Stamoulis Publications Home Page

Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο
εκδόσεις βιβλίων


Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα των Εκδόσεων Σταμούλη Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε στο e-shop και να κάνετε τις αγορές σας Είσοδος Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα με τα προϊόντα που έχετε αποθηκεύσει Πατήστε εδώ για να τροποποιήσετε στοιχεία του λογαριασμού σας. Επικοινωνία
Αρχική Εγγραφή Είσοδος Λίστα Λογαριασμός Επικοινωνία
Αναζήτηση Σύνθετη Αναζήτηση
το καλάθι περιέχει
0 προϊόντα
Πατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού και να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας.
επιλογή γλώσσας Ελληνικά English
Εγγραφή στην ηλεκτρονική μας ενημέρωση
Κατηγορίες
 
eBooks
 
 
Οικονομία & Διοίκηση
 
 
Γεωτεχνικές Επιστήμες
 
 
Εφηβικά
 
 
Θεολογία
 
 
Παιδικά
 
 
Θετικές Επιστήμες
 
 
Περιβάλλον - Ενέργεια
 
 
Ιατρική
 
 
Πληροφορική - Τεχνολογία
 
 
Δίκαιο
 
 
Εκπαίδευση - Κατάρτιση
 
 
Κοινωνικές Επιστήμες
 
 
Λεξικά
 
 
Διάφορα
 
 
Ιστορία - Λαογραφία
 
 
Μαγειρική
 
 
Πολιτική
 
 
Λογοτεχνία
 
 
Ανθοδετική
 
 
Πανεπιστημιακά
 
Οι εκδόσεις μας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RapidSSL
Google+

Αρχική > Άρθρα > Γενικά > Άρθρα του μήνα > Λαχταριστές συνταγές για τη Σαρακοστή


Λαχταριστές συνταγές για τη Σαρακοστή

Ημερομηνία: 13/03/2014
 
Λαχταριστές συνταγές για τη Σαρακοστή

Με αφορμή την περίοδο της Σαρακοστής, την οποία διανύουμε, ετοιμάσαμε μία συλλογή συνταγών που ελπίζουμε ότι θα έχουν ευεργετική επίδραση, τόσο στο σώμα μας όσο και στο πνεύμα μας.

 

Φρικασές νηστήσιμος (με ταχίνι)
 
Υλικά
 
2 μαρούλια μεγάλα
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα (με το πράσινό τους)
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μαϊδανός
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι γλασσέ (προαιρετικώς)
2 κουταλίες της σούπας ταχίνι
Χυμός 2-3 λεμονιών
 
 
Εκτέλεση 
 
Πλένουμε τα χορταρικά και τα κόβουμε στό ξύλο.
 
Τα ρίχνουμε σε βραστό νερό. Προσέχουμε όμως το νερό να μην είναι πολύ γιατί θα βγάλουν και τα χορταρικά το δικό τους. Ρίχνουμε μαζί και το αλάτι για να μαραθούν. Όταν θα έχουν μισοβράση, ρίχνουμε το ταχίνι με το χυμό των λεμονιών σε μια λεκανίτσα. Ρίχνουμε και ζωμό λίγο-λίγο χτυπώντας το μείγμα. Όταν θα έχη αραιώσει αρκετά, το ρίχνουμε στην χύτρα και αφήνουμε να πάρει δύο-τρεις βράσεις για να δέση. Αν θέλουμε προσθέτουμε και χυμό τομάτας.
 
Γίνεται και μέ λάδι αντί ταχινιού αλλά δέν «δένει».
 
 
Πατατοσαλάτα Σαρακοστιανή
 
Υλικά
 
8 πατάτες μέτριες πλυμένες
2-3 τομάτες κομμένες για σαλάτα
2-3 κουταλιές της σούπας καρύδι τριμμένο
ρίγανη, λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος, αλάτι
λίγες ελιές ξυδάτες καθαρισμένες από κουκούτσια
λίγη κάππαρη
 
Εκτέλεση 
 
Ψήνουμε τις πατάτες επί μια ώρα ή και λίγο περισσότερο (αναλόγως τις πατάτες) στους 200 βαθμούς. Όταν ψηθούν (τις δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι και όταν μπαίνει εύκολα στην πατάτα είναι έτοιμες) τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε φέτες σε μια πιατέλλα. Τις αλατίζουμε με ψιλό αλάτι και σκορπάμε το καρύδι και την ρίγανη. Κατόπιν σκεπάζουμε τις πατάτες με τις φέτες τομάτας και τις αλατίζουμε ελαφρώς. Γαρνίρουμε με τις ελιές και μαϊδανό ψιλοκομμένο και λίγη κάππαρη.
 
