Stamoulis Publications Home Page

Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
εκδόσεις βιβλίων


Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα των Εκδόσεων Σταμούλη Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε στο e-shop και να κάνετε τις αγορές σας Είσοδος Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με τα προϊόντα που έχετε αποθηκεύσει Πατήστε εδώ για να τροποποιήσετε στοιχεία του λογαριασμού σας. Επικοινωνία
Αρχική Εγγραφή Είσοδος Λίστα Λογαριασμός Επικοινωνία
Αναζήτηση Σύνθετη Αναζήτηση
το καλάθι περιέχει
0 προϊόντα
Πατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού και να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας.
επιλογή γλώσσας Ελληνικά English
Εγγραφή στην ηλεκτρονική μας ενημέρωση
Κατηγορίες
 
eBooks
 
 
Οικονομία & Διοίκηση
 
 
Γεωτεχνικές Επιστήμες
 
 
Εφηβικά
 
 
Θεολογία
 
 
Παιδικά
 
 
Θετικές Επιστήμες
 
 
Περιβάλλον - Ενέργεια
 
 
Ιατρική
 
 
Πληροφορική - Τεχνολογία
 
 
Δίκαιο
 
 
Εκπαίδευση - Κατάρτιση
 
 
Κοινωνικές Επιστήμες
 
 
Λεξικά
 
 
Διάφορα
 
 
Ιστορία - Λαογραφία
 
 
Μαγειρική
 
 
Πολιτική
 
 
Λογοτεχνία
 
 
Ανθοδετική
 
 
Πανεπιστημιακά
 
Οι εκδόσεις μας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RapidSSL
Google+

Αρχική Γεωτεχνικές Επιστήμες Φυσιολογία > Μετασυλλεκτική Φυσιολογία, Μεταχείριση Οπωροκηπευτικών και Τεχνολογία. Διαιτητική Αξία Οπωροκηπευτικών


Μετασυλλεκτική Φυσιολογία, Μεταχείριση Οπωροκηπευτικών και Τεχνολογία. Διαιτητική Αξία Οπωροκηπευτικών

Μετασυλλεκτική Φυσιολογία, Μεταχείριση Οπωροκηπευτικών και Τεχνολογία. Διαιτητική Αξία Οπωροκηπευτικών

ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ Δ.ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
€64,00  €57,60 (-10,00%)
Πόντοι που κερδίζετε: 6
Χρονολογία έκδοσης:  2014
ISBN: 9608870682
Σχήμα: 17x24
Σελίδες: 622
Κατηγορία είδους: ΒΙΒΛΙΟ
Εκδότης: ΓΑΡΤΑΓΑΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
Κωδικός βιβλίου: 28147
Εξώφυλλο: ΣΚΛΗΡΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Διαθεσιμότητα: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
Περιεχόμενα>>  
Πρόλογος 21
Εισαγωγή 23

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
Φυσιολογία - βιοχημεία ωρίμανσης καρπών
Ωρίμανση καρπών 27
Μεταβολές που παρατηρούνται κατά την ωρίμανση των νωπών φρούτων 28
Λειτουργίες που συνδέονται με την ωρίμανση των φρούτων 29
Αύξηση μεγέθους καρπού 31
Αλλαγή βασικού χρώματος και ανάπτυξη επιχρώματος 32
Χρωστικές 33
Χλωροφύλλες 33
Καροτινοειδή (C40H56) 35
Φαινολικές ουσίες 42
Φλαβονοειδή 45
Φαινολικές ουσίες σε μικρά οπωροφόρα 56
Φαινολικά οξέα 58
Παραγωγή πτητικών ουσιών - Ανάπτυξη χαρακτηριστικού αρώ­ματος 65
Πτητικές ενώσεις 65
Σχηματισμός αρώματος στα φρούτα και στα λαχανικά 68
Εναπόθεση κηρού στην επιδερμίδα 68
Μείωση συνεκτικότητας σάρκας-μαλάκωμα νωπών καρπών 69
Ο ρόλος του ασβεστίου 71
Πηκτικά ένζυμα 73
Ουδέτερα σάκχαρα 77
Κυτταρίνη 77
Αύξηση σακχάρων και γλυκύτητας- μεταβολισμός υδατανθρά­κων 79
Σάκχαρα 80
Οργανικά οξέα 82
Ίνες 85
Λίπη 86
Αύξηση ελαιοπεριεκτικότητας (ελιά, αβοκάντο) 86
Αύξηση περιεκτικότητας σε χυμό 87
Μεταβολές πρωτεϊνών 88
Μη πρωτεϊνικής φύσης αζωτούχες ενώσεις 89
Ενζυμα 90
Βιταμίνες 91
Εναπόθεση λιγνίνης 92
Αναπνοή - Αιθυλένιο 93
Αναστολείς σχηματισμού αιθυλενίου 101
Ανταγωνιστές δράσης αιθυλενίου 101
Γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες τομάτας 103
Ενώσεις που επισπεύδουν την ωρίμανση 103

