Stamoulis Publications Home Page

Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
εκδόσεις βιβλίων


Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα των Εκδόσεων Σταμούλη Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε στο e-shop και να κάνετε τις αγορές σας Είσοδος Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με τα προϊόντα που έχετε αποθηκεύσει Πατήστε εδώ για να τροποποιήσετε στοιχεία του λογαριασμού σας. Επικοινωνία
Αρχική Εγγραφή Είσοδος Λίστα Λογαριασμός Επικοινωνία
Αναζήτηση Σύνθετη Αναζήτηση
το καλάθι περιέχει
0 προϊόντα
Πατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού και να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας.
επιλογή γλώσσας Ελληνικά English
Εγγραφή στην ηλεκτρονική μας ενημέρωση
Κατηγορίες
 
eBooks
 
 
Οικονομία & Διοίκηση
 
 
Γεωτεχνικές Επιστήμες
 
 
Εφηβικά
 
 
Θεολογία
 
 
Παιδικά
 
 
Θετικές Επιστήμες
 
 
Περιβάλλον - Ενέργεια
 
 
Ιατρική
 
 
Πληροφορική - Τεχνολογία
 
 
Δίκαιο
 
 
Εκπαίδευση - Κατάρτιση
 
 
Κοινωνικές Επιστήμες
 
 
Λεξικά
 
 
Διάφορα
 
 
Ιστορία - Λαογραφία
 
 
Μαγειρική
 
 
Πολιτική
 
 
Λογοτεχνία
 
 
Ανθοδετική
 
 
Πανεπιστημιακά
 
Οι εκδόσεις μας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RapidSSL
Google+

Αρχική > Άρθρα > Free Chapter > Αγιορείτικες Κουβέντες, π. Διονύσιος Ταμπάκης - Ταπεινοφροσύνη


Αγιορείτικες Κουβέντες, π. Διονύσιος Ταμπάκης - Ταπεινοφροσύνη

Ημερομηνία: 23/07/2019
 
Αγιορείτικες Κουβέντες, π. Διονύσιος Ταμπάκης - Ταπεινοφροσύνη

 
 ΕΛΕΓΕ μοναχός:

- Ένα αυτοκίνητο φορτωμένο με αμαρτίες, που το οδηγεί όμως η ταπείνωση, πηγαίνει στον Παράδεισο. Ενώ ένα αυτοκίνητο φορτωμένο με αρετές, που το οδηγεί η υπερηφάνεια, πορεύεται στην κόλαση.
*
Η ΑΡΕΤΗ είναι σαν τα παλαιά φίλμ των φωτογραφικών μηχανών. Μόλις τα δεί το φως καίγονται. Έτσι και η αρετή, άμα διαφημιστεί, χάνεται. Να ζείτε, λοιπόν, αόρατοι μες στον κόσμο για να σας βλέπει ο Θεός. Καθόσον ό,τι καλό και δημιουργικό ζει και αυξάνεται μονάχα στην αφάνεια, όπως τα μαργαριτάρια στον βυθό της θαλάσσης και όπως το έμβρυο, που είναι κρυμμένο στην κοιλιά της μητέρας του.
*
ΕΙΠΕ μοναχός:
- Άγιοι είναι αυτοί, που δεν τους πιάνει το μάτι σου για αγίους, που ξέρουν να κρύβονται.
*
ΘΕΛΕΙΣ να γίνεις ταπεινός; Γίνε πρώτα αφανής.
*
ΕΛΕΓΕ μοναχός:
- Όπως ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται, έτσι και ο ταπεινός τίποτα και κανέναν δεν φοβάται παρά μόνον τον Θεόν. Μα ούτε Εκείνον Τον φοβάται, μάλλον Τον αγαπάει: η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβο. (Α΄ ?ωάν., δ΄, 18)
*
ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ όπου κάνεις, είτε πνευματική είτε σωματική, όσο περισσότερο την κρύβεις μέσα στην ταπείνωση και στην αφάνεια, τόσο περισσότερο διατηρείται και παράγει καρπούς.
*
ΕΙΠΕ μοναχός:
- Να υπερηφανεύεσαι μονάχα για τα κατορθώματα, που έκανες πριν γεννηθείς. Γιατί όσα κατόρθωσες μετά τη γέννησή σου τα? οφείλεις στον Θεό.
ΠΟΛΛΟΙ αγωνιστ?ς της παρθενίας ή αγωνιστές εναντίον των διαφόρων σαρκικών παθών μπορεί να πάνε στην κόλαση. Ο αγωνιστής της ταπείνωσης όμως όχι.
*
ΕΛΕΓΕ μοναχός:
- Να γίνουμε αφανείς στη ζωή μας για να μείνει και αφανές το βιβλίο των αμαρτιών μας στα μάτια του Θεού.
*
ΝΑ ΜΗΝ ξεχωρίζεις ανάμεσα στους άλλους για τα ψευτοπροτερήματά σου, για να μην ξε-χωρίσεις από τον Θεό.
*
ΕΙΠΕ μοναχός:
- Αυτό, που θα μας πάει στον Παράδεισο, δεν είναι οι αρετές μας αλλά η ταπείνωσή μας.
*
Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ είναι σαν το ελατήριο. Όσο περισσότερο το πιέζεις χαμηλά, τόσο πιο ψηλά σε πηγαίνει. Όσο ταπεινώνεσαι και κρύβεσαι, τόσο ανεβαίνεις πνευματικά.
*
ΕΙΠΕ μοναχός:
- Ο Θεός να μας σώζει από τα «προσόντα» μας!
*
ΤΑ ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ λόγια για τον μοναχό χαροποιούν τους δαίμονες, ενώ οι ονειδισμοί και οι κακολογίες χαροποιούν τους αγγέλους του Θεού.
*
ΕΛΕΓΕ μοναχός:
- Η συχνότητα του Θεού στα FΜ, όπου μπορείς να Τον πιάσεις, είναι η αγάπη και η υψοποιός ταπείνωση. Αναλόγως και η συχνότητα του διαβόλου είναι η υπερηφάνεια και ο φθόνος. Όλες οι πράξεις μας και οι λογισμοί μας ας διαποτίζονται από αγάπη και ταπείνωση και σε αγάπη και ταπείνωση να βγάζουν.
*
ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ είναι να θέλεις τη δόξα του Θεού και όχι τη δόξα τη δική σου.
*
ΕΙΠΕ μοναχός:
- Πολλοί ζητάνε τα μεγαλεία της δόξας και της ανθρώπινης επιδοκιμασίας μα λίγοι αναζητούν και τρέφονται με το μεγαλείο της αφάνειας. Ας ζήσουμε εν κρυπτώ για να μας καταστήσει και ο Θεός εν τω φανερώ!