Παρατηρήσεις: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πατάτες βραστές (ψητές πάντως είναι νοστιμώτερες). Επίσης μπορούμε να ρίξουμε λάδι ελιάς ελαφρύ, οπότε παραλείπουμε τα καρύδια.
 
 
 
Χταπόδι κρασάτο
 
Υλικά
 
2 κιλά χταπόδι
1 μέτρια κουτάλα κουζίνας λάδι
1/2 κιλό κρεμμύδια
4 πράσσα - το λευκό (προαιρετικά)
15 - 20 σκελίδες σκόρδο
2-3 φύλλα δάφνης
1 ποτήρι κρασιού κρασί κόκκινο μπρούσκο
πιπέρι άτριφτο
μπαχάρι άτριφτο
 
 
Εκτέλεση 
 
Πλένουμε πολλά νερά το χταπόδι για να φύγει η γλοιώδης ουσία που το περιβάλλει και η άμμος από τις βεντούζες των πλοκαμιών του. Βγάζουμε το στόμα με τους κοπτήρες και τα 2 μάτια. Αναποδογυρίζουμε την σακκούλα, το μέσα έξω και την καθαρίζουμε από το στομάχι και το μελάνι και την γυρνάμε πάλι. Το βάζουμε στην κατσαρόλα (ει δυνατόν χάλκινη ή αλουμίνια γιατί στις άλλες κολλάει) και το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά με το ειδικό του μόνο νερό χωρίς να ρίξουμε εμείς άλλο νερό, ούτε αλάτι γιατί σφίγγει. Εξ άλλου το χταπόδι γενικώς είναι το μόνο θαλασσινό που δεν χρειάζεται αλάτι. Αν τυχόν χρειασθεί προσθέτουμε μόνο αφού έχει βράσει. Το γυρνάμε τακτικά το πάνω κάτω. Όταν μετά 1 ή 1½ ώρα δούμε ότι έχε «λιποθυμήσει» και οι βεντούζες βγαίνουν από τα πλοκάμια ή το τσιμπάμε μέ το πιρούνι και είναι πολύ μαλακό, τότε σταματάμε το βράσιμο.
 
Σέ μιάν άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το κρεμμύδι πού το έχουμε κόψει σε κομματάκια, όχι όμως πολύ ψιλά. Όταν μαραθεί ρίχνουμε το πράσο κομμένο όπως το κρεμμύδι και τα σκόρδα ολόκληρα.
 
Κόβουμε το χταπόδι στο σανίδι της κουζίνας σε κανονικά κομμάτια μήκους 4-5 πόντων και το ρίχνουμε μαζί με το ζουμί του στην κατσαρόλα.
 
Ρίχνουμε το κρασί, το πιπέρι, το μπαχάρι και την δάφνη και σκεπάζουμε (ει δυνατόν ερμητικώς) και βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Οταν το κρεμμύδι και τα λοιπά θά έχουν βράσει καλά και η σάλτσα θα έχει πήξει κατεβάζουμε.
 
Σερβίρεται με γαρνίρισμα πατάτες τηγανητές ή του φούρνου.
 
Σημειώσεις:
 
Πολλές φορές τα χταπόδια (αναλόγως ποικιλίας ή και ηλικίας) βγάζουν πολύ νερό. Τότε δέν ρίχνουμε όλον τον ζωμό στο φαγητό γιατί θά περιμένουμε μέ τίς ώρες να σωθεί.
 
Επίσης οι «μοσκιοί» δέν κάνουν, είναι άνοστοι. Τούς διακρίνουμε από τα άλλα χταπόδια από το ότι στα πλοκάμια τους έχουν μόνον μιά σειρά βεντούζες ενώ τα γνήσια χταπόδια έχουν διπλή. Τα σκούρα χταπόδια είναι και τα καλύτερα.
 