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
Κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας ή και σταδίου ανάπτυξης για συγκομιδή οπωροκηπευτικών
Κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας- Λαχανικά 112
Φυλλώδη λαχανικά 112
Μίσχοι φύλλων (σέλινο, ρούβρα) 113
Οφθαλμός με φύλλα 113
Ανθοκεφαλή (μπρόκολο, κουνουπίδι, αγκινάρα) 115
Οφθαλμοί με διογκωμένες βάσεις φύλλων (ψευδοβλαστοί) 117
Ξηρά Κρεμμύδια και σκόρδα 118
Βλαστοί 120
Κόνδυλοι (μεταμορφωμένοι βλαστοί) 121
Ριζώματα (καρότο, ραπανάκι - Εικ. 2.13, γογγύλια, σέλινο, γλυκοπατάτα, κολοκάτσι) 123
Χέδρωπες (λωβοί) - μπιζέλι, φασολάκι, Κάψα - μπάμια 124
Τομάτα, αγγουράκι, πιπεριά, μελιτζάνα, κολοκυθάκι 127
Κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας φρούτων 136
Καρπική περίοδος 136
Εξωτερικά χαρακτηριστικά 136
Εσωτερικά χαρακτηριστικά (Μέτρηση με ταυτόχρονη καταστρο­φή των δειγμάτων) 139
Προσδιορισμός σταδίου ωριμότητας με όργανα ή συσκευές χωρίς την καταστροφή των
δειγμάτων 146
Συνδυασμός κριτηρίων 147
Μήλα 148
Αχλάδια 149
Κυδώνια 150
Ακτινίδια 150
Ροδάκινα 151
Βερύκοκκα 152
Δαμάσκηνα 153
Κεράσια 154
Σύκο 154
Εσπεριδοειδή 154
Μπανάνα 156
Σταφύλια 156
Ξηροί καρποί 156
Κριτήρια συγκομιδής δρεπτών ανθέων 158

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
Συγκομιδή οπωροκηπευτικών - Απώλειες - Μεταφορά στο συσκευαστήριο - διαλογητήριο
Συγκομιδή με το χέρι 165
Συγκομιδή με ραβδισμό 167
Μηχανική συγκομιδή 169
Μέσα συγκομιδής 176
Κιβώτια μεταφοράς 178
Ευαισθησία οπωροκηπευτικών στις μεταχειρίσεις 179
Μεταφορά 183

