Stamoulis Publications Home Page

Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
εκδόσεις βιβλίων


Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα των Εκδόσεων Σταμούλη Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε στο e-shop και να κάνετε τις αγορές σας Είσοδος Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με τα προϊόντα που έχετε αποθηκεύσει Πατήστε εδώ για να τροποποιήσετε στοιχεία του λογαριασμού σας. Επικοινωνία
Αρχική Εγγραφή Είσοδος Λίστα Λογαριασμός Επικοινωνία
Αναζήτηση Σύνθετη Αναζήτηση
το καλάθι περιέχει
0 προϊόντα
Πατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού και να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας.
επιλογή γλώσσας Ελληνικά English
Εγγραφή στην ηλεκτρονική μας ενημέρωση
Κατηγορίες
 
eBooks
 
 
Οικονομία & Διοίκηση
 
 
Γεωτεχνικές Επιστήμες
 
 
Εφηβικά
 
 
Θεολογία
 
 
Παιδικά
 
 
Θετικές Επιστήμες
 
 
Περιβάλλον - Ενέργεια
 
 
Ιατρική
 
 
Πληροφορική - Τεχνολογία
 
 
Δίκαιο
 
 
Εκπαίδευση - Κατάρτιση
 
 
Κοινωνικές Επιστήμες
 
 
Λεξικά
 
 
Διάφορα
 
 
Ιστορία - Λαογραφία
 
 
Μαγειρική
 
 
Πολιτική
 
 
Λογοτεχνία
 
 
Ανθοδετική
 
 
Πανεπιστημιακά
 
Οι εκδόσεις μας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RapidSSL
Google+

Αρχική Γεωτεχνικές Επιστήμες > Σωστή Διατροφή και Υγεία


Σωστή Διατροφή και Υγεία

Σωστή Διατροφή και Υγεία

ΚΑΡΑΟΥΛΑΝΗΣ Δ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ
€14,83  €13,35 (-10,00%)
Πόντοι που κερδίζετε: 1
Χρονολογία έκδοσης: 10 2012
ISBN: 9789609342759
Σχήμα: 17x24
Σελίδες: 166
Κατηγορία είδους: ΒΙΒΛΙΟ
Εκδότης: ΚΑΡΑΟΥΛΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Κωδικός βιβλίου: 36830
Εξώφυλλο: ΜΑΛΑΚΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Διαθεσιμότητα: ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
Περιγραφή
Γενικά διαπιστώνεται, ότι η διατροφή των ανθρώπων έχει άμεση σχέση με τις καλλιέργειες και τα είδη των τροφών που παράγονται στην περιοχή της χώρας, όπου ζουν. Οι καλλιέργειες εξαρτώνται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν αλλά και από το πολιτιστικό και θρησκευτικό επίπεδο μαζί με την παράδοση η οποία έχει διαμορφωθεί. Αυτό φαίνεται σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα στη χώρα μας λόγω των μεγάλων εδαφοκλιματικών διαφορών που υπάρχουν (πολλές ορεινές περιοχές και πολλά νησιά) και φυσικά όχι πολλές αρδευόμενες εκτάσεις. Έτσι βλέπουμε ότι η διατροφή των κατοίκων της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας με κέντρο τη Θεσσαλονίκη, όπου στις πολύ εύφορες πεδιάδες παράγονται όλα τα είδη των τροφίμων σε αφθονία και μεγάλη ποικιλία, είναι αρκετά πλουσιότερη από εκείνη άλλων περιοχών. Αυτή επηρεάστηκε προς το καλύτερο με την έλευση των προσφύγων από την Α. Θράκη, Μικρά Ασία και Αν. Ρωμυλία. Στη σύγχρονη εποχή, όμως, με την αστικοποίηση του πληθυσμού της χώρας μας, τη βελτίωση των μεταφορών, την άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων, η διατροφή των Ελλήνων έχει βελτιωθεί σημαντικά σχεδόν σε όλη τη χώρα. Παρόλα αυτά σε περιοχές που παραδοσιακά είχαν την καλύτερη διατροφή συνεχίζουν να τη διατηρούν σε καλύτερο επίπεδο. Η χώρα μας παράγει τρόφιμα πολύ καλής ποιότητας ίσως της καλύτερης στην Ε.Ε. πρέπει όμως να γίνεται πιο συστηματικός και αυστηρός ποιοτικός έλεγχος αυτών κατά την παραγωγή, την επεξεργασία αλλά και τη διάθεσή τους στην κατανάλωση.
 