Ταχίνι
επεξεργασία (κόψιμο) ταχινιού
 
Υλικά για 5- μερίδες
 
Για σούπες, ρύζι, πιλάφι κ. λπ.
Ταχίνι 1 1 /2 κούπα, νερό 10 κούπες
Για μαγειρευτά κατσαρόλας και φούρνου Ταχίνι 2 1/2 κούπες νερό 12 κούπες
 
Εκτέλεση
 
Τοποθετούμε το νερό σε κατσαρόλα ηλεκτρικής κουζίνας 7 λίτρων, να βράσει στους 1 80 βαθμούς. Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε το ταχίνι 1 1/2 κούπα ανακατεύοντας πολύ καλά, για να μην κολλήσει, επί 15 - 20 λεπτά. Το ταχίνι στην κατσαρόλα αρχίζει να παίρνει όψη κομμένου γάλακτος, αφήνοντας στο κάτω μέρος μία πηχτή μάζα, ενώ επάνω μένει το ταχινόζουμο.
 
Παίρνουμε τρυπητό με ψιλές τρύπες (συρματερό) και με προσοχή στραγγίζουμε το ταχινόζουμο σε καθαρή κατσαρόλα, τη δε πηχτή μάζα του ταχινιού την πετάμε. Με το ταχινόζουμο μαγειρεύουμε όλα τα αλάδωτα φαγητά μας, συμπληρώνοντας ανάλογα νερό σε κάθε συνταγή.
 
Σημείωση
Για να μην κόβετε καθημερινά ταχίνι, μπορείτε να κόψετε το ταχίνι της εβδομάδας- να χωρίσετε σε τάπερ τη δόση του ταχινόζουμου για κάθε σας φαγητό, να το διατηρείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιήσετε τις ημέρες που θέλετε να το μαγειρέψετε.
 
 
Μπάμιες αλάδωτες (κατσαρόλας και  φούρνου)
 
Υλικά για 5- μερίδες
 
Ταχίνι 2   1/2  κούπες (βλέπε επεξεργασία ταχινιού)
Μπάμιες 1 1/2 κιλό
Μαϊντανό 1 ματσάκι
Κρεμμύδια ξερά 2 μέτρια κομμένα φέτες
Ντομάτα φρέσκια
1 κούπα σε κομματάκια ή χυλό
Σκόρδο 2 σκελίδες
Πιπεριές πράσινες ή κόκκινες  2 ψιλοκομμένες
Αλάτι - Πιπέρι
 
Εκτέλεση
 
Πλένουμε τις μπάμιες καλά. Τις καθαρίζουμε προσεκτικά, από το επάνωμέρος σε σχήμα κώνου, χωρίς να πλησιάζουμε το μαχαίρι στην μπάμια, για να μη βγάλει το σάλιο. Σε μιά λεκάνη καθαρή ανακατεύουμεμε τα χέρια μας όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε απλωτή κατσαρόλα επί 15 λεπτά καΐ σε σιγανή φωτιά, να μαραθούν. Ρίχνουμε το ταχινόζουμο και βράζουμε σε δυνατή φωτιά επί 20 λεπτά. Μετά τα 20 λεπτά μπορούμε ν' αδειάσουμε τις μπάμιες σε ταψάκι και να τις ψήσουμε στο φούρνο επί 1 5 λεπτά, ώσπου να πιάσει κρούστα το φαγητό. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και 2 πατάτες μέτριες, κομμένες σε μακρόστενα κομμάτια.

 

Πατάτες φούρνου λεμονάτες αλάδωτες
 
Υλικά για 5-6 μερίδες
 
Ταχίνι  2 1/2 κούπες (βλέπε επεξεργασία ταχινιού)
Πατάτες 1 2 μέτριες
Σκόρδο 2 δόντια
Μουστάρδα 2 κουταλιές της σούπας
Αλάτι - Πιπέρι
Ρίγανη 1 /2 κουταλάκι του γλυκού
Λεμόνι 1
 