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4
Ποιότητα, Χημική σύσταση και Διαιτητική αξία οπωροκη­πευτικών
Ποιότητα οπωροκηπευτικών 187
Χαρακτηριστικά ποιότητας 188
Ελαττώματα 188
Υφή 188
Γεύση 188
Θρεπτική αξία 188
Ασφάλεια για τον καταναλωτή 189
Ποιότητα ανθέων 189
Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα 189
Υποβάβμιση της ποιότητας 191
Χημική σύσταση οπωροκηπευτικών (πίνακες στο Παράρτημα) 194
Διαιτητική αξία οπωροκηπευτικών 195
Φαινολικές ενώσεις 196
Λιπαρά οξέα 197
Αντιοξειδωτικά 199
Ενεργές μορφές οξυγόνου (ROS) 201
Πηγές ενεργών μορφών οξυγόνου (ROS) στα φυτά 202
Δράση των ενεργών μορφών οξυγόνου (ROS) 203
Αντιοξειδωτική προστασία 204
Ενζυμικός αντιοξειδωτικός μηχανισμός 204
Μη ενζυμικός μηχανισμός 206
Τρόπος προστασίας από τις ελεύθερες ρίζες 206
Χαρακτηριστικές χημικές ομάδες με φαρμακευτικές ιδιότητες 217
Χρήση αντιοξειδωτικών ουσιών 225
Άλατα καλίου και νατρίου 226
Αντιστρεσσογόνα φρούτα (Radical fruits) 227
Παράρτημα Πινάκων
Πίνακες 1 -35. Χημική σύσταση φρούτων και λαχανικών 230
Πίνακες 36-39. Διαιτητική αξία φρούτων και λαχανικών 250

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Πρόψυξη
Μέθοδοι πρόψυξης 260
1. Ψυκτικός θάλαμος ή και αποθήκη 260
2.Υδρόψυξη 261
3. Παγο-πρόψυξη 264
4. Βεβιασμένη κίνηση ψυχρού αέρα 265
5. Πρόψυξη με υποπίεση 266

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6
Συντήρηση οπωροκηπευτικών
Μέθοδοι συντήρησης 269
Παράταση παραμονής των καρπών πάνω στο δένδρο 269
Συντήρηση μετά την συγκομιδή των προϊόντων 269
Α. Συντήρηση οπωροκηπευτικών σε απλές αποθήκες 270
Ξηροί καρποί (καρύδια, φουντούκια, φυστίκια Αιγίνης και άλλα κάρυα) 270
Όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια) (υγρασία < 14,5%) 271
Αποξηραμένοι καρποί (ξερά σύκα, δαμάσκηνα, κλπ.) (υγρασία < 20-24%) 272
Κρεμμύδια, σκόρδα 273
Πατάτα 274
Ακτινίδια, μήλα, κυδώνια, ρόδια 274
Καρπούζι- Χειμερινό Πεπόνι 274
Β. Συντήρηση οπωροκηπευτικών σε ψυγεία 274
Β1. Κοινά ψυγεία (ελέγχεται η θερμοκρασία και η υγρασία) 275
Απώλεια νερού και συντήρηση οπωροκηπευτικών (αφυδάτω­ση) 278
Μεμβράνες ή φιλμς (πρώτη ύλη πολυμερή, πολυαιθυλένιο ή άλλα πλαστικά) 280
Εδώδιμες μεμβράνες (Edible coating) 289
Θερμοκρασία συντήρησης-σχετική υγρασία και διάρκεια συντή­ρησης 297
Ζημίες από χαμηλές θερμοκρασίες άνω του μηδενός (chilling injuries) (ζημίες κάτω του μηδενός- πάγωμα) 297
Εναλλαγή θερμοκρασίας 301
Β2. Συντήρηση οπωροκηπευτικών σε ψυγεία με ελεγχόμενη ατμό­σφαιρα 302
Επίδραση υψηλής συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στα οπωροκηπευτικά 302
Επίδραση χαμηλής συγκέντρωσης οξυγόνου (Ο2) στα οπωρο­κηπευτικά 302
Συνδυασμός χαμηλής θερμοκρασίας, χαμηλής συγκέντρωσης Ο2 και αυξημένης CO2- ελεγχόμενη ατμόσφαιρα 306
Ειδικές πληροφορίες συντήρησης 314
Φρούτα 314
Μήλα 314
Αχλάδια 314
Κυδώνια 314
Ροδάκινα, Νεκταρίνια 315
Βερύκοκκα 315
Δαμάσκηνα 315
Κεράσια 316
Βύσσινα 316
Ακτινίδια 316
Σύκα 317
Λωτός 318
Κάστανα 318
Εσπεριδοειδή 318
Μπανάνα 323
Μικρά οπωροφόρα 323
Σταφύλια 323
Λαχανικά 324
Μαρούλι 324
Κουνουπίδι 325
Μπρόκολο 327
Λάχανο 330
Τομάτα 331
Πιπεριά 332
Αγγούρι 332
Φασόλια 332
Μπιζέλι 333
Καρότο 333
Ξερά Κρεμμύδια 335
Νωπά κρεμμύδια (κρεμμυδάκια) 336
Κοκάρι 336
Πατάτα 337
Σπαράγγι 339
Καρπούζι 341
Πεπόνι 341
Προψυκτική μεταχείριση οπωροκηπευτικών 342
Μικτά φορτία - Συμβατότητα φορτίων 343

