Stamoulis Publications Home Page

Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
εκδόσεις βιβλίων


Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα των Εκδόσεων Σταμούλη Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε στο e-shop και να κάνετε τις αγορές σας Είσοδος Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με τα προϊόντα που έχετε αποθηκεύσει Πατήστε εδώ για να τροποποιήσετε στοιχεία του λογαριασμού σας. Επικοινωνία
Αρχική Εγγραφή Είσοδος Λίστα Λογαριασμός Επικοινωνία
Αναζήτηση Σύνθετη Αναζήτηση
το καλάθι περιέχει
0 προϊόντα
Πατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού και να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας.
επιλογή γλώσσας Ελληνικά English
Εγγραφή στην ηλεκτρονική μας ενημέρωση
Κατηγορίες
 
eBooks
 
 
Οικονομία & Διοίκηση
 
 
Γεωτεχνικές Επιστήμες
 
 
Εφηβικά
 
 
Θεολογία
 
 
Παιδικά
 
 
Θετικές Επιστήμες
 
 
Περιβάλλον - Ενέργεια
 
 
Ιατρική
 
 
Πληροφορική - Τεχνολογία
 
 
Δίκαιο
 
 
Εκπαίδευση - Κατάρτιση
 
 
Κοινωνικές Επιστήμες
 
 
Λεξικά
 
 
Διάφορα
 
 
Ιστορία - Λαογραφία
 
 
Μαγειρική
 
 
Πολιτική
 
 
Λογοτεχνία
 
 
Ανθοδετική
 
 
Πανεπιστημιακά
 
Οι εκδόσεις μας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RapidSSL
Google+

Αρχική Θετικές Επιστήμες > Εργαστηριακές Τεχνικές και Πειράματα Οργανικής Χημείας


Εργαστηριακές Τεχνικές και Πειράματα Οργανικής Χημείας

Εργαστηριακές Τεχνικές και Πειράματα Οργανικής Χημείας

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜ
€27,13  €24,42 (-10,00%)
Πόντοι που κερδίζετε: 2
Χρονολογία έκδοσης: 09 2010
ISBN: 9789603518365
Σχήμα: 17x24
Σελίδες: 288
Κατηγορία είδους: ΒΙΒΛΙΟ
Εκδότης: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ AE
Κωδικός βιβλίου: 2276
Εξώφυλλο: ΜΑΛΑΚΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Διαθεσιμότητα: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
Περιγραφή
Στο βιβλίο περιγράφονται με απλό τρόπο βασικές εργαστηριακές τεχνικές, πειραματική μελέτη φυσικών και χημικών ιδιοτήτων επιλεγμένων οργανικών ενώσεων, στοιχεία φασματοσκοπίας οργανικών ενώσεων και πειράματα απομόνωσης φυσικών προϊόντων, καθώς και βασικής οργανικής σύνθεσης. Κάθε πείραμα συνοδεύεται από επαρκές θεωρητικό μέρος, που δεν προϋποθέτει προηγούμενες γνώσεις και πειραματική πορεία που δεν απαιτεί εξειδικευμένες εργαστηριακές δεξιότητες.
 
Look inside - Αποσπάσματα του βιβλίου

Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση
  1/5
 
Περιεχόμενα>>  
Πρόλογος 7

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
Κανόνες ασφαλείας 21

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ατυχήματος 25

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
Βασικός εργαστηριακός εξοπλισμός 29
3.1 Γυάλινα σκεύη 29
3.2 Συσκευές θέρμανσης 30
3.2.1 Λύχνος Bunsen 30
3.2.2 Υδατόλουτρα και ελαιόλουτρα 31
3.2.3 Θερμαντικές επιφάνειες και θερμαντικοί μανδύες 32
3.3 Πυριαντήρια-ξηραντήρες 33
3.4 Διατάξεις διήθησης 34

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Βασικές τεχνικές

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4
Προσδιορισμός σημείου τήξεως 39
4.1 Μικτό σημείο τήξεως 40
4.2 Ταυτοποίηση και εκτίμηση καθαρότητας στερεού
με προσδιορισμό του σημείου τήξεως 42
4.3 Προσδιορισμός του σημείου τήξεως 42

Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 4.1: Ταυτοποίηση άγνωστης ένωσης με προσδιορισμό
του σημείου τήξεως 45