Look inside - Αποσπάσματα του βιβλίου

Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση
  1/1
 
Περιεχόμενα>>  
ΠΡΟΛΟΓΟΣ13
I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ15
1. Τα θρεπτικά στοιχεία και η χρησιμοποίησή τους15
2. Τα θρεπτικά συστατικά των τροφών16
3. Ενέργεια16
4. Άλλα συστατικά των τροφών (τροφίμων)17
ΙΙ. ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ19
1. Υδατάνθρακες19
α. Σάκχαρα19
α1. Μονοσακχαρίτες (ή απλά σάκχαρα)19
α2. Δισακχαρίτες20
α3. Ιδιότητες των σακχάρων20
β. Μη σακχαρούχες γλυκαντικές ουσίες20
β1. Σορβιτόλη 20
β2. Σακχαρίνη 21
γ. Άμυλο 21
γ1. Γλυκογόνα 21
δ. Κυτταρίνη και τα σχετικά παράγωγα21
δ1. Κυτταρίνη 21
δ2. Πηκτίνη 22
ε. Πηγές υδατανθράκων στη δίαιτά μας22
στ. Υγιεινή των υδατανθράκων23
2. Λίπη24
Γενική εισαγωγή24
α. Λιπαρά οξέα24
β1. Κεκορεσμένα λιπαρά οξέα25
β2. Ακόρεστα λιπαρά οξέα26
γ. Ιδιότητες των λιπών26
δ. Ανόργανα έλαια27
ε. Προέλευση των λιπών στη δίαιτά μας27
ε1. Σπορέλαια 27
ε2. Ζωικά λίπη28
3. Πρωτεΐνες29
α. Εισαγωγή29
β. Αμινοξέα29
γ. Ζωικές και φυτικές πρωτεΐνες30
γ1. Κατασκευή των φυτικών πρωτεϊνών31
δ. Η πρωτεΐνη πηγή ενέργειας31
ε. Ιδιότητες των πρωτεϊνών31
στ. Οι πηγές πρωτεϊνών στη δίαιτά μας32
ΙΙΙ. ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΩΝ35
Χρήσεις ενέργειας35
1. Διατήρηση της ζωής35
2. Δραστηριότητα36
3. Ανάπτυξη, εγκυμοσύνη και θηλασμός37
4. Συνολικές ανάγκες του ανθρώπου σε ενέργεια38
6. Παχυσαρκία40
7. Ενεργειακή αξία των τροφών41
α. Οι πηγές ενέργειας στη δίαιτά μας41
β. Η σημαντικότητα των ζεστών τροφών43
IV. ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ45
1. Εισαγωγή45
2. Κύρια ανόργανα στοιχεία46
α. Σίδηρος (Fe)46
α1. Λειτουργικότητα και συνέπειες της έλλειψής του46
α2. Απορρόφηση και απέκκριση47
α3. Πηγές47
β. Ασβέστιο (Ca)49
β1. Λειτουργικότητα και συνέπειες της έλλειψής του.49
β2. Απορρόφηση και απόρριψη49
β3. Πηγές50
γ. Φωσφόρος51
δ. Μαγνήσιο52
ε. Νάτριο και Χλώριο52
ε1. Λειτουργικότητες και συνέπειες της έλλειψης
και υπερβολικής συγκέντρωσής τους 52
ε2. Απορρόφηση και απέκκριση (αποβολή)52
ε3. Πηγές53
στ. Κάλλιο53
V. IXΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ55
α. Κοβάλτιο55
β. Χαλκός55
γ. Χρώμιο55
δ. Φθόριο55
ε. Ιώδιο56
στ. Μαγνήσιο56
ζ. Κασσίτερος56
VI. ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ57
Εισαγωγή57
1. Βιταμίνη Α58
α. Λειτουργικότητα και επιδράσεις της έλλειψης ή της περίσσειας58
β. Πηγές βιταμίνης Α58
3. Βιταμίνες Β59
α. Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)60
α1. Λειτουργικότητα και συνέπειες της έλλειψής της60
α2. Πηγές θειαμίνης60
β. Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2)61