*
- ΓΕΡΟΝΤΑ, πότε μπορεί να μας βοηθήσει ο Θεός αποτελεσματικά;
- Τότε που είμαστε ταπεινοί. Δεν το λέει άλλωστε και ο Δαυίδ στους Ψαλμούς του; Εταπεινώθην και έσωσέ με ο Κύριος. (Ψαλμ. 114ος, 6) Η ταπείνωση ταπεινώνει τον Θεόν προς τον άνθρωπο και ανυψώνει τον άνθρωπο προς τον Θεό.
*
ΟΠΟΙΟΣ ευφραίνεται και χαίρεται με τις τιμές, αυτός ανάλογα θα στεναχωριέται και με τις περιφρονήσεις. Ο ταπεινός δεν φοβάται μην τυχόν πέσει, διότι είναι ήδη κάτω και πιό κάτω από το κάτω δεν υπάρχει.
*
ΕΛΕΓΕ μοναχός:
- Αν θέλεις να ανέλθεις στον ουρανό, κατέβα πρώτα μέσα στον εαυτό σου. Απόκτησε, δηλαδή, αυτογνωσία του Άδη, που θρέφεις εντός σου.
*
ΕΛΕΓΕ μοναχός:
- Αν όλοι οι αγώνες και οι κόποι μας ως μοναχοί δεν καταλήξουνε στην ταπεινοφροσύνη, τότε μάταια γίναμε μοναχοί.
*
ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕ ένας ηλικιωμένος μοναχός:
- Μην έχουμε, παιδιά μου, υπερβολική και ψεύτικη αυτοπεποίθηση στη δική μας κρίση. Γι' αυτό πολύ θα μας βοηθήσει να ρωτάμε και να ζητούμε τη γνώμη των ?δελφών μας, πριν επιχειρήσουμε κάτι σοβαρό, διότι αυτό περιέχει ταπείνωση και ποτέ δεν θα πλανηθούμε. Να σας διηγηθώ το εξής: Μία φορά ήθελα να πάω από τις Καρυες σε μία δουλειά και ρώτησα ένα παιδί της Αθωνιάδος: «Να βγω έξω ή όχι»; Εκείνο μου απάντησε: «Γέροντα, δεν κάθεσαι καλύτερα στο κελί σου»; Και έτσι δεν πήγα καί, όπως διαπίστωσα εκ των υστέρων, γλίτωσα από μεγάλο πειρασμό.
*
ΕΙΠΕ μοναχός:
- Όποιος άνθρωπος ή ζωο ή αντικείμενο οικειοποιηθεί τη δόξα του Θεού και επαινεθεί υπερβολικά, δεν έχει καλό τέλος. Ο έπαινος βλάπτει την τελειότητα. Η σεμνότητα και η ταπείνωση προσελκύουν τη χάρη του Θεού.
*
ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ τα χρόνια στην πατρίδα μας ακόμη και τα κτίρια απέπνεαν ταπεινότητα και σεμνότητα. Τα κτίζανε άνθρωποι με απλότητα, προσευχή και ταπεινό πνεύμα και με αυτόν τον τρόπο ακόμα και οι πέτρες απορροφούσαν τη θεία χάρη. Νά, επισκεφθείτε τα φτωχα κελάκια των ασκητών και θα καταλάβετε. Ακόμη και τα σαρακοφαγωμένα σανίδια και οι παλαιοί σοβάδες κηρύττουν συστολή, προσευχή και ταπείνωση. Ενώ σήμερα οι οικοδομές βγάζουν μία παγωμάρα, μία έπαρση, ένα άδειο πράγμα.
*
Ο ΔΡΟΜΟΣ προς την κόλαση είναι στρωμένος από πλήθος «θα…», ενώ η ίδια η κόλαση είναι γεμάτη από πλήθος «εγώ». Η ταπείνωση είναι αυτή, που ταπεινώνει τους δαίμονες.
*
ΕΙΠΕ μοναχός:
- Το πάθος της υπερηφανείας συνίσταται από δυο άγνοιες. Η μία είναι η άγνοια της θεϊκής δύναμης και α άλλη η άγνοια της ανθρώπινης ασθενείας.
*
ΕΛΕΓΕ μοναχός:
- Όσο πιό γνωστοί γινόμαστε στον κόσμο αυτόν για τα εγωιστικά κατορθώματά μας, τόσο πιο λησμονησμένοι θα καταστούμε στην αιώνια ζωή.
*
ΡΩΤΗΣΑΜΕ έναν πνευματικό πολυάριθμης αδελφότητας στο Άγιον Όρος:
- Γιατί, Γέροντα, δεν κατεβαίνετε τακτικότερα στον κόσμο για ποιμαντικό έργο;
- Βγαίνω, μα για μία φορά τον χρόνο μόνο και για λίγες ημέρες. Μετα δεν προλαβαίνω, πρέπει να γυρίσω πίσω, να βοηθήσω τους αδελφούς μου στον κήπο.
*