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5
Ανακρυστάλλωση 47
5.1 Αρχή της ανακρυστάλλωσης 47
5.2 Τεχνική της ανακρυστάλλωσης 49

Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 5.1: Καθορισμός βενζοϊκού οξέος που περιέχει προσμείξεις
σαλικυλικού οξέος με ανακρυστάλλωση από νερό 54

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6
Προσδιορισμός σημείου ζέσεως και δείκτη διάθλασης 57
6.1 Σημείο ζέσεως 57
6.1.1 Μέθοδοι προσδιορισμού του σημείου ζέσεως 58
6.2 Δείκτης διάθλασης 61
6.2.1 Προσδιορισμός του δείκτη διάθλασης 61

Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 6.1: Ταυτοποίηση άγνωστου υγρού με προσδιορισμό
του σημείου ζέσεως και του δείκτη διάθλασης 63

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7
Απόσταξη 65
7.1 Απόσταξη αναμείξιμων υγρών 65
7.2 Τεχνικές απόσταξης 70
7.2.1 Απλή απόσταξη 70
7.2.2 Κλασματική απόσταξη 72
7.2.3 Απόσταξη υπό μειωμένη πίεση 73
7.3 Εξάτμιση-συμπύκνωση 75
7.3.1 Εξάτμιση σε ανοικτή φιάλη 76
7.3.2 Εξάτμιση με ρεύμα αδρανούς αερίου 76
7.3.3 Περιστροφικός εξατμιστήρας 77

Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 7.1: Διαχωρισμός και ταυτοποίηση μείγματος άγνωστων
υγρών με απλή απόσταξη 78
Πείραμα 7.2: Υπολογισμός αλκοολικών βαθμών κρασιού
με απλή απόσταξη 78

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8
Απόσταξη με υδρατμούς 81
8.1 Απόσταξη μη αναμείξιμων υγρών 81
8.2 Τεχνική της απόσταξης με υδρατμούς 83

Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 8.1: Απομόνωση του λεμονένιου από φλοιό πορτοκαλιού
με απόσταξη με υδρατμούς 84

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9
Εξάχνωση 87
9.1 Θεωρητικό μέρος 87
9.2 Τεχνική της εξάχνωσης 89

Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 9.1: Καθαρισμός καφεΐνης με εξάχνωση 90

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10
Εκχύλιση 91
10.1 Κατανομή σε δυαδικό σύστημα μη αναμειγνυόμενων διαλυτών 91
10.2 Διαλύτης εκχύλισης 94
10.3 Τεχνική της εκχύλισης 95
10.3.1 Προβλήματα κατά την εκχύλιση-Σχηματισμός
γαλακτωμάτων 98
10.4 Όξινη-βασική εκχύλιση 98
10.5 Εκχύλιση στερεού - υγρού 102

Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 10.1: Εύρεση συντελεστή κατανομής (ΚD) του βενζοϊκού
οξέος στο σύστημα διαλυτών CH2Cl2/νερό 102
Πείραμα 10.2: Διαχωρισμός μείγματος βενζοϊκού οξέος,
4-αμινοβενζοϊκού αιθυλεστέρα και διφαινυλίου με όξινη-βασική
εκχύλιση 103
Πείραμα 10.3: Απομόνωση των δραστικών συστατικών από δισκία
αναλγητικών με διαδοχικές εκχυλίσεις στερεού-υγρού
και υγρού-υγρού 104

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11
Χρωματογραφία λεπτής στοιβάδας 109
11.1 Γενική αρχή και είδη χρωματογραφίας 109
11.2 Βασικές αρχές χρωματογραφίας λεπτής στοιβάδας (TLC) 111
11.3 Τεχνική της χρωματογραφίας λεπτής στοιβάδας 114
11.4 Συντελεστής συγκράτησης Rf (retention factor) 118
11.5 Εφαρμογές της χρωματογραφίας λεπτής στοιβάδας 118

Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 11.1: Προσδιορισμός δραστικού συστατικού αναλγητικών
σκευασμάτων με TLC 119
Πείραμα 11.2: Χρωματογραφία αμινοξέων 121

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12
Χρωματογραφία Στήλης 125
12.1 Τεχνική της χρωματογραφίας στήλης 127
12.2 Παράγοντες που επιδρούν στο διαχωρισμό ενώσεων
με χρωματογραφία στήλης 133

Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 12.1: Διαχωρισμός των χρωστικών φύλλων σπανακιού
με χρωματογραφία στήλης 135

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
Ιδιότητες οργανικών ενώσεων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13
Διαλυτότητα των οργανικών ενώσεων 141
13.1 Παράγοντες που επηρεάζουν τη διαλυτότητα
των οργανικών ενώσεων 142
13.2 Πρόβλεψη της διαλυτότητας οργανικής ένωσης 144
13.3 Ταξινόμηση οργανικών ενώσεων με βάση τη διαλυτότητά τους 145

Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 13.1: Προσδιορισμός της διαλυτότητας οργανικών ενώσεων
σε διάφορους διαλύτες 147
Πείραμα 13.2: Προσδιορισμός της διαλυτότητας αλκοολών
σε πολικό και άπολο διαλύτη 147
Πείραμα 13.3: Ταξινόμηση άγνωστης ένωσης σε ομόλογη σειρά
με βάση τη διαλυτότητά της 148

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14
Χαρακτηριστικές αντιδράσεις οργανικών ενώσεων -
Δοκιμασίες ανίχνευσης λειτουργικών ομάδων 151

14.1 Αλκένια και Αλκύνια 153
14.2 Αλκυλαλογονίδια 154
14.3 Αλειφατικές αλκοόλες 156
14.4 Φαινόλες 160
14.5 Αλδεΰδες-Κετόνες 161
14.6 Καρβοξυλικά οξέα 166
14.7 Αρωματικές ενώσεις 167
14.8 Ταυτοποίηση της λειτουργικής ομάδας άγνωστης
οργανικής ένωσης 168

Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 14.1: Δοκιμασίες ανίχνευσης αλκενίων-αλκυνίων
(ακόρεστου δεσμού) 170
Πείραμα 14.2: Δοκιμασίες ανίχνευσης αλκυλαλογονιδίων 170
Πείραμα 14.3: Δοκιμασίες ανίχνευσης αλκοολών-Διάκριση
πρωτοταγών, δευτεροταγών και τριτοταγών αλκοολών 171
Πείραμα 14.4: Δοκιμασίες ανίχνευσης φαινολών-Διάκριση
αλειφατικών αλκοολών-φαινολών 173
Πείραμα 14.5: Δοκιμασίες ανίχνευσης και διάκρισης αλδεϋδών-κετονών 174
Πείραμα 14.6: Διάκριση αλκοολών, αλδεϋδών και κετονών 175
Πείραμα 14.7: Δοκιμασίες ανίχνευσης καρβοξυλικών οξέων 177
Πείραμα 14.8: Δοκιμασία ανίχνευσης αρωματικών ενώσεων 177
Πείραμα 14.9: Ταυτοποίηση της λειτουργικής ομάδας άγνωστης
οργανικής ένωσης 178

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15
Ιδιότητες υδατανθράκων 181
15.1 Μονοσακχαρίτες 181
15.2 Δισακχαρίτες 183
15.3 Πολυσακχαρίτες 184
15.4 Χρωματομετρικές μέθοδοι ανίχνευσης σακχάρων 185
15.4.1 Δοκιμασία Molisch 185
15.4.2 Δοκιμασία Benedict 186
15.4.3 Δοκιμασία Barfoed 186
15.4.4 Δοκιμασία Seliwanoff 186
15.4.5 Δοκιμασία Bial 187

Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 15.1: Δοκιμασίες ανίχνευσης και διάκρισης υδατανθράκων 187

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16
Ιδιότητες Πρωτεϊνών 191
16.1 Δομή πρωτεϊνών 191
16.2 Δοκιμασίες ανίχνευσης πρωτεϊνών 193
16.2.1 Δοκιμασία διουρίας 193
16.2.2 Δοκιμασία ξανθοπρωτεΐνης 194
16.2.3 Δοκιμασία θειούχου μολύβδου 195

Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 16.1: Δοκιμασίες ανίχνευσης πρωτεϊνών-εφαρμογή τους
σε τρόφιμα 196
Πείραμα 16.2: Μετουσίωση πρωτεϊνών 197