Εκτέλεση
 
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε καλά, τις κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια και εκτελούμε ως έξης:
Βάζουμε στο ταψί τις πατάτες κι όλα τα υλικά με το το ταχινόζουμο. Ανακατεύουμε με τα χέρια, τα στρώνουμε στο ταψί και φουρνίζουμε στους 180 βαθμούς. Πριν φουρνίσουμε το φαγητό, έχουμε προθερμάνει το φούρνο για 15 λεπτά. Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 45 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσουν οι πατάτες καλά. Αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε 3-4 κούπες. Ρίχνουμε το λεμόνι και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

 

 

Κεφτεδάκια αλάδωτα με διάφορα λαχανικά
 
Υλικά για 5-6 μερίδες
 
Λαχανικά κατεψυγμένα 2 κιλά (σαλάτα καλαμποκιού)
Πατάτες 5 μέτριες
Ταχινόζουμο 3 κούπες
 Καρότα 3 μέτρια
Ψωμί ξερό άσπρο 6 φέτες μόνο ψίχα
Ρίγανη 1 κουταλάκι του γλυκού
Βασιλικό ξερό 1 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι-πιπέρι
Πράσα 2 ψιλοκομμένα
Μαϊντανό 1 ματσάκι
Άνηθο 1 ματσάκι
Κρεμμύδια 3 μέτρια
Μουστάρδα 2 κουταλιές της σούπας
Κέτσαπ 2 κουταλιές της σούπας
Κύμινο 1 /2 κουταλάκι του γλυκού
Κόκκινο πιπέρι 1 κουταλάκι του γλυκού
Μπέικιν-πάουντερ 2 κουταλάκια του γλυκού
 
Εκτέλεση
 
Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε, πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Κατόπιν τις βράζουμε για 15 λεπτά και μόλις βράσουν, τις λυώνουμε μ' ένα πιρούνι. Αχνίζουμε για 5-10 λεπτά και τα κατεψυγμένα λαχανικά και εκτελούμε τη συνταγή μας ως έξης:
 
Σε μία απλωτή λεκάνη βάζουμε τις 3 κούπες ταχινόζουμο με όλα τα υλικά μαζί. Το ψωμί το βρέχουμε σε χλιαρό νερό και το στίβουμε με τα χέρια μας. Ζυμώνουμε  όλο αυτό το μείγμα καλά μέχρι να ενωθεί. Το πλάθουμε σε
κεφτεδάκια στρόγγυλα ή μακρόστενα αλείφοντας τα χέρια μας με λίγο ταχινόζουμο για να μην κολλάει η ζύμη. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς. Κάτω στο ταψί μ' ένα πινέλο βάζουμε λίγο λάδι από το ταχινόζουμο. Τα σερβίρουμε ζεστά συνοδεύοντας τα με πουρέ, πατάτες φούρνου, ρύζι, αγγουράκι τουρσί, ελιές ξυδάτες, ντομάτες και καλοκαιρινά ή χειμωνιάτικα λαχανικά.
 
 
Σάλτσα αλάδωτη για πολλαπλές χρήσεις
 
Υλικά για 5-6 μερίδες
 
Ντομάτες 10 ώριμες η 2 κονσέρβες ντοματάκι του 1 κιλού
Άλάτι-πιπέρι
Κρεμμύδια ξερά 3 μέτρια ψιλοκομμένα
Ντομάτα πελτέ  2 κουταλιές της σούπας
Ταχινόζουμο 5 κούπες
Ρίγανη  2 κουταλάκια του γλυκού
Κόκκινο πιπέρι 1 κουταλάκι του γλυκού καυτερό η όχι, κατά προτίμηση
Μουστάρδα 2 κουταλιές της σούπας
Μπαχάρι 4-5 κόκκους
Κανέλλα ξύλο 2 κομμάτια κατά προτίμηση
Σκόρδο 2-3 σκελίδες
Κύμινο 1 ½ κουταλάκι του γλυκού
Βασιλικό 1 κουταλάκι του γλυκού ξερό ή 1/2 ματσάκι φρέσκο
θυμάρι 1 κουταλάκι του γλυκού
Κέτσαπ 1 φλυτζανάκι του καφέ
 
Εκτέλεση
 
Βάζουμε σε απλωτή κατσαρόλα την ντομάτα πολτοποιημένη να πάρει μερικές βράσεις για 10 λεπτά. Βγάζουμε με ένα κουτάλι τον αφρό και κατόπιν ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί. Τα βράζουμε για 25-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά και μόλις χυλώσει, την κατεβάζουμε. Την χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές όπως σε ζυμαρικά, ρύζια, πουρέ, πατάτες, κεφτέδες κτλ.
 