ΕΙΠΕ μοναχός:
- Μέσα σε όλες τις αρετές ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να υπάρχει λίγο ή και πολύ κάποια νοθεία. Ακόμη και στην αγάπη! Λες ότι αγαπάς τον τάδε ή την τάδε, αλλά μέσα στην ψυχή σου μπορεί να κρύβονται συνάμα φίλαυτα και αμαρτωλά κίνητρα. Ή μπορεί να νηστεύεις ή να προσεύχεσαι αλλά παράλληλα να έχεις μες στην καρδιά σου κενοδοξία και ούτω καθεξής. Ή μόνη όμως αρετή, που είναι εκατό τοις εκατό γνήσια και δεν σπιλώνεται από τίποτα, είναι η ταπεινοφροσύνη. Όταν είσαι ταπεινός, είσαι ταπεινός και δεν χωρά μέσα σου τίποτα άλλο νοσηρό και σκοτεινό.

*
ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ο κόπος για το σώμα, έτσι είναι και η ταπείνωση για την ψυχή.

*
ΕΛΕΓΕ μοναχός:
- Προχωρήσαμε σήμερα σε πολλά πράγματα, γνώσεις, διαβάσματα, έργα και διακονήματα, αλλ? δεν διδαχθήκαμε την ευλάβεια και την ταπείνωση των παλαιοτέρων.
*
Ο,ΤΙ ΚΑΛΟ και αν πράξουμε, πούμε ή συλλογισθούμε, όλα είναι δώρα του Θεού και όχι δικά μας κατορθώματα, ο Θε?ς γαρ έστιν ο ενεργών εν υμίν και το θ?λειν και το ενεργείν υπέρ της ευδοκ?ας. (Φιλιπ., β',13) Χωρίς τη χάρη του ?γίου Πνεύματος δεν είμαστε άξιοι ούτε έναν Σταυρό να κάνουμε, ούτε ένα Κύριε ελέησον να πούμε. Για τούτο ας συμπαθάμε και τους βαρυποινίτες αμαρτωλούς, διότι λίγο να σηκώσει ο Θεός τη χάρη Του κι από εμάς, είμαστε άξιοι για τα ειδεχθέστερα αμαρτήματα.
*
ΕΙΠΕ μοναχός:
- Τόσα χρόνια βρίσκομαι στην Μετάνοιά μου  και έχουν περάσει άπ’ εδώ αμέτρητοι προσκυνητές. Κάποιοι από αυτούς ετερόδοξοι και αιρετικοί. Και ξέρετε τί διεπίστωσα; Όπως λέει και ο όσιος ?ωάννης ο Σιναΐτης,  αδύνατον των αδυνάτων να βρεθεί ταπείνωση σε αιρετικό. Ζούνε μέσα στην πλάνα σκιά και την αρρωστημένη ατμόσφαιρα της υπερηφανείας, γι? αυτό και δεν μπορούν να γευτούν τη χαρά της ταπείνωσης. Δηλαδή μέσα στην άρση της αληθείας γίνεται και άρση της εν Χριστώ ταπεινώσεως. Η έν Χριστώ αλήθεια συμβαδίζει με το έν Χριστώ ήθος. Κάποιος, που δεν πιστεύει σωστά και ορθά, δεν μπορεί να αναπτύξει και την ανάλογη υγιή πνευματικότητα.
*
ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ και ταπεινού ανθρώπου όλοι οι άλλοι του φαίνονται άγιοι. Και του υπερήφανου όλοι οι άλλοι του φαίνονται κακοί και ανάποδοι.
*
ΕΛΕΓΕ χαριτωμένα κάποιος μοναχός:
- Θεωρώ πως αποτελώ μια σπάνια, ανεπανάληπτη και ιστορική προσωπικότητα, αφού είμαι ο πιό αμαρτωλός, ρυπαρός και κακοπροαίρετος άνθρωπος, που βγήκε και που θα βγεί ποτέ στην ιστορία του πλανήτη.
*
ΤΙ ΠΡΟΤΙΜΑΣ; Την ένδοξη «αδοξία» των περιφρονημένων ή την άδοξη «δόξα» των επηρμένων;
*
ΕΙΠΕ μοναχός:
- Έχουμε φιλοδοξία ή φυγοδοξία; Δηλαδή λατρεύουμε τη δόξα και την επιδοκιμασία των ανθρώπων ή αποφεύγουμε τους επαίνους τους; Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η ταπείνωση του σώματος είναι η νηστεία και η ταπείνωση της ψυχής είναι η αφάνεια. Γι? αυτό λέγει ο Χριστός μας παραπονεμένος πως ηγάπησαν γαρ την δόξαν των ανθρώπων μάλλον ήπερ την δόξαν του Θεού. (?ωάν., ιβ΄, 43)
