Stamoulis Publications Home Page

Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
εκδόσεις βιβλίων


Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα των Εκδόσεων Σταμούλη Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε στο e-shop και να κάνετε τις αγορές σας Είσοδος Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με τα προϊόντα που έχετε αποθηκεύσει Πατήστε εδώ για να τροποποιήσετε στοιχεία του λογαριασμού σας. Επικοινωνία
Αρχική Εγγραφή Είσοδος Λίστα Λογαριασμός Επικοινωνία
Αναζήτηση Σύνθετη Αναζήτηση
το καλάθι περιέχει
0 προϊόντα
Πατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού και να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας.
επιλογή γλώσσας Ελληνικά English
Εγγραφή στην ηλεκτρονική μας ενημέρωση
Κατηγορίες
 
eBooks
 
 
Οικονομία & Διοίκηση
 
 
Γεωτεχνικές Επιστήμες
 
 
Εφηβικά
 
 
Θεολογία
 
 
Παιδικά
 
 
Θετικές Επιστήμες
 
 
Περιβάλλον - Ενέργεια
 
 
Ιατρική
 
 
Πληροφορική - Τεχνολογία
 
 
Δίκαιο
 
 
Εκπαίδευση - Κατάρτιση
 
 
Κοινωνικές Επιστήμες
 
 
Λεξικά
 
 
Διάφορα
 
 
Ιστορία - Λαογραφία
 
 
Μαγειρική
 
 
Πολιτική
 
 
Λογοτεχνία
 
 
Ανθοδετική
 
 
Πανεπιστημιακά
 
Οι εκδόσεις μας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RapidSSL
Google+

Αρχική > Άρθρα > Παρουσίαση του βιβλίου «Τεχνολογία Τροφίμων» στο Περιοδικό «Τρόφιμα και Ποτά»


Παρουσίαση του βιβλίου «Τεχνολογία Τροφίμων» στο Περιοδικό «Τρόφιμα και Ποτά»

Ημερομηνία: 07/12/2010
 
Παρουσίαση του βιβλίου «Τεχνολογία Τροφίμων» στο Περιοδικό «Τρόφιμα και Ποτά»

 

 
ΤΟ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΣΠΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΜΠΕΤΑΚΗΣ: «Τεχνολογία Τροφίμων» -Μελέτη - Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών - Εκδόσεις: Αθ. Σταμούλης ΑΕ - Γλωσσική Επιμέλεια: Γ. Γεωργόπουλος - Σχήμα: 17x24 - σ.σ. 240+4 - Αθήνα 2010 - ISBN: 978-960-351-833-4 - Τιμή: 19.90 €
 
Tα τρόφιμα αποτελούσαν ανέκαθεν ουσιώδες στοιχείο της ζωής και της επάρκειας ή της ανεπάρκειας των ανθρώπων.
 
0 Ηρόδοτος, ο Ξενοφώντας, ο Λυσίας (στο κατά Σιτοπωλών) περιγράφουν προβλήματα διατροφής αλλά και συνάμα τα στοιχεία της "πολιτικής των τροφίμων", τα οποία στοιχειοθετούν πλέον, στην εποχή μας, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη.
 
Η αιχμή του προβλήματος ευρίσκεται ασφαλώς στην επάρκεια των αγαθών σίτισης, το υπόβαθρο του όμως ευρίσκεται στη βιομηχανική αξιοποίηση του.
 
H ασφάλεια των τροφίμων, οι ελεγκτικές διαδικασίες της ποιότητας τους, οι μέθοδοι της συντήρησης τους, η συσκευασία και οι τεχνολο­γικές εφαρμογές είναι ικανές να τα παράγουν ή και να τα μεταποιούν.
 
Από το τέλος του β΄ παγκόσμιου πολέμου, και ειδικότερα τα τελευταία 20 χρόνια, η αύξηση της παραγωγής αφ' ενός και η κάλυψη της κατανάλωσης των αγαθών αφ' ετέρου, αλλάζουν σχεδόν κάθετα τις συνθήκες διανομής των αγαθών σίτισης, υποχρεώνο­ντας τη διάθεση τους μέσα σε συγκεκριμένη χρόνο και βάσει αυ­στηρών διαδικασιών τεχνολογίας.
 