6α ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΨΥΞΗΣ
Ψυκτικά μέσα 344
Ψύξη με πάγο - Παγοποιεία 344
Ηλεκτρικά ψυγεία 344
Ξηρός πάγος (CO2) 345
Υγρό άζωτο (-70 °C) 345
Ψυκτική μονάδα 345
Εγκαταστάσεις και εξοπλισμός εκτός των θαλάμων 346
Εγκαταστάσεις και εξοπλισμός εντός των θαλάμων 346
Απαραίτητοι αυτοματισμοί για την καλή λειτουργία της ψυκτικής μονάδας 347
Θάλαμοι 347
Απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός για κοινά ψυγεία και τεχνι­κά χαρακτηριστικά 350
Εκτός ψυκτικού θαλάμου 350
Ηλεκτρικός πίνακας 350
Συμπιεστές, εμβολοφόροι 350
Δοχεία συλλέκτες ψυκτικού υγρού Freon R-22 350
Ηλεκτρομαγνητικές βάννες 351
Εξατμιστικοί συμπυκνωτές 351
Περονοφόρα οχήματα 353
Μονάδα πρόψυξης (υδρόψυξη και αερόψυξη) 353
Μονάδα αποπρασινισμού για μπανάνα, εσπεριδοειδή 353
Εσωτερικό θαλάμων 353
Αερόψυκτηρες ή εκτονωτές και ανεμιστήρες 353
Ρύθμιση θερμοκρασίας 354
Θερμοστάτες, θερμόμετρα 355
Ρύθμιση σχετικής υγρασίας 356
Υγρασιόμετρα 357
Σύσταση ατμόσφαιρας σε θαλάμους κοινής συντήρησης 358
Μέθοδοι αφαίρεσης αιθυλενίου 359
Βασικές αρχές λειτουργίας μιας ψυκτικής μονάδας 362
Ψυγεία με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα (CA, ULO) 364
Μηχανολογικός εξοπλισμός για ελεγχόμενη ατμόσφαιρα 364
Στεγανότητα του θαλάμου και πόρτας 365
Συστήματα ελέγχου οξυγόνου στους θαλάμους 367
Συστήματα. ελέγχου διοξειδίου του άνθρακα 368
Αναλυτές οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα 372
Τροποποιημένη ατμόσφαιρα 375
Γενικές οδηγίες που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την συντήρησης νωπών οπωροκηπευτικών 378
Διάρκεια συντήρησης οπωροκηπευτικών 378
Μετασυλλεκτική μεταχείριση νωπών δρεπτών ανθέων 381
Μεταχείριση ανθέων 382
Πρόψυξη 385
Συντήρηση 386
Χημικά συντηρητικά ανθέων 387
Αιθυλένιο 392
Ειδικές πληροφορίες 395
Μεταφορά με ψύξη 402