*
ΕΝΑΣ άνθρωπος έχει χίλια θελήματα, ενώ χίλιοι άγγελοι έχουν ένα μοναχά.
*
- ΓΕΡΟΝΤΑ, σε ποιούς αποκαλύπτεται περισσότερο ο Θεός;
- Στους ταπεινούς, δηλαδή σε αυτούς, που δεν έχουν υπερηφάνεια, και στους λεβέντες, δηλαδή σε αυτούς που έχουν αυτοθυσία.
*
ΕΛΕΓΕ ο αγιασμένος Γέροντας Τύχων ο Ρώσος:
- Κάθε πρωί ο Θεός ευλογεί όλον τον κόσμο με ένα χέρι. Βλέπει ταπεινός, ευλογεί με δυό χέρια. Πά-πά, ταπεινό άνθρωπο αξίζει πιο πολύ απ’ όλο κόσμο!
*
ΜΕΣΑ στην ταπείνωση κατοικεί η γαλήνη, όπως μέσα στα άνθη κρύβεται το νέκταρ.
*
ΕΙΠΕ μοναχός:
- Όπως ο καπνός διώχνει τις μέλισσες, έτσι και η ταπείνωση τους δαίμονες.
*
ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΕ κάποτε ένας μοναχός:
- Όπως μας διδάσκει η Παλαιά Διαθήκη: Πρό συντριβής ηγείται ύβρις, προ δε πτώματος κακοφροσύνη. (Παρ., ιστ΄,18) Δηλαδή, πριν από τη συντριβή και την πτώση προηγείται απαραιτήτως η αλαζονεία και η υπερηφάνεια.
*
ΕΛΕΓΕ μοναχός:
- Το δέντρο της ταπεινοφροσύνης καρποφορεί όλες τις άλλες αρετές.
*
ΟΠΟΙΟΣ έχει ταπείνωση, όπου και να βρεθεί αναπαύεται!
*
ΜΕΣΑ στην ταπείνωση τονώνεται ο άνθρωπος και όχι με τη μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Ταπείνωση είναι ο τάπητας, είναι το να πατάς ρεαλιστικά στα πόδια σου και να μην έχεις την ψευδαίσθηση ότι είσαι κάτι παραπάνω. Να εστιάζεις στα χαρίσματα, που σου έχει δώσει ο Θεός, και βάσει αυτών να οραματίζεσαι και να μην αιθεροβατείς σε απραγματοποίητα όνειρα και πράγματα, διότι έτσι όχι μόνο απογοητεύεσαι οικτρά, αλλ? και απομακρύνεσαι εν τέλει απ? το Θεό. Ακούστε ένα παράδειγμα. Ήρθε κάποτε ένα νέο, χοντρούλικο παιδί και μας λέει: «Είμαι ο πιο όμορφος άνθρωπος στην πόλη». Και που το ξέρεις, ευλογημένε; Έχεις δει και όλους τους υπολοίπους νέους της πόλεώς σου, που ξεπερνούν σε πληθυσμό τις διακόσιες χιλιάδες, και έβγαλες τέτοιο συμπέρασμα;
*
ΕΛΕΓΑΝ τα παλαιά χρόνια οι χριστιανοί, που είχαν επίγνωση της πνευματικής αθλιότητας: «Ζεί ο Χριστός μου, ζεί και ο γάϊδουρός μου», ο εγωισμός μου δηλαδή.
*
ΕΙΠΕ μοναχός:
- Όπου υπάρχει εγωιστικό θέλημα, φυγαδεύεται η ειρήνη.
*
ΕΙΠΕ μοναχός:
- Τί μηδαμινοί που είμαστε απέναντι στον Θεό, σαν ένα φτερό στον άνεμο.
*
ΔΕΝ ΜΑΣ θέλει ο Θεός κοινωνικούς επαναστάτες και αναμορφωτές αλλά αγίους. Θέλουμε ανάσταση και όχι επανάσταση. Πρέπει να χτυπήσουμε τον δικό μας εγωισμό και όχι τον εγωισμό των άλλων. Έτσι σίγουρα θα έχουμε κατορθώσει να διορθώσουμε ένα κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο θα συμπαρασύρει με έναν ευλογημένο τρόπο και άλλους δίπλα μας, οικογένεια, φίλους και ούτω καθεξής, εάν πράξουν ομοίως

 ΕΙΠΕ μοναχός:
- Η προσευχή του ταπεινού σχίζει τα σύννεφα

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας

 Περιεχόμενα καλαθιού
Δεν έχετε αρκετούς πόντους για να αγοράσετε αυτό το προϊόν!

 Περιεχόμενα καλαθιού
^BACK TO TOP