 Ο Αθανάσιος Δ. Αγγίδης γεννήθηκε στο Βάβδο Χαλκιδικής. Απεφοίτησε από το Γυμνάσιο Πολυγύρου και την Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Με μετεκπαιδεύσεις στην Ιταλία και Γαλλία, εξειδικεύτηκε στην τεχνολογία τροφίμων και στην καλλιέργεια και μεταποίηση του σπαραγγιού. Ασχολήθηκε επαγγελματικά κατ' αρχήν ως Γεωπόνος και εν συνεχεία ως Τεχνικός Διευθυντής εργοστασίου μετα¬ποίησης οπωροκηπευτικών της Ο.Γ.Σ.Θ., της ΓΕΒΙ και της ΣΕΚΟΒΕ μέχρι το 1986. Ελλείψει καταλλήλων και επαρκών λαχανικών για κονσερβοποίηση, από το 1950-1986 έφερε νέες ποικιλίες λαχανικών, τομάτας, αρακά, φασολάκι, μπάμιας, λαχανάκι Βρυξελλών, Βιομηχανικό αγγουράκι, πιπεριά κ.α. Τις καλλιεργούσε πειραματικά και από τις ποικιλίες που παρουσίαζαν τα καλύτερα αγρονομικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά, εξασφάλιζε πρώτη ύλη για τα κονσερβοποιεία.
Για να βοηθήσει τους καλλιεργητές, έγραψε εγχειρίδια καλλιέργειας των λαχανικών που ενδιέφεραν την κονσερβοποίηση. Εγραψε βιβλία: Το "ΣΠΑΡΑΓΓΙ" που κυκλοφορεί σε τρίτη έκδοση στην χώρα μας και συνετέλεσε σημαντικά για την επέκταση της καλλιέργειας του σπαραγγιού, που καλλιεργείται σήμερα σε 70.000 στρέμματα, το βιβλίο "ΤΟΜΑΤΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ επιτραπέζια και Βιομηχανική - καλλιέργεια - μεταποίηση", που κυκλοφορεί από το 1996 στην Ελληνική αγορά.
Παράλληλα ως τεχνικός Διευθυντής εργοστασίων, διετέλεσε ωρομίσθιος καθηγητής των ΚΑΤΕΕ Θεσ/νίκης -σήμερα ΤΕΙ- από την ίδρυσή τους μέχρι το* 1985. Έγραψε το Βιβλίο "ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΡ¬ΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ" για την χρήση των φοιτητών "ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ" και "ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ"
Ως εισηγητής στα προγράμματα μετεκπαίδευσης των Γεωπόνων 7ου°° και 3' βαθμού του ποιοτικού ελέγχου του Υπουργείου Γεωργίας από το 1972-1986 έγραψε:
1. Τεχνολογία-ΚονσερΒοποίηση λαχανικών
2. Βαθμός ωρίμανσης - Ενδεδειγμένη μεταχείριση οπωροκηπευτικών μέχρι την επεξεργασίας τους.
3. Ποικιλίες οπωροκηπευτικών, κατάλληλες για την κονσερβοποίηση Διάφορα άρθρα στο περιοδικό "ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ" κ.α.
|