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Φυσιολογικές ασθένειες
Μεταβολές που παρατηρούνται στα οπωροκηπευτικά κατά την δι­άρκεια συντήρησης 407
Τραυματισμοί οπωροκηπευτικών από φυσικά αίτια 410
Φυσιολογικές ασθένειες ή ανωμαλίες 410
Φυσιολογικές ασθένειες στον οπωρώνα ή στον αγρό 410
Ασθένειες ή ανωμαλίες εξαιτίας υψηλών ή χαμηλών θερμο­κρασιών 410
Ηλιόκαυμα (μήλο, τομάτα, βατόμουρα, σμέουρα) 410
Περιφακιδική κηλίδωση (μήλο, αχλάδι, κυδώνι) 411
Παραμόρφωση φράουλας 412
Υπερβολική υγρασία 413
Σκουριά 413
Υδαρής κηλίδωση (water spotting) 414
Σχίσιμο καρπών 414
Υάλωση (ορισμένες ποικιλίες πολύ ευαίσθητες, Starking Delicious, G.Smith) 414
Έλλειψη ή ανισορροπία ανόργανων στοιχείων 414
Τάπα ή σήψη κορυφής (φράουλα, ροδάκινο, τομάτα) 414
Νεκρωτική κηλίδωση κορυφής στο βερύκοκκο 417
Κομμίωση 418
Σχίσιμο ή άνοιγμα του πυρήνα ροδάκινου 419
Μαλάκωμα καρπών (πορτοκάλια, ακτινίδια, αχλάδια, ροδάκινα, μπανάνα) 419
Φούσκωμα φλοιού (εσπεριδοειδή-ποικιλία πορτοκαλιάς Merlin) 420
Φυσιολογικές ασθένειες που εμφανίζονται κατά τη συντήρηση ή με­τά την έξοδο από το
ψυγείο 421
Αφυδάτωση 421
Ζημίες από χαμηλή θερμοκρασία (Chilling injury) 421
Πάγωμα καρπών 422
Φυσιολογικές ανωμαλίες φρούτων κατά τη συντήρηση 423
Φυσιολογικές ανωμαλίες ροδακίνων-νεκταρινιών 423
Φυσιολογικές ασθένειες βερυκόκκου 426
Φυσιολογικές ασθένειες μήλων 426
Πικρή στιγμάτωση (Bitter pit) 426
Φυσιολογικές ασθένειες που συσχετίζονται με το στάδιο ωρί­μανσης κατά την συγκομιδή και τις χαμηλές θερμοκρασίες 429
1. Επιφανειακό έγκαυμα ή ζεμάτισμα (Superficial scald) 429
2. Αλεύρωμα ή πατάτιασμα (mealiness) 436
3. Εσωτερική κατάρρευση (Internal breakdown) 436
Φυσιολογικές ασθένειες αχλαδιού 437
Επιφανειακό έγκαυμα 437
Έγκαυμα εξαιτίας γήρατος (Senescent scald) 437
Αποσύνθεση ή κατάρρευση καρδιάς (core breakdown) 438
Καφέτιασμα της σάρκας 438
Φυσιολογικές ασθένειες ακτινιδίου 440
Εσωτερική κατάρρευση (LTB- Low Temperature Breakdown) 440
Φυσιολογικές ασθένειες κερασιών 441
Φυσιολογικές ασθένειες σταφυλιών 442
Φυσιολογικές ασθένειες ή ανωμαλίες λαχανικών 443
Ηλιόκαυμα (Solar yellowing) (Τομάτα, πιπεριά) 443
Τάπα ή ξήρανση κορυφής (τομάτα, μαρούλι, πιπεριά) 444
Αφυδάτωση 445
Αποχρωματισμός - κιτρίνισμα - γηρασμός λαχανικών 447
Τομάτα 448
Ηλιόκαυμα - Τάπα ή σήψη κορυφής 448
«Γκρίζος Τοίχος» ή «Κηλιδωτή Ωρίμανση» 448
Εσωτερικός λευκός ιστός (Internal white tissue) 449
Πιπεριά 449
Ηλιόκαυμα - Τάπα ή σήψη κορυφής - Αφυδάτωση 449
Αγγούρι 449
Αφυδάτωση 449
Κιτρίνισμα- εξαιτίας γηρασμού 449
Μαρούλι 450
Αφυδάτωση 450
Κηλιδώσεις 450
Καρότο 451
Αφυδάτωση 451
Φαινολικό καφέτιασμα ή επιφανειακό καφέτιασμα 451
Πίκρανση 451
Λέπρωση ή αργύρωση 451
Σπάσιμο καρότων 451
Σπαράγγι 452
Αποφυγή ανάπτυξης βιολέ χρώματος στο λευκό σπαράγγι (σχηματισμός ανθκυανινών) 452
Αποφυγή κύρτωσης βλαστών πράσινου σπαραγγιού 453
Σκλήρυνση βλαστών (Εναπόθεση λιγνίνης και κυτταρίνης σε λευκό και πράσινο σπαράγγι) 453
Υψηλή θερμοκρασία και φυσιολογικές ασθένειες 453
Πατάτα 453
Φύτρωμα πατάτας 453
Ανάπτυξη σολανίνης 454
Επούλωση τραυμάτων- Ανάπτυξη περιδέρματος 455
Κρεμμύδια - Σκόρδα 455
Φύτρωμα κρεμμυδιών 455
Κουνουπίδι 456
Μηχανικές Ζημίες 456
Αντίδραση στο αιθυλένιο 457
Μπρόκολο 458
Καθυστέρηση γήρατος σε λαχανικά με ορμονικά σκευάσματα 458
Ορμονικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά 459
Αυξητικές ορμόνες που αναστέλλουν το γηρασμό 459