β1. Λειτουργικότητα και επιδράσεις έλλειψής της61
β2. Πηγές61
γ. Νικοτινικό οξύ62
γ1. Λειτουργικότητα και επιδράσεις της έλλειψής του62
γ2. Πηγές62
δ. Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)63
δ1. Λειτουργικότητα και επίδραση της έλλειψής της63
δ2. Πηγές64
ε. Βιταμίνη Β1264
ε1. Λειτουργικότητα και επίδραση της έλλειψής της64
ε2. Πηγές64
4. Φολικό οξύ65
α. Λειτουργικότητα και επίδραση της έλλειψής του65
β. Πηγές65
5. Παντοθενικό οξύ65
6. Βιοτίνη65
7. Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)66
α. Λειτουργικότητα και επίδραση της έλλειψής της66
β. Πηγές66
8. Βιταμίνη D68
α. Λειτουργικότητα και επίδραση της έλλειψής της68
β. Πηγές68
9. Βιταμίνη Ε69
α. Λειτουργικότητα και επίδραση της έλλειψής της69
β. Πηγές70
10. Βιταμίνη Κ70
VII. ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ71
VIIΙ. ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΩΝ77
Εισαγωγή: Γενικές επιδράσεις της επεξεργασίας77
1. Μαγείρευμα και επεξεργασία80
α. Μαγείρευμα στο σπίτι80
α1. Κατευθείαν 80
α2. Με νερό 80
α3. Με λίπος 80
2. Οικιακή κατάψυξη81
3. Βιομηχανική επεξεργασία81
α. Ζεμάτισμα σε βραστό νερό ή ατμό 81
β. Θερμική επεξεργασία81
γ. Αφυδάτωση στον αέρα 82
4. Σταθερότητα ορισμένων βασικών θρεπτικών συστατικών82
α. Πρωτεΐνη 82
β. Βιταμίνη Α 82
γ. Βιταμίνες Β 82
γ1. Θειαμίνη 83
γ2. Ριβοφλαβίνη 83
γ3. Άλλες βιταμίνες της ομάδας Β 83
δ. Βιταμίνη C83
ε. Βιταμίνη D 83
στ. Βιταμίνη Ε 83
ΙΧ. ΤΡΟΦΕΣ85
1. Γάλα85
α. Η σπουδαιότητά του στη δίαιτα85
β. Επιδράσεις της θέρμανσης ή του βρασμού86
γ. Επιδράσεις της επεξεργασίας86
δ. Το γάλα δίαιτας 86
δ1. Αποστειρωμένο γάλα 87
δ2. Συμπυκνωμένο (εβαπορέ)87
δ3. Συμπυκνωμένο γλυκό γάλα87
1β. Προϊόντα γάλακτος87
α. Κρέμα87
β. Γιαούρτι88
γ. Βούτυρο88
δ. Μαργαρίνες88
ε. Τυρί88
ε1. Τυρί τύπου Κένταρ (αγγλοσαξωνικό)89
ε2. Χωριάτικο τυρί89
2. Αβγά89
α. Η σπουδαιότητα στη δίαιτά μας 89
β. Επίδραση του μαγειρέματος επεξεργασίας89
3. Κρέας90
α. Η σπουδαιότητά του στη δίαιτά μας90
β. Επιδράσεις του βρασίματος-μαγειρέματος91
γ. Εκχυλίσματα κρέατος92
δ. Ο κρεατοζωμός (ζωμός κρέατος - σούπα ζωμού κρέατος)92
ε. Προϊόντα κρέατος92
4. Ψάρια93
α. Η σπουδαιότητά τους στη δίαιτα93
β. Επίδραση του μαγειρέματος και της επεξεργασίας93
5. Οπωροκηπευτικά93
α. Κηπευτικά (Λαχανικά) - Η σπουδαιότητά τους στη δίαιτά μας93
β. Πράσινα λαχανικά94
γ. Πατάτες94
δ. Ριζώδη λαχανικά94
ε. Αρακάς και φασόλια94
στ. Επιδράσεις του βρασμού (μαγειρέματος)95
στ1. Επιδράσεις της επεξεργασίας96
6. Καρποί οπωρών96
α. Νωποί (φρέσκοι) καρποί οπωρών96
β. Αφυδατωμένοι καρποί οπωρών96
γ. Ξηροί καρποί96
7. Δημητριακά97
α. Η σπουδαιότητά τους στη δίαιτά μας97