 
Κέικ νηστίσιμο
 
Υλικά
 
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 3/4 φλιτζανιού λάδι 1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι καρότο, τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
1 φλιτζάνι καρύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μήλο, τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
1 κ. γ. σόδα, διαλυμένη στο χυμό μισού λεμονιού
1 κ. γ. μπέικιν - πάουντερ
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
 
Εκτέλεση
 
Χτυπάτε με ξύλινη κουτάλα τη ζάχαρη με το λάδι σε ένα μπολ και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, λίγα- λίγα και ανακατεύοντας διαρκώς.
Ανακατεύετε τη μπέικιν - πάουντερ με το αλεύρι και το προσθέτετε λίγο - λίγο στο μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Βάζετε το μίγμα σε λαδωμένη φόρμα που έχετε πασπαλίσει ζάχαρη άχνη και το ψήνετε στους 200°C για 1 ώρα.
 
 
Ταχινόπιτα
 
Υλικά
 
3 φλιτζάνια αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν - πάουντερ
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1  1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι ταχίνι
1 μικρό ποτήρι κονιάκ
1 φλιτζάνι καρύδι, χοντροκομμένο (ή σταφίδες) ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
 
Εκτέλεση
 
Βάζετε σε ένα μπολ το ταχίνι και το αραιώνετε με τον χυμό του πορτοκαλιού. Προσθέτετε και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για 5 λεπτά. Ρίχνετε το κονιάκ, το καρύδι και λίγο - λίγο το αλεύρι και τη μπέικιν - πάουντερ. Στρώνετε με λαδόκολλα ένα ταψί και ρίχνετε το μίγμα. Ψήνετε στους 180°C για 1 ώρα. Όταν βγάλετε το γλυκό από το φούρνο το ραντίζετε με λίγο νερό και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε να το σιροπιάσετε φτιάχνετε σιρόπι με 2 φλιτζάνια ζάχαρη και 1 νερό και το περιχύνετε μόλις το βγάλετε από το φούρνο.

 

Κουνουπίδι στιφάδο
 
Υλικά
 
1 μεγάλο κουνουπίδι 1 φλιτζάνι λάδι
1 κιλό ώριμες ντομάτες, περασμένες στο μύλο του πουρέ
5 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα δύο
4 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ποτήρι κρασιού ξύδι
1 φύλλο δάφνης
1 κ. σ. τριμμένο δεντρολίβανο
αλάτι, πιπέρι
 
Εκτέλεση
 
Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε το σκόρδο και αφήνετε να μαραθεί ελαφρά. Σβήνετε με το ξύδι και προσθέτετε τη ντομάτα, τη δάφνη και το δεντρολίβανο. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Όταν η σάλτσα πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και την αφήνετε να σιγοβράσει. Σε άλλη κατσαρόλα με νερό και αλάτι έχετε βράσει για μισή ώρα κουνουπίδι, καλά ξεπλυμένο και κομμένο σε μπουκέτα. Το στραγγίζετε και το βάζετε στη σάλτσα που σιγοβράζει, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του.

 

Οι συνταγές είναι παρμένες από τα βιβλία:

Οψοποιών Μαγγανείαι, ήγουν Καλογηρική Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική, έκδοση της Ι. Μ. Τατάρνης Ευρυτανίας.

Νηστήσιμα και γιορτινά, Εκδόσεις Βιβλιοθήκη του Σεφ.

Τα αλάδωτα - Νηστήσιμες συνταγές με βάση το ταχίνι, έκδοση Ι. Μ. Τ. Προδρόμου Σερρών.

Για περισσότερα βιβλία μαγειρικής πατήστε εδώ.

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας

 Περιεχόμενα καλαθιού
Δεν έχετε αρκετούς πόντους για να αγοράσετε αυτό το προϊόν!

 Περιεχόμενα καλαθιού
^BACK TO TOP