά στη βαφή.
 
Τα βγάζετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά.
 
Στην ίδια δόση, βάζετε και τα υπόλοιπα αβγά.
 
Αλείφετε τα αβγά με λίγο λάδι ώστε να έχουν λαμπερό χρώμα. Η μπογιά Ανατολια έχει και δικό της ειδικό γυαλιστικό (σαν αλοιφή), το βάζετε σε ένα μπαμπάκι και αλείφετε με αυτό τα αβγά.

 

 

Για να δείτε βιβλία μαγειρικής πατήστε εδώ

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας

 Περιεχόμενα καλαθιού
Δεν έχετε αρκετούς πόντους για να αγοράσετε αυτό το προϊόν!

 Περιεχόμενα καλαθιού
^BACK TO TOP