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ
Στοιχεία Φασματοσκοπίας Οργανικών Ενώσεων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17
Φασματοσκοπία υπεριώδους-ορατού 201
17.1 Ιδιότητες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας 201
17.2 Φάσματα απορρόφησης υπεριώδους-ορατού (UV-vis) 202
17.3 Καταγραφή φασμάτων UV-vis 207
17.4 Εφαρμογές της φασματοσκοπίας UV-vis 208
17.4.1 Ποσοτικός προσδιορισμός - Νόμος Beer-Lambert 209
17.4.2 Ταυτοποίηση της δομής οργανικών ενώσεων 210

Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 17.1: Φασματοφωτομετρικός προσδιορισμός της
συγκέντρωσης χλωροφύλλης α και χλωροφύλλης β
σε εκχύλισμα φύλλων σπανακιού 212

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18
Φασματοσκοπία υπερύθρου 215
18.1 Αρχή της απορρόφησης της υπέρυθρης ακτινοβολίας 215
18.2 Καταγραφή φάσματος IR 217
18.3 Ερμηνεία φασμάτων IR 218
18.3.1 Αλκάνια 222
18.3.2 Αλκένια 222
18.3.3 Αλκύνια 223
18.3.4 Αρωματικοί υδρογονάνθρακες 224
18.3.5 Αλκοόλες 225
18.3.6 Αμίνες 225
18.3.7 Αλδεΰδες 226
18.3.8 Κετόνες 227
18.3.9 Καρβοξυλικά οξέα 228
18.3.10 Εστέρες 228
18.4 Ανάλυση φάσματος IR άγνωστης ένωσης 229

Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 18.1: Καταγραφή και ερμηνεία φάσματος IR άγνωστης
οργανικής ένωσης 234

ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ
Απομόνωση φυσικών προϊόντων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19
Αλκαλοειδή 239
Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 19.1: Απομόνωση πιπερίνης από καρπούς μαύρου πιπεριού 239
Πείραμα 19.2: Απομόνωση καφεΐνης από τσάι 240

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 20
Αιθέρια έλαια 243
Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 20.1: Απομόνωση κινναμαλδεΰδης από κανέλα 244

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 21
Λιπίδια 247
Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 21.1: Απομόνωση του τριγλυκεριδίου του μυριστικού οξέος
(τριμυριστίνη) από μοσχοκάρυδο 249
Πείραμα 21.2: Απομόνωση μυριστικού οξέος 250

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 22
Πρωτεΐνες 253
Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 22.1: Απομόνωση καζεΐνης από γάλα 254

ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ
Οργανική σύνθεση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23
Σύνθεση εστέρων 259
Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 23.1: Σύνθεση του σαλικυλικού μεθυλεστέρα 260
Πείραμα 23.2: Σύνθεση του ακετυλοσαλικυλικού οξέος (Αspirin) 262

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 24
Υδρόλυση εστέρων 265
Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 24.1: Σαπωνοποίηση βενζοϊκού μεθυλεστέρα-Απομόνωση
βενζοϊκού οξέος 266

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 25
Σύνθεση αλκυλαλογονιδίων 269
Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 25.1: Σύνθεση του 2-μεθυλο-2-χλωροπροπάνιου
από 2-μεθυλο-2-προπανόλη 269

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 26
Αλδολική συμπύκνωση 273
Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 26.1: Σύνθεση διβενζαλακετόνης 274

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 27
Ηλεκτρονιόφιλη αρωματική υποκατάσταση 277
Πειραματικό Μέρος
Πείραμα 27.1: Νίτρωση βενζοϊκού μεθυλεστέρα- Σύνθεση
3-νιτροβενζοϊκού μεθυλεστέρα 279

Βιβλιογραφία 283
Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας

 Περιεχόμενα καλαθιού
Δεν έχετε αρκετούς πόντους για να αγοράσετε αυτό το προϊόν!

 Περιεχόμενα καλαθιού
Εmail Αlert
Εάν θέλετε να σας ενημερώσουμε όταν το βιβλίο γίνει διαθέσιμο ή όταν κάποιος συγγραφέας εκδόσει κάποιο νέο βιβλίο, συμπληρώστε το email σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Παρακαλώ ενημερώστε με,
με email όταν:
 
ο συγγραφέας εκδώσει καινούριο βιβλίο
   
Για να χρησιμοποιήσετε αυτή την υπηρεσία, πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Για να κάνετε εγγραφή, πατήστε εδώ
Είδατε πρόσφατα
1Εργαστηριακές Τεχνικές και Πειράματα Οργανικής Χημείας - ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜ
€27,13 €24,42
 
 
 
^BACK TO TOP