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8
Παθολογικές μετασυλλεκτικές ασθένειες
Προσβολές οπωροκηπευτικών από παθογόνα μικρόβια 461
Τρόποι αντιμετώπισης των μετασυλλεκτικών σήψεων 464
Προληπτικά μέτρα 464
Α. Στον οπωρώνα 464
Β. Μετά τη συγκομιδή 464
Επεμβάσεις για τον έλεγχο των σήψεων 467
Φυσικές μέθοδοι 467
Χημικά μέσα 467
Αποφυγή αιθυλενίου 468
Απολυμαντικά 468
Όζον 469
Υπεροξείδιο του οξυγόνου (οξυζενές) 469
Διοξείδιο του θείου 469
Διφαινύλιο 469
Σχηματισμός μυκοτοξινών 470
Επεμβάσεις για τον έλεγχο εντομολογικών προσβολών 472
Ειδικές πληροφορίες 473
Σήψεις πυρηνοκάρπων 473
Καφέ Μούχλα ή Μονίλια 473
Ριζόπους -Rhizopus stolonifer (Ehr. ex Fr.) Vuill 477
Μαύρη Μούχλα (Aspergillus niger v. Tiegh.) 478
Ασθένειες γιγαρτοκάρπων 479
Μπλε Μούχλα (Penicillium sp.) 479
Alternaria sp., Stemphylium sp. (αχλάδια) 481
Γκρίζα μούχλα-Βοτρύτις (Botrytis cinerea Pers. ex Fr.) (gray mold) 481
Ανθράκνωση - Anthracnose (Bitter Rote) - Glomerella cingulata 483
Σήψη που οφείλεται στον μύκητα Diplodia natalensis 484
Phlyctaena vagabunda (Pezicula alba, Gleosporium album) 484
Geotrichum candidum 486
Μετασυλλεκτικές ασθένειες των εσπεριδοειδών 486
Πενικίλλια (Penicilium digitatum, P. italicum) 486
Φυτοφθόρα (Phytophthora sp.) 488
Μετασυλλεκτικές ασθένειες λαχανικών 489
Μετασυλλεκτικές σήψεις καρότων 489
Βακτήριο Erwinia carotovora 489
Μύκητες 489
Μετασυλλεκτικές ασθένειες πατάτας 490
Βακτηριώσεις 490
Μαλακή σήψη (Soft rot) (Erwinia carotovora) 490
Στρογγυλή σήψη (Ring rot) (Clavibacter sepedonicum) 491
Μυκητολογικές ασθένειες κονδύλων 491
Στεγνή σήψη (Fusarium sambucinum, F. sulphureum) 491
Αργυρή λέπρωση (Silver scurf) (Helminthosporium solani) 492
Βλαστός και κόνδυλοι 492
Λέπρωση και μαύρος καρκίνος 492
Ασθένειες σπαραγγιού 493
Μετασυλλεκτικές ασθένειες κρεμμυδιών 493
Μετασυλλεκτικές σήψεις μαρουλιού 494
Μαλακή βακτηριακή σήψη 494
Μυκητολογικές προσβολές 494
Βοτρύτις (Botrytis cinerea) 494
Παθολογικές ασθένειες μπρόκολου 494
Υπολείμματα φυτοφαρμάκων και άλλων επιβλαβών ουσιών για τον άνθρωπο 494