β. Θρεπτικές απώλειες στο άλεσμα97
γ. Η θρεπτική σύσταση του αλεύρου 97
δ. Άλευρα ολικής άλεσης και γενικά98
ε. Επιδράσεις βρασμού (μαγειρέματος) και επεξεργασίας98
ε1. Φρυγανισμένο ψωμί98
ε2. Κέικς99
ε3. Πρωινό με δημητριακά99
Χ. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΩΣ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΔΙΑΙΤΕΣ101
ΧΙ. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΜΑΔΩΝ105
1. Βρέφη και μικρά παιδιά (νήπια)105
2. Παιδιά σχολικής ηλικίας106
3. Έφηβοι106
4. Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες107
5. Ηλικιωμένοι107
6. Αδυνάτισμα108
7. Χορτοφάγοι108
8. Υγιεινές οργανικές τροφές109
9. Συμπέρασμα: Αξιολόγηση της καταλληλότητας μιας δίαιτας109
ΧΙΙ. ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΟΥΣΙΕΣ - ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ - ΕΝΖΥΜΑ115
1. Συντηρητικά και αντιοξειδωτικά115
2. Άλλα πρόσθετα116
3. Φυτικές ίνες116
4. Ένζυμα117
ΧΙΙΙ. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ119
ΧΙV. ΝΗΣΤΕΙΑ121
XV. ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ123
Συμπέρασμα128
XVΙ. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ129
1. Σάκχαρα ή υδατάνθρακες129
2. Πρωτεΐνες131
3. Λίπη - Έλαια133
α. Σησάμη (Σουσάμι) - Ταχίνη - Χαλβάς135
β. Χοληστερόλη135
γ. Ω3 - λιπαρά οξέα135
δ. Ελαιόλαδο136
4. Ενέργεια 136
5. Καφεΐνη136
6. Κακάο137
7. Σίδηρος137
8. Φυλλικό οξύ (Φολικό οξύ)137
9. Λυσίνη138
10. Αντιοξειδωτικές ουσίες - Διαδικασία138
11. Ειδικές δίαιτες139
XVII. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ141
XVIII. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ143
Παράρτημα Α143
Η βιοχημική διάσπαση των βασικών συστατικών των τροφίμων143
(υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών)143
Παράρτημα Β 146
Σύσταση των τροφίμων ανά 100 γρ. ακατέργαστου εδώδιμου βάρους146
Παράρτημα Γ160
Πίνακες με τρόφιμα τα οποία είναι πηγή θρεπτικών στοιχείων160
Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας

 Περιεχόμενα καλαθιού
Δεν έχετε αρκετούς πόντους για να αγοράσετε αυτό το προϊόν!

 Περιεχόμενα καλαθιού
Εmail Αlert
Εάν θέλετε να σας ενημερώσουμε όταν το βιβλίο γίνει διαθέσιμο ή όταν κάποιος συγγραφέας εκδόσει κάποιο νέο βιβλίο, συμπληρώστε το email σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Παρακαλώ ενημερώστε με,
με email όταν:
 
ο συγγραφέας εκδώσει καινούριο βιβλίο
   
Για να χρησιμοποιήσετε αυτή την υπηρεσία, πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Για να κάνετε εγγραφή, πατήστε εδώ
Είδατε πρόσφατα
1Σωστή Διατροφή και Υγεία - ΚΑΡΑΟΥΛΑΝΗΣ Δ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ
€14,83 €13,35
 
 
 
^BACK TO TOP