Stamoulis Publications Home Page

Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
εκδόσεις βιβλίων


Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα των Εκδόσεων Σταμούλη Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε στο e-shop και να κάνετε τις αγορές σας Είσοδος Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με τα προϊόντα που έχετε αποθηκεύσει Πατήστε εδώ για να τροποποιήσετε στοιχεία του λογαριασμού σας. Επικοινωνία
Αρχική Εγγραφή Είσοδος Λίστα Λογαριασμός Επικοινωνία
Αναζήτηση Σύνθετη Αναζήτηση
το καλάθι περιέχει
0 προϊόντα
Πατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού και να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας.
επιλογή γλώσσας Ελληνικά English
Εγγραφή στην ηλεκτρονική μας ενημέρωση
Κατηγορίες
 
eBooks
 
 
Οικονομία & Διοίκηση
 
 
Γεωτεχνικές Επιστήμες
 
 
Εφηβικά
 
 
Θεολογία
 
 
Παιδικά
 
 
Θετικές Επιστήμες
 
 
Περιβάλλον - Ενέργεια
 
 
Ιατρική
 
 
Πληροφορική - Τεχνολογία
 
 
Δίκαιο
 
 
Εκπαίδευση - Κατάρτιση
 
 
Κοινωνικές Επιστήμες
 
 
Λεξικά
 
 
Διάφορα
 
 
Ιστορία - Λαογραφία
 
 
Μαγειρική
 
 
Πολιτική
 
 
Λογοτεχνία
 
 
Ανθοδετική
 
 
Πανεπιστημιακά
 
Οι εκδόσεις μας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RapidSSL
Google+

Αρχική > Άρθρα > Business > Ειδικά θέματα > Bitcoin: Ένα νέο, παγκόσμιο νόμισμα;


Bitcoin: Ένα νέο, παγκόσμιο νόμισμα;

Ημερομηνία: 28/05/2011
 
Bitcoin: Ένα νέο, παγκόσμιο νόμισμα;

Ίσως η εύρεση μακροπρόθεσμης λύσης στην οικονομική κρίση γίνει με έναν εξόχως αναπάντεχο τρόπο.

Ίσως μια μακροπρόθεσμη λύση να ήταν η αποκέντρωση του οικονομικού συστήματος και ο εκσυγχρονισμός του σε μια μορφή που να αρμόζει περισσότερο στα χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας. Η οποία κοινωνία τουλάχιστον για τα δυτικά (αλλά και τα ανατολικοευρωπαϊκά και πρόσφατα και τα αραβικά κράτη) έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια - με την πρόσβαση στο διαδίκτυο και τη δυναμική που προσφέρει αυτό να επιτρέπουν κάθε φορά σημαντικές καινοτομίες προς νέες κατευθύνσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Παράδειγμα τέτοιας καινοτομίας είναι και το Bitcoin, ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο αν και υπάρχει από το 2009, πρόσφατα έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο γνωστό. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι δε βασίζεται στην κεντρική διαχείριση του από μία ή έστω κάποιες τράπεζες οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κι άλλο με τρόπο απρόβλεπτο διαταράσσοντας το σύστημα. Αντίθετα, τα χαρακτηριστικά του νομίσματος καθορίζονται από έναν αλγόριθμό ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα που έχουν εγκαταστημένο στον υπολογιστή τους όσοι χρησιμοποιούν το Bitcoin.

Έτσι, μπορεί ο καθένας να κατεβάσει αυτή την εφαρμογή και να αποκτήσει ένα ποσό από αυτά τα χρήματα τα οποία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όπως τα συνηθισμένα νομίσματα για τις συνδιαλλαγές του online και offline. H διαφορά είναι ότι προφανώς το νόμισμα είναι κοινό και η αξία του παραμένει η ίδια σε παγκόσμιο επίπεδο και ανεξάρτητη από συγκυρίες στην αγορά ή την αξιολόγηση αυτών που το κατέχουν από τρίτους.

Βέβαια και το Bitcoin δεν παύει να έχει κι αυτό τα προβλήματα του, το μικρότερο από τα οποία είναι η όχι και τόσο ευρεία αποδοχή του ακόμα -τόσο από χρήστες όσο και από αποδέκτες (δηλαδή επιχειρηματίες που το δέχονται ως πληρωμή). Υπάρχουν ενστάσεις σχετικά με τη φορολόγηση του ή ακόμα και με τη νομιμότητά του. Επίσης, η παραδοχή ότι ένας αλγόριθμός -έστω ανοικτός σε αξιολόγηση από τον οποιοδήποτε- είναι υπεύθυνος για την προβλέψιμη εισροή νομίσματος στην αγορά (προβλέπεται να δημιουργηθούν περίπου 21 εκατομμύρια bitcoins μόνο ενώ τώρα υπάρχουν περίπου έξι) ίσως είναι μια ακόμα πιο παρακινδυνευμένη και δύσκολη στην αποδοχή της ιδέα από το να αποφασίζουν για τέτοια θέματα κάποιοι άνθρωποι. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα μετέφερε απλά τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του συστήματος από τους τραπεζίτες στους τεχνοκράτες σωστά;

Το Bitcoin δεν είναι η μοναδική προσπάθεια αποκέντρωσης του νομισματικού συστήματος ως τώρα - και μάλιστα έχουν υπάρξει αντίστοιχες προσπάθειες σε τοπικό επίπεδο και ανεξάρτητα του διαδικτύου (πχ. μια πρωτοβουλία στο Βόλο με μια Τοπική Εναλλακτική Μονάδα). Μπορεί να χρειαστούν αρκετές επαναλήψεις μέχρι να τύχει ευρείας αποδοχής -όπως για παράδειγμα πρώτα ήρθε το Friendster που έδωσε τη θέση του στο MySpace το οποίο έδωσε τη θέση του (μάλλον τελεσίδικα) στο Facebook σε θέματα κοινωνικής δικτύωσης. Το σίγουρο όμως είναι ότι ειδικά τώρα με την ευρύτερη οικονομική κρίση υπάρχει κίνητρο για εναλλακτικές λύσεις άρα ο κόσμος θα συνεχίσει να πειραματίζεται.

Και μόλις και αν πετύχει η συνταγή είτε με το Bitcoin είτε με κάτι άλλο και η αποδοχή γίνει ευρύτερη οι αλλαγές θα είναι ραγδαίες - διότι θα μιλάμε αν όχι για ανατροπή τουλάχιστον για σημαντική μετάλλαξη θεσμών τόσο θεμελιωδών όπως τα κράτη και οι τράπεζες.


Πηγή: tovima.gr
 

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας

 Περιεχόμενα καλαθιού
Δεν έχετε αρκετούς πόντους για να αγοράσετε αυτό το προϊόν!

 Περιεχόμενα καλαθιού
^BACK TO TOP