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9
Τυποποίηση - Συσκευασία - Εμπορία - Κανονισμοί Ευρωπαϊκής Ένωσης
Μεταφορά προϊόντων σε συσκευαστήρια - διαλογητήρια - σή­μανση (καρτέλα παραγωγού) - παραλαβή 501
Εκτίμηση σκάρτων - ποιότητας 504
Συντήρηση προϊόντων 505
Τροφοδοσία γραμμής - άδειασμα κιβωτίων 506
Τυποποίηση - Συσκευασία 510
Σήμανση φρούτων 515
Κιβώτια συσκευασίας 516
Ripe Sense™ 524
Συσκευασία με το χέρι, ημιαυτόματα ή και αυτόματα 525
Στερέωση τελάρων στις παλέτες (γωνίες, δέσιμο) 526
Μώλωπες 527
Υγιεινή Οπωροκηπευτικών και ασφάλεια του καταναλωτή 529
Πιστοποίηση διαλογητηρίων - συσκευαστηρίων 529
Απεντόμωση φρούτων που εξάγονται 532
Εμπόριο φρούτων και λαχανικών 532
Ποιότητα 534
Εμπορεύματα για εσωτερική κατανάλωση 535
Προϊόντα για βιομηχανική επεξεργασία 536
Προδιαγραφές προϊόντων που εξάγονται 538
Ροδάκινα - Νεκταρίνια 538
Μήλα και αχλάδια 541
Κεράσια 542
Φράουλες 543
Σταφύλια 543
Πεπόνια 543
Εσπεριδοειδή 543
Ακτινίδια 544
Σπαράγγι 545
Ενδείξεις στα Κιβώτια συσκευασίας 548
Πολυτελείς συσκευασίες 549

Βιβλιογραφία 550
Ευρετήριο όρων 561
Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας

 Περιεχόμενα καλαθιού
Δεν έχετε αρκετούς πόντους για να αγοράσετε αυτό το προϊόν!

 Περιεχόμενα καλαθιού
Εmail Αlert
Εάν θέλετε να σας ενημερώσουμε όταν το βιβλίο γίνει διαθέσιμο ή όταν κάποιος συγγραφέας εκδόσει κάποιο νέο βιβλίο, συμπληρώστε το email σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Παρακαλώ ενημερώστε με,
με email όταν:
 
ο συγγραφέας εκδώσει καινούριο βιβλίο
   
Για να χρησιμοποιήσετε αυτή την υπηρεσία, πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Για να κάνετε εγγραφή, πατήστε εδώ
Είδατε πρόσφατα
1Μετασυλλεκτική Φυσιολογία, Μεταχείριση Οπωροκηπευτικών και Τεχνολογία. Διαιτητική Αξία Οπωροκηπευτικών - ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ Δ.ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
€64,00 €57,60
 
 
 
^BACK TO TOP