Τρεις δόκιμοι επιστή­μονες του χώρου, π κυρία Κωνσταντίνο Νασοπούλου, master χημείας Τροφίμων και οι κύριοι Σπύρος Νι­κολάου master επίσης της Χημείας και Γιάν­νης Ζαμπετάκης, επί­κουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών- ο οποίος και τιμά τα­κτικά με τη συνεργασία του το περιοδικό μας- επεξηγούν στο τελευ­ταίο τους βιβλίο τις βασικές έννοιες της Τεχνολογίας Τροφίμων.
 
Στις σελίδες του αναλύονται όλες οι σύγχρονες εφαρμογές της τεχνολογίας αλλά και της βιοτεχνολογίας των τροφίμων, με σκοπό να δοθεί στο αναγνώστη ένα χρήσιμο εργαλείο σχεδίασης και παραγωγής τροφίμων με διατροφική αξία και εμπορευσιμότητα.
 
Από την άποψη αυτή η «Τεχνολογία Τροφίμων» είναι απαραίτητο βοήθημα για Χημικούς, Βιολόγους, Κτηνιάτρους, Γεωπόνους, Μικροβιολόγους, Χημικούς Μηχανικούς, Τεχνολόγους Τροφίμων, εργαζόμενους σε τμήματα έρευνας κα ανάπτυξης (R+D), συμβούλους επιχειρήσεων, υπεύθυνους διασφάλισης ποιότητας, στελέχη επιχειρήσεων μαζικής εστίασης (chefs, FoodandBeverageManagers) και στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων τροφίμων αλλά και για όλους τους μη ειδικούς που θα θελήσουν να εντρυφήσουν στο μαγικό κόσμο των τροφίμων.
 
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι παράγει τρόφιμα με υψηλή προστιθέμενη αξία (π.χ. ελαιόλαδο, κρασί, τυριά) τα οποία χάρη στις σύγχρονες μεθόδους της Τεχνολογίας των Τροφίμων μπορούν να πωληθούν πρακτικά σε όλο τον πλανήτη.
 
Για παράδειγμα, ο πιο δημοφιλής προορισμός του φιλέτου τσιπούρας ιχθυοτροφείου είναι η Μεγάλη Βρετανία, χάρη στη συσκευασία υπό τροποποιημένη ατμόσφαιρα.
 
Η εκπληκτική ελληνική παραγωγή των ιχθυηρών, που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τις εξαγωγές των ιχθυο­τροφείων, αποτελεί την βάση τροφίμων υψηλής εμπορευματικής αξίας και διατήρησης του προϊόντος με εξελιγμένες συσκευασίας.
 
Χαρακτηριστικά, σε εισηγητικό σημείωμα του βιβλίου, ο χημικός δρ. Δημήτρης Λαδικός, διευθυντής της εταιρείας «Γιώτης» Α.Ε., παρατηρεί ότι η προσέγγιση των σύνθετων εννοιών της Τεχνολογίας Τροφίμων του βιβλίου, χάρις στην περιεκτικότητα του επιστημονικού λόγου, είναι και λιτή και συγχρόνως εκπαιδευτική, βάσει των τελευταίων εφαρμογών της Γενετικής Μηχανικής και της Μοριακής Βιολογίας στη Βιομηχανία Τροφίμων.
 
Γενικά, το βιβλίο «Τεχνολογία Τροφίμων» συνιστά ένα σύγχρονο βοήθη­μα για τους φοιτητές των Θετικών Επιστημών αλλά και μία ακαδημαϊκή προσέγγιση της Βιομηχανίας Τροφίμων.
 
Νομίζουμε ότι οι ραγδαίες νέες μεγάλες μεταβολές της επιστήμης τροφίμων θέτουν την παραγωγή και το εμπόριο σε ολική ιχνηλασιμότητα, αλλά και ότι τα νέα υλικά συσκευ­ασίας θα γίνονται όλο και πιο ασφαλή, χάρις στη συνεχή πρόγνωση και επίλυση των προβλημάτων.
 
Πηγή : «Τρόφιμα και Ποτά» τεύχος 349 έτος 35ο Δεκέμβριος 2010

 

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας

 Περιεχόμενα καλαθιού
Δεν έχετε αρκετούς πόντους για να αγοράσετε αυτό το προϊόν!

 Περιεχόμενα καλαθιού
^BACK TO TOP